ONS.Vlaardingen niet nat achter de oren

Sportstorm op komst

Sportstorm op komst

VLAARDINGEN - Het Kolpabad (1955-1994) staat nog altijd collectief geëtst in menig ouder Vlaardings geheugen als dé plek waar je ’s zomers en zeker als jongeling je vakantie doorbracht. Binnen een adequate plek waar werd getraind voor waterpolo en wedstrijdzwemmen. Buiten een waar Walhalla met een groot bad plus de hoge. En een ligweide waar het goed toeven was met transistorradio, een bal en ook één oog gericht op de andere sekse zodat ontluikende hormonale veranderingen in goede banen werden geleid.

Het Kolpabad werd van een jeugdig lustoord een keurige woonwijk met de nog altijd onbegrepen naam Den Engelschen Boomgaert. Als zwemalternatief kwam de Kulk (1997). Mooi en aan de tijd appellerend werd het nooit zo fameus als het Kolpabad. Zeker buiten, aan twee zijden begrensd met lokaal asfalt, bleef de herinnering aan vroeger sterker dan aanwas van nieuwe herinneringen.

Regent Advies
ONS.Vlaardingen, dat niet bang is om kopje onder te gaan, schakelde onderzoeksbureau Regent Advies in om alternatieve locaties te zoeken voor weer een nieuw zwembad … of renovatie/uitbreiding van het huidige bad. In het kielzog van deze beslissing komen er ook veranderingen aan voor AV Fortuna, Deltasport, CION en DVO’32.

In het kort zijn de volgende opties/mogelijkheden: nieuw bad op huidige locatie AV Fortuna achter/naast de Polderpoort of renovatie van de Kulk. In dat geval zou AV Fortuna kunnen verhuizen naar de Marathonweg op het terrein van DVO’32. Dan dient die club te fuseren met Deltasport en CION. Twee clubs die nu al niet samen willen als één vereniging lijkt dit een schier onneembare horde.

Een nobel streven. ONS kiest hiermee niet voor de makkelijkste weg. Dat AV Fortuna gaat verhuizen is deels een logisch verhaal. Dit omdat de atletiekbaan een goedkope variant is: een trainingsbaan die einde jaar weer wordt gekeurd weer een angstig moment. Niet zomaar een rondje gravel leidden constructiefouten en een met te weinig gemeentelijke kennis aangeschafte roodgravel draafronde tot verzakkingen. Daarbij kon er van officiële wedstrijden geen sprake zijn. Ex-wethouders Sport Ben van der Velde en Vera Kalf-Müller worden er ’s nachts nog weleens gillend wakker van.

Persbijeenkomst Polderpoort
De door ONS.Vlaardingen belegde persbijeenkomst werd bijgewoond door belanghebbenden Olaf Hanno (directeur-Polderpoort), Sjaak van der Kroon (voetbalkenner, ex-KNVB), Marcel Dijkman (bedrijfsleider Flardingha Ruiters) en Wolter van Houwelingen (AV Fortuna). De bijeenkomst werd voorgezeten door fractievoorzitter Frans Hoogendijk, die samen met steunraadslid Thijs Pince van de Aa initiatiefnemer is van de beoogde sportieve aardverschuiving.

Cijfers kwamen er niet ter tafel of moest het de €30 miljoen zijn die een nieuw zwembad globaal kost. Logistiek des te meer. Evenals de lethargische houding van de gemeente Vlaardingen in het algemeen en die van wethouder Arnoud Proos in het bijzonder.

Gemeentelijke rapportentsunami
Frans Hoogendijk: ‘We hebben de gemeente onze plannen voorgelegd en gezegd dat ze die konden gebruiken. “Nee,” luidde het antwoord. Nu wil men het wiel zelf opnieuw uitvinden en weer zo’n slordige €200.000 uitgeven aan weer een rapport. En de lades liggen al zo vol met nooit-gebruikte rapporten.

Fuseren moet ...
Op het gebied van sport is er niet één rechtlijnig plan. Het zijn allemaal lapjes en daarvan wordt maar geen deken gemaakt. Op voetbalgebied is Sjaak van der Kroon bezig. Hij heeft met twee clubs gesproken en Deltasport volgt spoedig. Sjaak van der Kroon: ‘Vlaardingen telt vier grote verenigingen: Victoria, Zwaluwen, VFC en CWO. Die tellen elk zo’n 800-1.000 leden. Als DVO’32, CION en Deltasport nu ook fuseren heb je er een club van circa 600 leden bij. En … keurig verdeeld over de stad.

Ik heb in Rotterdam met dit bijltje gehakt. Daar gingen de hakken ook gelijk in het zand. Daarop zijn vitaliseringsrapporten gemaakt; die geven de status van een club weer. Als die negatief is moet je een club twee opties geven: fuseren of ophouden te bestaan.’

Zwaard van Damocles boven paardenwei
De Flardingha Ruiters heeft een ander Zwaard van Damocles boven de manage hangen. Vanuit zekere hoek is geopteerd dat een nieuw zwembad best op de plek van de huidige wei kan. Dat wordt dan een combinatie van paarden (vluchtdieren) en joelende kinderen. Dat gaat niet. Beste plek voor het zwembad is daar waar nu AV Fortuna haar baan heeft. Naast de Polderpoort, die een buurman, die geld in het laadje brengt, moet hebben. Olaf Hanno: ‘Onze exploitatie is erop gebaseerd dat AV Fortuna de koffie e.d. bij ons komt drinken. En zo is er meer. Deze oplossing was (en is) noodzakelijk anders hang ons vierde dreigende faillissement boven het hoofd.’

Als De Kulk wordt vervangen door een nieuw bad is dit een vreemde en geld verspillende zaak. Immers het complex is pas 27 jaar oud en de afschrijving van een gebouw bedraagt normaal tussen 40-50 jaar.

De gemeente wordt een tunnelvisie verweten en het spannen van paarden achter wagens. Daarom dat ONS.Vlaardingen nu het voortouw heeft genomen bij deze sportieve verhuizing. Frans Hoogendijk: ‘je moet praten mét de verenigingen, niet óver!’

De Vlaardingse raad
De Flardingha Ruiters en AV Fortuna beweren gezond te zijn. Van De Kulk is dit op dit moment niet helemaal zeker. Cijfers met betrekking tot betalende bezoekers, debet en credit ontbreken. Die worden tijdens de eerstvolgende raadsvergadering na het zomerreces verwacht, op 12 september.

Tekst
Peter Joore

Fotografie
Thijs Pince van de Aa

Fotobijschrift
Frans Hoogendijk zet uiteen met Schotse Hooglander als trouwe waakhond

240611 Frans Hoogendijk Thijs Pince van de Aa2

11-06-2024