Zelf gin of jenever samenstellen in een gezellig team

Serious Bee Distillers: Workshop gedistilleerd maken?

Serious Bee Distillers: Workshop gedistilleerd maken?

SCHIEDAM - Niet iedereen is er al eens aan toegekomen om zelf gin of het Nederlandse achterkleinkindje jenever te maken. Meestal ontbreken glaswerk, pure alcohol, een rustige ruimte en een keur aan ingrediënten. Die laatste om je al-dan-niet smakelijke vinding een eigen touch te geven en je van je vriendschappelijke of familiaire dan wel collegiale concurrenten te onderscheiden.

Maar daar komt verandering in, want sinds kort kun je bij Serious Bee Distillers in Schiedam op Nieuwsticht 10 terecht om met maximaal acht personen een smakelijke workshop te volgen waarin je eigen smaakpapillen het voor het zeggen hebben.

Als een eigentijdse Panoramix een fles niet te evenaren Toverdrank op alcoholbasis maken? Voorzichtig met een paar ingrediënten aan de slag of met een ongetelde trits kruiden volop aan het experimenteren slaan? Het kan allemaal. Maar met de kundige begeleiding van Alwine van Winsen beëindig je de workshop altijd met een gevulde fles met smakelijk eigen brouwsel en ben je een berg ambachtelijke kennis rijker als het om gedistilleerd maken gaat.

Alwine van Winsen: ‘Onze smaaknieuwsgierigheid en liefde voor bijen en hun product honing heeft ons veel gebracht. Om kort te gaan: een unieke serie producten op basis van alcohol. En om de zoveel tijd gaan de benen op tafel en komt er al proevende weer een nieuwe loot aan onze gestaag groeiende productenstam. Van jenever via gin naar rum is de kortste weg die we nog lang niet geheel hebben afgelegd. En altijd met een keuze uit hoogwaardige zelfgeproduceerde ingrediënten als kruidnagel, mandarijn, peper, kaneel en steranijs. Maar ook zeekraal is een gewilde smaakmaker.’

Alwine pakt een fles Oude Zeehelden Jenever en laat ons proeven van een licht zilt glaasje genot voor stoere knapen en stevige vrouwen. Het smaakt direct naar meer, maar we zijn met de auto en weten van wetten.

Alwine: ‘Je eigen drank maken is niet een kwestie van alcohol en gooi er maar wat in. Dan ben je meteen de route kwijt. Aantekenen welk ingrediënt in welke hoeveelheid je gebruikt; dat is noodzakelijk. En van je lekkerste combinatie maak je dus na proberen en proeven je eigen fles van een halve liter.’

De workshops zijn, en dat is geen grap, gestart op 11/11/2023. Tegelijk met het officiële begin van het carnaval. Toeval? Dat weet niemand. Al passeert er tijdens dit bourgondisch feest natuurlijk ook menig drupje smakelijk smakkende lippen en kloek slikkende huig.

Serious Bee Distillers
Nieuwsticht 10
3113 BH Schiedam
Telefoon: 06-2501 6305
E-mail: alwine@seriousbeedistillers.nl
Website: www.seriousbeedistillers.nl

Tekst
Peter Joore

Fotografie
Jan Schrijver

04-01-2024