SCYEDAM komt met Kopstoot, een op jenevervat gelagerd bier

SCYEDAM komt met Kopstoot, een op jenevervat gelagerd bier


SCHIEDAM - SCYEDAM brengt deze winter met 'Kopstoot' een nieuw bier in een gelimiteerd aantal van 550 flesje van 33 cl op de markt. Bijzonder aan dit bier is dat het, voordat het gebotteld wordt, ruim drie maanden gelagerd zal zijn geweest op een eikenhouten jenevervat.

Het Schiedamse biermerk SCYEDAM kocht deze maand een eikenhouten jenevervat met een inhoud van 200 liter van het in Schiedam gevestigde Nationaal Jenevermuseum. Dit vat was de afgelopen tien jaar gelagerd in het Jenevermuseum. Het was gevuld met moutwijn, die gestookt is door de eigen branderij van het Jenevermuseum, 'De Gekroonde Brandersketel'. Voordat het vat in gebruik was door het museum, was het in gebruik als whiskeyvat.

Het vat dat nu eigendom is van SCYEDAM wordt overgebracht naar de brouwerij en wordt gevuld met het quadrupel-bier van SCYEDAM. Dit donker bier heeft een alcoholpercentage van 9,0%. Speciaal voor deze gelimiteerde editie zal het bestaande quadrupel-bier nog een twist krijgen door onder meer het toevoegen van jeneverbes. Eenmaal op het houten vat gelagerd in de brouwerij, zal het bier zich blijven doorontwikkelen en zal het alcoholpercentage nog toenemen tot een percentage tegen de 10%. Nadat het bier gerijpt is tot in de maand oktober zal de meesterbrouwer het bier op smaak afmaken en op het beoogde alcoholpercentage brengen, onder meer door toevoeging van moutwijnjenever van de Schiedamse distillateur Herman Jansen.

SCYEDAM heeft nu acht biertjes (alle op fles) op de kaart staan. In oktober komt daar de Herfstbok bij en in de winter de Kopstoot.

PHOTO-2022-06-30-17-10-34

02-07-2022