boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Schmidt Originals Zeevis Kookboek – Ricardo Vis van Heemst

Als een professional thuis vis bereiden

De eerste druk van het Schmidt Originals Zeevis Kookboek verscheen In 2016. Nu, vijf jaar later is er dan de tweede druk van dit kookboek van het Rotterdamse visbedrijf. Schmidt Zeevis is al honderd jaar toonaangevend op het gebied van zeevis, de bereiding ervan en vooral van het (culinair) genieten, in ons land en ver daarbuiten. Bij Schmidt zeevis begint alles met liefde voor vis en de inkoop ervan. Daarbij kiezen zij voor het beste wat de zee te bieden heeft.

Schmidt Originals Zeevis Kookboek – Ricardo Vis van Heemst

Schmidt Originals Zeevis is geen gewoon kookboek. In al die jaren heeft Schmidt Zeevis de meest pure, bijzondere maar vooral lekkere gerechten verzameld, zodat u ook zelf als een professional thuis vis kunt bereiden: bakken, stomen, koken, frituren. Het is een gedetailleerde gids die u voert naar gebieden over de hele wereld waar vis wordt gevangen. Duurzaamheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel. Het boek bevat een viskalender waarin je in een oogopslag kunt zien in welke maand en/of seizoen de vis het best geconsumeerd kan worden en in welke maand het seizoen gesloten is.

Het boek bevat vijftig recepten waarvan de receptuur uitgebreid en helder wordt beschreven. Gerechten met een verrassende moderne twist, zoals kreeftencoctail met wasabimayonaise, champagnegelei en kaviaar. Bijzondere gerechten zoals gebakken zeetong met ganzenlever en makkelijk te bereiden gerechten zoals tonijn met sesam. Maar ook sushi, soepen, ovenschotels en barbecuegerechten komen aan bod.

Bij elke vissoort wordt beschreven waar hij vandaan komt, wat zijn specialiteit is, krijgen we interessante geschiedkundige weetjes en informatie over het uiterlijk en de smaak van de vis en is de tekst voorzien van een duidelijke foto. Alle gerechten zijn voorzien van beeld en de foodfotografie is prachtig. Achterin het boek vind je een register op alfabet.

Schmidt Original Zeevis Kookboek (paperback, 240 blz.) is verschenen bij uitgever Bertram + De Leeuw BV in september 2016, 2e druk November 2021. Niet als E-book te koop. Prijs: € 29,95.

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

illustraties:
1.  omslag van het boek.

Twee gerechten uit bovenstaand boek hebben we voor u uitgeprobeerd:

Garnalenkroketten
Boven het recept staat: 'Het is veel werk, maar dan heb je ook een onovertroffen, lekker kroketje.' En dat kan ik beamen. We beginnen met het maken van een roux van boter, bloem, uitjes en bouillon van schaaldieren. Gemakshalve heb ik een potje visbouillon gekocht en niet gekozen voor het bouillonrecept uit het boek. Vervolgens knijp ik geweekte gelatineblaadjes uit en voeg die toe. Er gaat wat kookroom bij en wanneer het geheel afgekoeld is mogen de garnalen erin zwemmen en wordt het geheel op smaak gebracht met kruiden. Vervolgens gaat het mengsel een aantal uur de koelkast in om af te koelen en op te stijven. Gelukkig ben ik in het bezit van een krokettenpers, dat is een 'plastic bak' met een hefboom die naar beneden kan worden gebogen. Door deze beweging komen er drie rollen uit de cilindervormige uitgangen. Die snijd je op de gewenste grootte. Dat is een stuk makkelijker dan het gebruik van een spuitzak waarbij je lange strepen moet trekken, zoals het in het recept wordt omschreven. Als laatste worden de 'worsten' bestrooid met bloem, eiwit en paneermeel en kunnen ze de frituur in. Het resultaat mag er zijn: heerlijk, heerlijk, heerlijk, wat hebben we gesmuld.

Zeeduivel met ibericoham, quenelles van doperwt, kreeftenfond en pestoblad
Ik ben dol op vis, maar niet op de graten. En dat maakt deze zeeduivel zo bijzonder, want hij heeft geen graten, alleen een kraakbeenpen in het staartgedeelte. De zeeduivel is geschikt voor mensen die niet echt van vis houden, want hij smaakt vlezig. Dit gerecht lijkt op het eerste gezicht bewerkelijk, maar dat viel uiteindelijk reuze mee.

-          De zeeduivelfilets worden in de ham gerold, vastgestoken en kort aan beide zijden in de olijfolie gebakken. We houden ze warm in de oven.

-          Voor de pesto gebruik ik de staafmixer, waarbij ik basilicum, peterselie, knoflook, Parmezaanse kaas, olijfolie en pijnboompitten tot een gladde massa pureer.

-          Doperwtenpuree maak ik van doperwten uit de diepvries die ik even kook en pureer. Het is even oefenen, maar mijn doperwtenquenelles lukken bijzonder goed.

-          Het pestoblad wordt gemaakt van een loempiavel en is binnen vier minuten klaar.

-          Het kreeftenfond koop ik kant en klaar, maar wanneer u de tijd heeft kunt u dit zelf maken met een recept uit het boek.

Er wordt beschreven hoe de opmaak van het bord moet zijn en de mooie foto maakt het nog duidelijker. De stevige zeeduivel en de spaanse ibericoham zijn een match made in heaven. We likken onze vingers erbij af. Met dit gerecht maakt u de blits tijdens elk 2022-diner, iedereen zal u om het recept vragen. U moet dan wel proberen het boek snel in handen te krijgen, want een verfijnder start van een nieuw jaar is er niet. Fijne jaarwisseling.

28-12-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring