boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Sinterklaas - Charlotte Dematons

Hernieuwde uitgave van prachtig, monumentaal prentenboek

‘Jaren geleden schreef ik Sinterklaas en de Pieten een brief met de vraag of ik bij hen langs kon komen. Ze moesten er lang over nadenken, maar toen mocht ik één week logeren op het landgoed in Spanje. [..] Omdat er sindsdien zoveel is veranderd, ben ik opnieuw naar Spanje gegaan met de trein van kwart over twee. In Madrid werd ik opgehaald met een gloednieuwe Pietenbus. [..] Alles wat ik heb gezien, heb ik getekend. Het resultaat is dit prentenboek.’

Sinterklaas - Charlotte Dematons

Met onder andere deze woorden laat illustrator Charlotte Dematons ons weten dat het nieuwe kijkboek ‘Sinterklaas’ is uitgekomen.

In 2007 verscheen dit bijzondere, monumentale prentenboek zonder woorden voor het eerst. Door de Pieten-discussies zijn er na 2017 geen herdrukken van deze uitgave verschenen. Ruim tweeëneenhalf jaar werkte Dematons aan een nieuwe versie, die in oktober is verschenen. Was de oorspronkelijke versie vuurrood, deze nieuwe uitgave laat ons genieten van een donkerblauwe sterrenhemel. Achterop het boek staat een korte conversatie tussen een aantal Pieten. Nieuw daarbij is Ezeltjespiet, die zorgt voor Ozorustig, die - in tegenstelling tot het paard Ozosnel - nooit mee op reis gaat.

Details zie je snel over het hoofd, maar bij Charlotte Dematons gaat het juist om die details: ze maakt er een sport van om grappige voorwerpen of bijzondere mensen af te beelden. En als je dat weet ga je juist op zoek. Je wordt ook nu niet teleurgesteld. Je vindt in de slaapkamer van Hoofdpiet een levensgrote poster van Dieuwertje Blok (van het Sinterklaasjournaal) boven zijn bed. Bij de intocht van Sinterklaas zijn veel bekende figuurtjes in het publiek te vinden: Pipi Langkous, Roodkapje, Harry Potter en nu ook Letterdief (uit het boek Alfabet) staat afgebeeld. Bij Paardenpiet hangt op zijn slaapkamer een groot schilderij uit het Rijksmuseum van Thomas de Keyser: Pieter Schout te paard. Ook in de eetzaal van de Pieten hangt een schilderij uit het Rijks. Uren kijkplezier voor jong en oud is gegarandeerd.

Bij de nieuwe versie van dit prachtige prentenboek is eenmalig een Sinterklaaskrant bijgevoegd. Daarin natuurlijk achtergronden over het vervaardigen van het boek, een interview met Dieuwertje Blok en voor de liefhebben een paar spelletjes. De vraag naar het nieuwe prentenboek was zo groot dat de eerste en tweede druk in een oplage van 50.000 exemplaren binnen een week waren uitverkocht. De derde druk zal verschijnen in het najaar  van 2024.

231117 Charlotte Dematons (c) Sanne de WolfCharlotte Dematons (Evreux, 1957) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Daar specialiseerde zij zich in illustreren en ontwerpen. Inmiddels tekende ze illustraties voor meer dan 350 boeken. Zelf maakte ze elf prentenboeken, waaronder de kassuccessen De gele ballon, Sinterklaas, Nederland en Alfabet. Voor haar werk werd Dematons meermalen onderscheiden. Zo ontving ze in 2008 de Gouden Penseel voor de eerste editie van Sinterklaas. Dematons is getrouwd met wetenschappelijk tekenaar Bas Blankevoort.

Sinterklaas wordt uitgegeven door Charlotte Dematons zelf en kost € 18,00. De oplage van 50.000 exemplaren verscheen half oktober en is dus inmiddels uitverkocht.

Recensie
Gerard van Os

illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van de illustrator, gemaakt door Sanne de Wolf

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

17-11-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring