Popschool de Reus: ‘Zangles vanaf 1 januari!’

Stempret!

Stempret!

Popschool de Reus gaat vanaf 1 januari 2022 crescendo richting tweekwartsmaat. Naast de bekende didactische snarenhoek, waar menig beginner de essentie van het (bas)gitaar spelen rijker wordt en de gevorderde leerling zich steeds meer een podiumdier weet, is een zwevende zangstudio verrezen. Dus: geen last van en met de buren en met een kurkdroog geluid zonder lastige echo.

De vocale uitbreiding komt voor rekening van Istvan Ouborg. Een Schiedammer: het levende bewijs dat de A4, die historisch kunstmatige en geasfalteerde grens, met stevig ritme wordt geslecht. Niet alleen jenever en schelvispekel liggen in elkaars verlengde.

Istvan Ouborg is zanger annex gitarist en voelt zich thuis in een breed muzikaal scala dat zich best laat omschrijven als soul, pop en hardrock. In die stijlen is hij dan ook in staat van de zanger(es) die tot vandaag enkel onder de douche voorzichtig een liedje zingt een volwaardig frontman of -vrouw te maken.

Ook Istvan is thuis begonnen als zanger. Inmiddels is hij professioneel muzikant en financiert met zijn stem de vaste lasten en meer. Zijn optredens kun je veelal meebeleven op (bedrijfs)feesten, partijen en in het café als akoestisch duo of met een percussioniste als akoestische band. Normaal en buiten deze viraal beperkte periode treedt hij 4-5 keer per week op. Betere oefening is er voor een muzikant en dus ook een zanger niet.

De lessen zijn erop gericht om de leerling alle ruimte te geven binnen de eigen muzikale voorkeur. Niet alleen leer je je favorieten zuiver en op de juiste toonhoogte te zingen, ook is er aandacht voor ontwikkeling van je klankvoorstelling: naar jezelf leren luisteren en correcties aanbrengen als dat nodig is.

Je leert juiste zangtechnieken om je stem niet te forceren. Ontspannen van de stembanden met behulp van een lage ademhaling; het niet knijpen met de stem om heesheid en pijn in de keel te voorkomen. Verder is een goede lichaamshouding van belang. Het lichaam is immers niet alleen je instrument; een goede uitstraling is ook van belang, geeft zekerheid en dat resulteert weer in een beter resultaat.

Zingen is oefenen, oefenen en nog eens oefenen om je stem te ontwikkelen. Zo krijg je een groter volume. Ook leer je gebruik te maken van de zogenoemde resonans. Dat wil zeggen: in de holtes in je hoofd de toon laten klinken.

Ook is zingen een vorm van dialectvrij klinkers en medeklinkers uitspreken. Wie een goede dictie bezit is al een betere zanger(es). Alleen al omdat de luisteraar moet kunnen verstaan wát je zingt.

Terwijl je de techniek met oefenen naar een hoger plan tilt, ben je ongemerkt ook bezig met het opbouwen van jouw repertoire. Je zingt immers de liedjes die jij wilt en die bij je passen. Dat kan elke stijl zijn. Van het lichte genre via de musical naar ballads en pop. De mogelijkheden zijn schier eindeloos.

Nu nog lijkt dit alles op een zware universitaire studie met veel zware boeken en bibliotheekbezoek. Niets van dit alles! Zingen is praktisch en met het hebben van een stem (en wie heeft die niet) ben je al een heel eind op de goede weg.

Iwan de Reus en Istvan Ouborg hebben elkaar zes jaar geleden leren kennen tijdens een jamsessie in het voormalige BRLN. Uit dat spontane samenspel is naast een muzikale vriendschap, nu dus ook een zakelijke maar harmonische band ontstaan.

Getriggerd en wil of durf je (eindelijk) de stap te zetten om zanger(es) te willen worden? Ga dan naar onderstaande site en meld je aan voor een proefles en een uitgebreid intakegesprek.

Popschool de Reus
Waalstraat 70
3131 CS Vlaardingen

Telefoon: 06-4325 7959
Website: www.popschooldereus.nl/
E-mail: popschooldereus@yahoo.com

Tekst
Peter Joore

Fotografie
Edu Calicher

03-12-2021