Soundtrack van de tijd: Glitterrock en punk

Bibliotheek de Plataan: met drie akkoorden naar de 80's

VLAARDINGEN / SCHIEDAM - In onze tijdreis door de muziek zitten we bijna op de helft. De komende lezing van de Schiedamse musicus Auke Pol gaat over de jaren tachtig. Auke ondersteunt zijn verhaal met beeld- en geluidsfragmenten. De lezing vindt plaatsop donderdag 12 oktober in de vestiging Vlaardingen-centrum, Waalstraat 100. Het begint om 20.00 uur. Toegang is € 5,00 voor leden en € 7,00 voor niet-leden. Dit is inclusief consumptie.

Soundtrack van de tijd: Glitterrock en punk

Wat is er zo bijzonder aan de jaren tachtig?
De muziek na de punk wordt wel new wave genoemd, als de ‘nieuwe golf’. Joy Division, The Cure, The Smiths, Siouxsie and the Banshees verloren zich in dit zwaar melancholische, maar melodischere 'neefje' van de punk.
   Duran Duran was één van de bands die new wave op een commerciële manier brachten, ondersteund door een uitgekiend imago en toepasselijke videoclips, mode en tieneridool-marketing. New wave was vooral een Europese stroming waarmee synthpop-bands als OMD, Human League, Depeche Mode en Pet Shop Boys furore maakten.
   In Amerika kwam een experimentelere variant vanuit de punk naar boven, aangevoerd door bands als The Pixies, R.E.M en Sonic Youth.

Vanuit New York ontstaat begin jaren tachtig, totaal onafhankelijk van welke muziekstroming dan ook, een straatcultuur die zich manifesteert zich in electric boogie, rap en graffiti. De drumcomputer en sampler worden uitgevonden en hebben een grote impact op de ontwikkeling in de muziek. Een zware technobeat, een enorm volume en drugs als XTC laten nieuwe muziekstijlen ontstaan: acid en house. De DJ krijgt een steeds dominantere positie en dezelfde sterrenstatus als een muzikant.

In de tweede helft van de jaren tachtig steekt nostalgie de kop op, als reactie op muziek die met behulp van computers wordt gemaakt. ‘Classic’ radiostations, veel televisieprogramma's over popartiesten uit het verleden en de verzamel-cd’s domineren de muziekscene. Lenny Kravitz is een artiest die inspringt op deze nostalgie.

Over Auke Pol
Auke Pol (1959, Sint Nicolaasga) studeerde af op de conservatoria van Leeuwarden (klassiek) en Alkmaar (lichte muziek) en studeerde aan de UVA in Amsterdam aan de faculteit sociologie, popmuziek en jeugdculturen. Vanaf 1980 is Auke Pol o.a. muziekdocent piano/keyboard en popbandcoach.

Erbij zijn?
De lezing vindt plaats op donderdag 12 oktober om 20.00 uur in de bibliotheek Vlaardingen Centrum, Waalstraat 100. Wil je erbij zijn, meld je dan aan via de website www.debibliotheekdeplataan.nl of bij een van de bibliotheekvestigingen. Een toegangskaartje kost € 5,00 voor leden en € 7,00 voor niet-leden. De lezing is inclusief consumptie.

28-09-2023