Stadsherstel Maassteden nieuwe eigenaar Grote Kerk

Stadsherstel Maassteden nieuwe eigenaar Grote Kerk

VLAARDINGEN - Met het plaatsen van een handtekening onder de koopovereenkomst heeft de Protestantse Gemeente Vlaardingen vandaag de Grote Kerk in Vlaardingen in eigendom overgedragen aan Stadsherstel Maassteden B.V. De kerk blijft hiermee behouden voor de toekomst en voor alle inwoners van de stad.

Bibliotheek De Plataan zal zich samen met een horecapartij na de restauratie en verbouwing vestigen in dit unieke en historische gebouw en daarmee ontstaat een gezellige en  inspirerende plek voor ontmoetingen, presentaties, leer- en leesplezier, muziekvoorstellingen en maatschappelijke activiteiten in de kerk; een echte Huiskamer voor de stad. Maar voor het zover is zal de komende tijd eerst het urgente onderhoud worden uitgevoerd aan de kerk. Intussen werken Stadsherstel Maassteden, Bibliotheek de Plataan en de gemeente  Vlaardingen samen in de voorbereiding van de restauratie en verbouwing van de kerk.

Het  onderzoek naar de cultuurhistorische waarde van het kerkinterieur en het in kaart  brengen  van de verschillende restauraties en verbouwingen die in de recente geschiedenis  hebben  plaatsgevonden is gestart. Belangrijk, want op deze manier wordt in kaart gebracht  op welke wijze de nu geplande herbestemming zo zorgvuldig mogelijk kan worden  uitgevoerd.

Walraad Architecten uit Rotterdam is betrokken als architect voor de restauratie en herbestemming, waar later nog een speciale ‘bibliotheekarchitect’ aan zal worden  toegevoegd.

Ciska Bakker en Martijn Bok, de directeuren van Stadsherstel Maassteden: “Voor  Stadsherstel Maassteden past de aankoop van de Grote Kerk prachtig bij onze doelstelling  om monumenten te behouden en te restaureren, maar vooral ook deze een duurzame en  maatschappelijke invulling te geven. We zijn er blij mee dat de kerk op deze manier  behouden en toegankelijk blijft voor zoveel mogelijk Vlaardingers en we zien uit naar de  mooie samenwerking met alle partijen.”

De Protestantse Kerk in Vlaardingen neemt met weemoed afscheid van de voor Vlaardingen beeldbepalende Grote kerk, maar is blij dat Stadsherstel Maassteden het op zich heeft  genomen het gebouw te gaan restaureren en er in de toekomst een mooie nieuwe  maatschappelijke bestemming aan wordt gegeven.

Ook de wethouder Kunst, Cultuur en Erfgoed, Lianne van Kalken, is verheugd: “Hiermee  zetten we een belangrijke stap naar een nieuwe invulling van de kerk en heeft Vlaardingen  straks de mooiste bibliotheek van Nederland.”

Beschikbaarheid van de kerk
De kerk blijft tot aan de start van de verbouwwerkzaamheden beschikbaar voor het  organiseren van culturele en maatschappelijke activiteiten. Geïnteresseerden kunnen via  onze website https://www.stadsherstel-maassteden.nl/grote-kerk-vlaardingen/ contact  opnemen om te overleggen over de mogelijkheden.

Noot van de redactie
Stadsherstel Maassteden B.V. zetelt in Schiedam

Fotobijschrift
Ondertekening koopovereenkomst

21-03-2024