Alara en Isabella

Scholieren Rozenburg en Vlaardingen bedenken namen voor tunneldelen

Scholieren Rozenburg en Vlaardingen bedenken namen voor tunneldelen

Traditioneel krijgen tunneldelen van een afzinktunnel een tijdelijke (vrouwelijke) naam. Voor de Maasdeltatunnel van de Blankenburgverbinding deden groep 5-leerlingen van basisscholen uit Rozenburg en Vlaardingen mee aan een namenwedstrijd om een toepasselijke naam te bedenken. Uiteindelijk koos een jury de mooiste twee: ‘Alara’, bedacht door scholieren van basisschool De Rank uit Rozenburg en ‘Isabella’, verzonnen door leerlingen van ICK De Schakel uit Vlaardingen. Donderdag onthulde minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat op feestelijke wijze boven op de tunnelelementen de winnende namen.

‘Waterfee’ en ‘Gewijd aan God’
De winnende naam van het zuidelijke deel werd Alara (‘waterfee’). De leerlingen van PCBS de Rank uit Rozenburg vonden Alara een toepasselijke naam vanwege het sprookjesachtige karakter. Het noordelijke tunneldeel heet vanaf nu Isabella (‘gewijd aan God’). Scholieren van IKC De Schakel uit Vlaardingen legden met deze naam de link met het feit dat God het water van de Rode Zee spleet, om mensen er doorheen te laten lopen. Nu maakt de tunnel het mogelijk om onder het water van A naar B te gaan. De kinderen die de winnende namen hebben bedacht, krijgen binnenkort een workshop ‘Street Art’.

Speciale plek voor minister
Bij zijn bezoek aan de tunneldelen liet minister Harbers weten dat de Blankenburgverbinding voor hem ook persoonlijk een speciale plek inneemt. In zijn tijd als Rotterdamse wethouder voor Economie, Haven en Milieu (2007-2009) waren er al plannen voor het realiseren van een Nieuwe Westelijke Oeververbinding. De bewindsman is verheugd vanwege het feit dat nu ruim 15 jaar later de Blankenburgverbinding het mooie resultaat van al deze plannen is. De bereikbaarheid van de Rotterdamse regio is van economisch zeer groot belang. Met de aanleg van de Blankenburgverbinding verbetert de bereikbaarheid van het gebied.

Collegetour over bouw tunneldelen
Vorige week werden beide tunneldelen naar hun tijdelijke ligplaats gevaren in de werkhaven van Damen Verolme in Rotterdam-Botlek. In de afgelopen tien maanden zijn ze daar in het droogdok gebouwd. Over ongeveer een jaar vindt het afzinken van de tunnelelementen op de bodem van het Scheur plaats om daarmee de Maasdeltatunnel te voltooien. Wie geïnteresseerd is kan meer hierover te weten komen tijdens de Maasdeltatunnel-Collegetour die de Blankenburgverbinding op vrijdag 20 mei organiseert van 10.00 en 12.00 uur. Wat ging er aan de bouw vooraf en hoe verliep het werk in de afgelopen 10 maanden? Experts van BAAK en Rijkswaterstaat geven uitleg. Aanmelden kan via www.blankenburgverbinding.nl.

Blankenburgverbinding

De Blankenburgverbinding is een nieuwe snelweg, de A24, die de A20 bij Vlaardingen verbindt met de A15 bij Rozenburg. Meer informatie over het project en de werkzaamheden is te vinden op www.blankenburgverbinding.nl.

Op de foto: Minister Harbers onthult de naam van het zuidelijke tunneldeel van de Blankenburgverbinding

13-05-2022