boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Sinterklaasliedjes - Mark Janssen

Twaalf sinterklaasliedjes voorzien van hilarische illustraties

Van de hand van Mark Janssen verscheen in het najaar van 2020 het prachtige prentenboek ‘Sinterklaasliedjes’. In verband met 5 december koos hij twaalf bekende liedjes uit en illustreerde die per versje twee pagina's groot. Het boek opent met ‘Wie komt er alle jaren daar weer uit Spanje varen?’ en eindigt met ‘O kom er eens kijken’. Als je met een of meer kleuters een liedje hebt gezonden, dan ben je daarna nog lang niet klaar met het kijken naar de bijbehorende komische en vaak hilarische illustratie.

Sinterklaasliedjes - Mark Janssen

Bij alle tekeningen is een eigentijdse groep Pieten, eigenlijk Pietjes, te zien. Twee of drie daarvan dragen in plaats van een muts een mijter. Ook heeft één Pietje steeds de staf van Sinterklaas bij zich. Deze blijkt nogal eens van pas te komen, bijvoorbeeld bij het liedje ‘Sinterklaas goedheiligman’. Daar zien we een Piet in het water liggen, die middels de staf van Sinterklaas naar de kant wordt getrokken. Als de Pietjes zich trouwens verplaatsen doen ze dat bij voorkeur op een fiets.

Bij een paar liedjes is de tekening gesitueerd in het donker of tijdens een sneeuwbui. Dat brengt voor de Pietjes soms ongemakken met zich mee. Zo glijdt een Pietje van het dak bij het liedje ‘De zak van Sinterklaas’, maar kan zich gelukkig vastklampen aan een stok met lampjes, die tussen twee huizen hangt. Ondertussen staan collega-Pietjes klaar met de uitgespreide tabberd van Sinterklaas in hun handen, dat als valscherm moet dienen.

Op elke bladzij gebeurt wel iets opmerkelijks. Of de Pieten klauteren door kale bomen waar de maan door schijnt of klimmen over besneeuwde daken van grachtenpanden in Amsterdam. Als je op de eerste twee tekeningen ontdekt dat er een klein wit hondje rondloopt, ga je natuurlijk op de andere bladzijden speuren of die viervoeter daar ook voorkomt.

Natuurlijk zing je met de meekijkende kleuters uit volle borst de twaalf liedjes mee. Een leuk alternatief is om op een streamingsdienst Lemniscaat in te tikken, dan kun je alle liedjes tijdens het kijken laten afspelen. Nieuw dit jaar is dat dit prentenboek nu uitgebracht is in een speciale kartonversie. Zo kunnen jonge kinderen zelf naar hartenlust bladeren in het boek, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over kraken of scheuren in de pagina’s.

231117 Mark Janssen ©Suzanne DiederenMark Janssen (Eijsden, 1974) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Na zijn afstuderen in 1997 vestigde hij zich in Valkenburg aan de Geul, alwaar hij zijn atelier aan huis heeft. Hij werkte inmiddels mee aan ruim 450 kinder- en prentenboeken. Verschillende van zijn boeken zijn in vertaling uitgegeven in het buitenland.

Sinterklaasliedjes is in de originele vorm (34 x 25 cm) in oktober 2020 verschenen. Het kartonboekje (21 x 15 cm) verscheen vorige maand, ook bij uitgeverij Lemniscaat. De originele uitvoering kost € 15,00, nu tijdelijk €10,00; het kartonboekje kost ook € 10,00.

Recensie
Gerard van Os

illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur gemaakt door Suzanne Diederen

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

17-11-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring halve haring