Schiedam toch geen nieuw Vlaardingen-Oost

1 aprilgrap ONS.Vlaardingen

Deze week had ONS.Vlaardingen een idee voor een 1 april grap; we doopten Schiedam om als Vlaardingen-Oost. Uiteraard met een knipoog, maar met een serieuze ondertoon.

Schiedam toch geen nieuw Vlaardingen-Oost

Zomaar een Gemeente uitbreiden? Dat kan natuurlijk niet! Of ... wel? Het is een trend die  zich al jaren afspeelt in Nederland. Vorige eeuw had Nederland zo'n duizend  gemeenten. Nu  zijn het er nog maar 342. Gemeenten hebben een eigen indentiteit en, misschien nog  wel belangrijker, een democratisch orgaan.

Denk maar eens hoe verschillend Vlaardingen en Schiedam zijn. Oude steden met een eigen identiteit en een eigen geschiedenis. Een eigen verhaal: Haringkoppen en Jeneverneuzen.  Aan de andere kant Maassluis; hetzelfde verhaal.

Stelt u eens voor dat deze gemeenten gedwongen fuseerden tot één grote gemeente. De  indentiteit zou verloren gaan en het lokale van raadsleden zou snel verdwijnen. Nu kan  ONS.Vlaardingen zich situaties van bewoners makkelijk inbeelden. Van stinkende  afvalbakken tot verkeersproblematiek. Hoe anders zou het zijn als we dit opeens in West  Maassluis of Oost Schiedam zich afspeelde.. De verbinding zou wegvallen.

Maar wat doet de Overheid? Fuseren, centraliseren en bureaucratie willen tegengaan. Dit  terwijl het vertrouwen van de inwoners steeds lager is. En dan afvragen hoe dit komt? Niet  te vergeten het leidt in de praktijk tot juist méér rompslomp en lastigere administratie. Voor  veel bewoners zijn de MRDH en Stroomopwaarts organisaties die ver van hun af staan in  plaats van lokale organisaties die er zijn voor hen, niet andersom.

ONS.Vlaardingen is trots op Vlaardingen en zal dit altijd blijven. Wij willen het verhaal van  Vlaardingen en haar inwoners vertellen. Iets wat lokale partijen in onze buurgemeenten óók  doen. Vlaardingen is al ruim 1000 jaar een eigenwijze nederzetting aan Het Scheur en zal  dat in ONZE ogen altijd blijven.

Bedankt Vlaardingen en laat die Schiedammers aan de andere kant van de A4 gerust hun eigen ding doen.

02-04-2023