Soundtrack van de tijd: Glitterrock en punk

Soundtrack van de tijd: Glitterrock en punk

VLAARDINGEN - De Schiedamse musicus Auke Pol geeft de komende periode lezingen over popmuziek bij de Bibliotheek de Plataan/Vlaardingen. Elke lezing bestrijkt een decennium. Hij ondersteunt zijn verhaal met beeld- en geluidsfragmenten. Donderdag 5 oktober om 20.00 uur gaat hij terug naar de jaren zeventig. De lezing vindt plaats in de vestiging Vlaardingen-centrum, Waalstraat 100. Toegang is € 5,00 voor leden en € 7,00 voor niet-leden.

Wat is er zo bijzonder aan de jaren zeventig?
De eerste helft van de jaren zeventig stond in het teken van de glamrock of 'glitterrock' met T. Rex, David Bowie, Roxy Music, The Sweet, Gary Glitter, Kiss en Queen als grootste gangmakers. Kenmerkend voor de jaren zeventig is dat de synthesizer definitief zijn plek in de popmuziek opeist. Bands als Kraftwerk en Roxy Music met Brian Eno laten het instrument prominent terugkomen.

Door ontwikkelingen als orkestrale uitvoeringen en ingewikkelde akkoordenschema's raakt de rockmuziek steeds verder verwijderd van zijn roots. Een tegencultuur, die terug wilde naar rechttoe rechtaan muziek, was geboren: de Punk, onder leiding van voormannen als MC5 en Iggy Pop met the Stooges. Opgestuwd door de maatschappelijke setting werden punk en anarchie één. De bekendste punkband is de Sex Pistols, die maar kort bestaan, van 1975 tot 1977. De stroming neemt daarna 'n underground-profiel aan, maar blijft tot op de dag van vandaag een actieve en invloedrijke subcultuur. Punk ontwikkelt zich in de jaren 80 tot de ultrasnelle hardcore met bands als Dead Kennedys, The Exploited en anderen.

Over Auke Pol
Auke Pol (1959, Sint Nicolaasga) studeerde af op de conservatoria van Leeuwarden (klassiek) en Alkmaar (lichte muziek) en studeerde aan de UVA in Amsterdam aan de faculteit sociologie, popmuziek en jeugdculturen. Vanaf 1980 gaf Auke Pol les aan muziekscholen als docent piano/keyboard en popbandcoach. Momenteel geeft hij les in zijn eigen lespraktijk Muziekhuis Schiedam. Auke Pol organiseerde ook kleine popfestivals en was mede-oprichter van de Popprijs Schiedam in 1998. Hij heeft een uitgebreide lesmethode geschreven voor keyboards en componeert voor theater, ballet en videoproducties. Hij heeft de afgelopen decennia in diverse popbands gespeeld en speelt momenteel in de wereldmuziekband ‘Sjarm’.

Erbij zijn?
De lezing vindt plaats op donderdag 5 oktober om 20.00 uur in de bibliotheek Vlaardingen Centrum, Waalstraat 100. Wil je erbij zijn, meld je dan aan via de website www.debibliotheekdeplataan.nl of bij een van de bibliotheekvestigingen. Een toegangskaartje kost € 5,00 voor leden en € 7,00 voor niet-leden. De lezing is inclusief consumptie. 

Foto: Auke Pol (foto door Jan Schrijver)

28-09-2023