Oproep van kunsthistorica Willy Atema

Stem op 'Passenger' van Frans de Winter

Stem op 'Passenger' van Frans de Winter

Een vrolijk alert alert! Tot zaterdagmiddag 24-07, 12.00 uur kun je stemmen op 'Passenger' van Frans de Winter, Buitenkunstverkiezing De Ochtend van 4 op NPO Radio 4,

www.nporadio4.nl/buitenkunst.nl.

DOE JE BEST - MAAK FRANS DE WINTER DE WINNAAR VAN REGIO WEST!

Foto Maarten Roukema

TEKST SITE NPO RADIO4
De Ochtend van 4 houdt deze zomer de verkiezing van het mooiste kunstwerk in de openbare ruimte. Nederland staat er vol mee: beelden, street art, muurschilderingen, rotondekunstwerken en landschapskunst. Oud en nieuw, traditioneel en modern, figuratief of abstract. Deze zomer moet duidelijk worden welk Nederlands buitenkunstwerk het meest geliefd is. De verkiezing komt voort uit de coronatijd, toen de musea maandenlang gedwongen dicht waren en het flink behelpen was voor kunstliefhebbers. KRO-NCRV’s presentator Niels Heithuis riep luisteraars van NPO Radio 4 op om te vertellen over kunstwerken in de buitenruimte, die wél te zien waren en waar men wél van kon genieten.

BEVESTIGING AANNMELDING NPO radio4
Wat fijn dat je een bericht wilt inspreken! Nee, jullie zijn niet de eersten. Als je  hier kijkt, zie je de mensen die jullie voorgingen: https://www.nporadio4.nl/deochtendvan4/buitenkunst Als je zou willen inspreken wie je bent, waarom je het beeld zo mooi vindt en waarom je het belangrijk vindt dat wij er allemaal weet van hebben, dan is het al heel compleet. Maar je mag er natuurlijk over vertellen, wat je er zelf over wilt zeggen. Je kunt vrijuit spreken, want ik maak er uiteindelijk (met respect voor jouw verhaal) een bericht van dat in het item past. In praktijk betekent dat meestal dat er zo’n 40 sec gebruikt wordt.

Ingesproken ca 40 sec tekst DOOR WILLY ATEMA 
OP Ha Niels, dag, goedemorgen, Ik ben Willy Atema, ik woon net als de kunstenaar, in Vlaardingen. Passenger is een heel toepasselijke titel. Op de 1e plaats door de lopende beweging, het beeld is menshoog, stoer en stevig, maar niet statisch, net als wij is het op weg. Dat gaat ook gebeuren, over een jaartje krijgt het een andere plek in Vlaardingen, gaat het daar weer mensen ontmoeten. Nu staat het op ons Landje van Chardon, een mooi plekje vol plaatselijke geschiedenis, gebeurtenissen. Ik loop er vaak naar toe, cortenstaal verandert door de tijd, de weersinvloeden, en dat patina is mooi om te zien. Voor mijzelf geldt, als laatste, dat kunst geen oneindigheidswaarde hoeft te hebben, het kunstwerk mag ook oplossen in de tijd, wij zijn tenslotte allemaal voorbijgangers.

Van maandag 12 juli tot en met vrijdag 13 augustus is iedere dag om 8.45 uur een aanbeveling van een luisteraar te horen. Hij of zij vertelt wat het is dat ontroert, blij maakt of verwondering oplevert. Elke week staat een ander deel van Nederland centraal waardoor we luisteraars door het hele land met elkaar verbinden. Aan het eind van elke week, op zondag om 8.45 uur wordt het favoriete buitenkunstwerk van díe regio bekend gemaakt.

kunstenkunde

 

 

 

23-07-2021