VLAARDINGEN - Terwijl wethouder Ivana Somers en haar staf vakantie vieren bekruipt de omwonenden van de Kruidenbuurt in Vlaardingen-Holy het gevoel dat de gemeente middels slinkse (Lees: politieke) wegen alles uit de kast haalt om hun de voet dwars zit bij de voorgenomen herinrichting van het KPN-gebouw.
'Vlaardingen staat op een kruispunt: kiest de gemeente voor achterkamertjespolitiek of voor een eerlijk proces waarin bewoners werkelijk weer zeggenschap krijgen over hun leefomgeving?' Dat vragen bewoners van het Christoffelkruid en omgeving zich af rond de mogelijke herontwikkeling van het kleine postzegelterrein aan de Churchillsingel 500 (het KPN-complex) met liefst 70 appartementen als het aan de gemeente en de ontwikkelaar ligt. Des te meer woningen, hoe financieel interessanter.
WOO-verzoek: ambtelijke vertragingstaktiek of gewoon luiheid?
Pas op de dag van de deadline hebben de bewoners een reactie van de gemeente ontvangen op hun WOO-verzoek (Wet Open Overheid). Omdat er vanuit de gemeente nauwelijks relevante informatie werd verstrekt, waren de bewoners genoodzaakt om begin februari via deze WOO-procedure inzicht te krijgen in de formele en informele contactmomenten, documenten, tekeningen, enzovoort, tussen de gemeente Vlaardingen en ontwikkelaar Accresco.
Informatie achtergehouden
In januari beweerde wethouder Somers dat zij het plan inhoudelijk niet kende. Door het WOO-verzoek hebben de bewoners nu - na lang wachten en aandringen - een overzicht van maar liefst 246 items (verslagen, e-mails en schetsontwerpen) gekregen over het KPN-terrein.
De documenten zelf mochten de bewoners (nog) niet inzien. Ontwikkelaar Accresco heeft daar bezwaar tegen ingediend.
Onmogelijk
Bewoner Martijn de Ligt: 'Met zo’n tijdsverloop en die enorme hoeveelheid informatie lijkt het onmogelijk dat de wethouder hier niets van wist. Of is er iets (al-dan-niet-bewust, red.) flink misgegaan op het stadhuis?' Vanaf het eerste contactmoment heeft de gemeente steevast volgehouden dat er nog niets vaststond over de plannen voor het KPN-terrein. Een feit of een leugen?
Bewoners ondergeschikt
Dat de gemeente niets wist, lijkt nu anders te liggen. Henk Kleijn: 'Dit zegt veel over de wijze waarop het stadhuis met de belangen van burgers omgaat. Die worden voor dit KPN-terreintje totaal ondergeschikt gemaakt aan de marktbelangen. De gemeente schuift de participatie af op Accresco, zonder bewoners ook maar enige directe invloed te geven op de bouwkaders.' Een politieke taktiek, ouder dan de wereld zelf.
Omgekeerde wereld
De bewoners hadden verwacht dat de gemeente, binnen haar bevoegdheden, eerst met de buurt in overleg zou gaan over de kaders voor een bouwplan. En ook dat er een procedure tot wijziging van het omgevingsplan zou worden opgestart voordat een ontwikkelaar de ruimte krijgt. 'Nu wordt er een omgekeerde wereld aan de bewoners opgedrongen, terwijl de gemeente zich verschuilt achter de ontwikkelaar,' zegt een verontwaardigde Henk Kleijn.
Vragen
De bewoners van het Christoffelkruid blijven met veel vragen zitten. 'Wat kan er nu zo geheim zijn aan gemeentelijke bouwkaders voor het KPN-terrein? Waarom worden deze niet gedeeld met de bewoners? Waarom wil men hoogbouw op deze locatie? Een goed gemeentebestuur moet volgens de bewoners transparant zijn.
Lokale partijen
Lokale partijen in de gemeenteraad staan de bewoners bij in hun strijd om openheid en echte inspraak. HEEL DE STAD begeleidt de bewoners in het proces om openheid van de gemeente te bereiken.
ONS Vlaardingen heeft de wethouder schriftelijk gevraagd: “Waarom is de gemeente van mening dat er niet over de inhoud van projecten met de bewoners mag worden gesproken?”. Ook de PvdA/GroenLinks-fractie denkt dat het anders moet met inspraak over grotere bouwplannen.
Bewoners vonden het antwoord van de gemeente ontwijkend. Die zei dat het volgens de Omgevingswet bij de initiatiefnemer is belegd om het informeren en participeren met de omgeving te organiseren.
Procedure
Martijn de Ligt: 'Dit klopt als de procedure BOPA (Buitenplanse Omgevings Activiteit) wordt gevolgd, wat de gemeente wil. Maar niets staat de gemeente juridisch in de weg om serieus met bewoners in gesprek te gaan. De toelichting van de wet juicht dit zelfs toe. Dit wordt ook nog eens bevestigd in het rapport van het advocatenkantoor dat door de gemeente zelf is ingehuurd.'
Geen bouwbluf
De bewoners willen zeggenschap in plaats van bouwbluf. 'Daarom hebben we nu zelf een officieel verzoek bij de gemeenteraad ingediend om over te gaan tot een procedure voor planwijziging in plaats van een BOPA,' aldus De Ligt.
Daarmee hopen de omwonenden, net als recent met het AZC, inspraak en steun van de gemeenteraad te verwerven voor de kaders van hun voorstel. En dat voorstel is een laagbouwvariant voor het KPN-terrein. Op 12 mei komt deze brief aan de raad aan de orde in een raadscommissie.
200 Handtekeningen
Al op 31 maart overhandigde een groep bewoners meer dan 200 handtekeningen uit de Kruidenbuurt en de Vaart - tegen de bouw van 70 appartementen - aan de wethouder. Na wat onduidelijkheid en verwarring zijn de bewoners uiteindelijk alsnog welkom voor een vervolggesprek met de wethouder. Dat gebeurt op 15 mei om 17.00 uur.