Bier, muziek & een mooi feest tijdens release album Pulverise

Sloper fantastische Kompaan!

Sloper fantastische Kompaan!

Als twee drummers de handen ineenslaan heb je direct een pakkend ritme. Zoek en vind daar twee gitaristen bij waarvan er een kan zingen als een volwassen koorknaap en een band is geboren. Ga dan in conclaaf. Onderzoek verschillende muziekstijlen en behoud het goede. Zo ongeveer kwam Sloper in 2019 in een Neder-Belgische wieg met Britse primal screams terecht.

Het duurde allemaal iets langer dan bedoeld. Zoals alle mooie dingen in het huidige medisch perfide tijdperk ongeduldig op hun beurt moe(s)ten wachten. Maar eindelijk werd maandag 16 augustus het jongste album Pulverise (cd & lp) van Sloper geopenbaard.

En waar bevalt het beter dan in een brouwerij? De ziekenhuizen zijn immers exclusief gereserveerd voor slachtoffers van de Grote-C. In de Haagse The Dutch Craft Beer Company Kompaan mochten het zwarte goud (echt vinyl) en de zilveren tweede plaats (cd) het langverwachte daglicht zien. Een muzikale oerkreet van verlangen naar onbekommerder tijden, gevat in dertien meeslepende tracks die afwisselend doen sidderen en je de tijd geven te luisteren.

En zoals te doen, maar helaas steeds minder gebruikelijk speelde Sloper live twee verbluffende unplugged sets. Dat de elektriciteit een dag vrijaf had haalde niets van de kracht van de nummers. Sterker: met een blikje eigen Sloper bier (bronskleurig en inclusief zinvol antislip etiket) in de hand waren de encores niet van de lucht. De massa swingde, afstanden werden voor even met centimeters geslecht. En smaakvolle hapjes, vanaf het groene ei via de vaardige handen van de ***** chef-kok, rondgebracht door lieftallige charmante dames, kabbelden met een prettige frequentie tussen de lippen door richting maag- en darmstel. Zó bespeel je althans op juiste wijze de pers. Voor de veelal Haagse gasten geen beschuit met muisjes, die deden vrolijk met scribenten en fotografen mee!

Ontstaan & Spoiler Alert
Drummers Cesar Zuiderwijk en Mario Goossens zijn niet alleen onder de indruk van elkaars capaciteiten, in de jaren is er ook een sloopbestendige vriendschapsband ontstaan. Omdat ritme alleen te veel aan slagerijen denken doet ronselden de heren allengs en met kennis van zaken Peter Shoulder (zang/gitaar) en Fabio Canini (gitaar) om hun muzikaal destructiebedrijf te komen versterken.

Al muzikaal kwartettend ontstond in oprichtingsjaar 2019 snel een klassieke rock sound die doet denken aan vervlogen tijden. Een beetje The Kinks is de enige kers van deze taart die we weggeven. Met titels als Hang ‘Em High en Black Widow ruikt de ware liefhebber direct het stevig harmonische hooi in zijn of haar favoriete stal. En, naar mijn idee, een tikje Soundgarden en een “baslijn” die King Crimson is vergeten te maken en die recht uit de stick van Tony Levin lijkt te komen. Nu zijn de kersen echt op en schaft de muzikale lekkerbek bij platenbaas Suburban zelf maar een blikje analoog of digitaal geconfijte krieken en morellen aan.

Het lijkt alsof dit album - en Sloper ook - jarenlang onder een steen hebben liggen wachten tot dit rock-ei zou worden uitgebroed door een internationaal viertal ouders van mannelijke kunne die er liefdevol hun welgemeende muzikale DNA in kwijt konden.
   Luister je het album meerdere keren aaneen (Tip: druk op repeat) dan begrijp je ook waarom Deep Purple er als de kippen bij was om Sloper te contracteren als voorprogramma. Het is te hopen dat van dit uitstel geen afstel komt.

Het behoeft geen nadere uitleg dat Pulverise is geënt op het stevige, maar verrassend harmonisch Neder-Belgische drumduo Zuiderwijk/Goossens. Met vette riffs en soms stevige jungledrums de ideale basis voor twee gitaren en zang. Gelukkig geven de medische weersberichten hoop op liveoptredens en kan dit verhaal snel ingeruild voor tickets en een ouderwetse avond rocken. Dat de vorige werkgevers Golden Earring en Triggerfinger om moverende redenen gestopt zijn mag een trieste zaak heten, het geeft Sloper althans alle ruimte om te excelleren. Nu de algehele medische vrijheid nog terug!

Conclusie van vier heren
‘Het leven is soms simpel: beetje rocken met gitaar en drums, alleen maar omdat je ervan houdt en dat het kippenvel geeft.’

Pulverise kopen?
210816 Sloper Pulverise coverHet album kopen kan eenvoudig online via de site van platenmaatschappij Suburban Records. De cd kost €14,95 en de lp is €5,00 duurder. Wie beide geluidsdragers wil kopen kan gebruik maken van onderstaande package deal.

Artwork album
Het artwork op het album Pulverise is van de kunstzinnige hand van Nathalie Sternotte; in het dagelijkse leven vriendin van Mario Goossens. Het kunstwerk op de hoes is van een kunstenares die al-dan-niet gewillig luistert naar de naam Hannelore Celen.

Suburban records
Website: www.suburban.nl/

Sloper
Website: https://sloperband.com (Under reconstruction)
Facebook: https://www.facebook.com/wearesloper/

Klik hier voor Package deals en geniet €8,- voordeel bij aankoop van een Sloper T-shirt in combi met Cd of LP.

Voorproefje
Rockpalast WDR: www1.wdr.de/mediathek/video/sendungen/rockpalast/video-sloper---crossroads-festival--100.html

Tekst
Peter Joore

Fotografie
Bo Julia Heijnen

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

20-08-2021