Manoeuvreren tussen regels, ondernemingszin, 12.00 en 20.00 uur in

Stadshart zaterdag 15 januari OPEN

Stadshart zaterdag 15 januari OPEN

Als een van de laatste landen wijkt Nederland af van haar starre standpunt dat iedere Nederlander thuis met een kapje voor de deur én voor de mond triest tussen de geraniums door naar straffeloos buiten mag kijken. Calvijn ten voeten uit. Het calvinisme als wetboek zijn alle ondernemers de klos of je moet vanaf het pluche het adembenemende masker onderhands uitventen.

Hoewel nergens officieel het Jawoord heeft geklonken, Bert Wijbenga zit immers in een bestuurlijke spagaat, heeft een aantal ondernemers de koppen bij elkaar gestoken en wordt zaterdag op beperkte schaal het slot van de deur gedaan. De burgemeester zit met het hart ongetwijfeld bij de ondernemers, maar met het hoofd richting Den Haag.

Zaterdag 15 januari is een aantal winkels en horecagelegenheden in het nog slechts zwak kloppend stadshart van 12.00 tot 20.00 uur geopend. De ondernemers zijn de gekte niet alleen meer dan zat, ook vinden zij dat ten opzichte van andere Europese landen een laf standpunt wordt ingenomen. ‘Over betutteling,’ volgens enkele ondernemers.

‘Ieder land in Europa is open. Spanje erkent de pandemie niet langer en beschouwt corona nu als ordinaire griep. Iedereen reist naar België, Duitsland en de rest van Europa, maar onze regering vindt het nog steeds nodig om in lockdown te gaan. Je vraagt je af wie dit clubje heeft gekozen,’ aldus een ondernemer.

‘De huidige ad-hoc regels gelden tot vrijdag 14 januari. Op die dag klinkt het steeds magerder gedragen evangelie van De Jonge Rutte weer en wie weet wat ons in alle Haagse “wijsheid” dit keer door de strot wordt geduwd. Wij ondernemers zijn het zat. We nemen zelf de touwtjes maar in handen als Den Haag dat niet doet.

De lokale ondernemers, waaronder kappers, winkeliers en horeca gaan acht uurtjes open. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten: ondernemers kunnen eindelijk weer eens iets verdienen en moeder de vrouw wordt mooi van haar strooien bos verlost. Anderen zien de mogelijkheid eindelijk de afgedragen kleding te vervangen. Enige […] beperking is dat klanten op het terras hun drankje moeten drinken. Dit om op voorhand de Boete van Damocles van €4000,- te voorkomen. Dat laatste zal, met het jongste weerbericht op het tv-scherm, een frisse onderneming worden. Of, zoals een collega het vanmiddag verwoordde: “Is er eindelijk weer eens iets dat fris is in de stad!”

Het voert te ver en is wellicht te risicovol om de lijst van deelnemende ondernemers hier te publiceren. Hiervoor kun je best de sociale media raadplegen.

Vlaardingen-Centrum
Datum: zaterdag 15 januari
Jaar: 2022
Aanvang: 12.00 uur
Einde: 20.00 uur

Tip
Kleed je warm en neem (voor alle zekerheid) een paraplu mee. De kans op zowel zon als regen is 10%. De temperatuur slingert tussen de 4-5 ˚ Celsius en er is een zuidwestenwind, kracht 3.

13-01-2022