Tranen met tuiten op een bedje van spitsvondige grappen

Sjaak Bral: Vaarwel 2023

Sjaak Bral: Vaarwel 2023

SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Voor de 27e keer op rij neemt Haags cabaretier Sjaak Bral het weer bijna afgelopen jaar op de hak. Met behulp van de Haagse Courant en andere nieuwsgevers krijgen (ook) ditmaal politici, Israël versus Palestina, Ajax en wat zo’n beetje de meest saggerijnige dragonder of mastodont van ons land moet zijn (mevrouw Bral), er ongenadig van langs. Voor Bral geen jaar zo slecht of het is goed voor hem en zijn traditionele Vaarwel. Maar altijd om de lachspieren in werking te zetten.

We waren in de Maassluisse Koningshof. Een uitverkocht theater schuddebuikte veelvuldig van de lach. Opvallend is dat er steeds vaker een mooie rode draad tevoorschijn wordt getoverd: ‘Het is wat het is.’ Niet zo belerend als Freek de Jonge is hij recht voor zijn raap en ook krijgt hij de uitverkochte zaal tot meezingen als hij als een moderne troubadour het afgelopen 2023-nieuws, met begeleiding op gitaar, harmonisch verwoordt.

Sjaak Bral gedijt bij een jaar waarvan iedereen zegt: ‘Het was weer niet best, allemaal. Den Haag flikte het weer (niet). Dat wat ze allemaal zo mooi hebben beloofd in hun partijprogramma.’ Hij vraagt zich met behulp van de kunstmatige intelligentie af of grappen over een oorlog in het Midden-Oosten kunnen. Het antwoord dat A.I. (of: K.I. in het Nederlands) geeft als het uit de computer komt rollen, is zo mogelijk schokkender dan het stellen van de vraag.

Na afloop vroegen we hem wat er nu zou gebeuren met zijn Vaarwel-serie als 2024 nu eens ieders goedkeuring zou wegdragen. Als oorlog een onder gestoft fenomeen zou zijn, Ajax weer kampioen, politici hun voornemens nakomen en mevrouw Bral is afgevallen én voorzien van een stralend humeur zonder morren continu aan haar echtelijke verplichtingen zou voldoen. Hierop antwoordde de Neerlands grootste cabaretier zonder dralen: ‘Dan slaan we volgend jaar gewoon over.’

Na de pauze een paar stukjes experimenteel. Het betrof hier immers een try-out. Ook daar kwam het meeste lachend aan de finish. Slechts eenmaal moest hij toegeven: ‘Daar had ik meer van verwacht.’ Zijn vogelspotters-act een uitdaging in ontwikkeling met kracht.

Na afloop in de foyer louter positieve opmerkingen en mensen met afwisselend kaakkramp en buikpijn. Het deed niet alleen Sjaak Bral, maar ook de verkoop van zijn jongste verhalenbundel goed. Zijn motto luidt als vanouds: ‘Wie te lang achteromkijkt, stoot zijn hoofd aan de toekomst.’ Daarom is Vaarwel 2023 precies het soort cabaret dat je op gepaste wijze moet zien en hartelijk mag uitlachen.

En mevrouw Bral? Die kan na al die jaren wel tegen een stootje en is er diep in haar hart trots op als rode lap voor deze theatrale stier te fungeren. Het betaalt niet alleen de huur, ze liggen er thuis regelmatig krom om van het lachen.

231204 Sjaak Bral Vaarwel 2023 2Sjaak Bral-Vaarwel 2023
Datum: woensdag 13 december
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: €25,00

Website: www.sjaakbral.nl

Theater aan de Schie
Stadserf 1
3112 DZ Schiedam

Telefoon bespreekbureau: 010-2 467 467
E-mail: info@theateraandeschie.nl
Website: www.theateraandeschie.nl

Tekst
Peter Joore

Fotografie
Sjaak Bral i.s.m. George Visser

05-12-2023