Ruim 22 duizend bomen voor Zuidbuurt en omgeving

Ruim 22 duizend bomen voor Zuidbuurt en omgeving

Staatsbosbeheer start, in samenwerking met Coöperatief Beheer Groengebieden Midden Delfland (CBG), eind november 2021 met het planten van ruim 22 duizend nieuwe bomen en struiken aan de Zuidbuurt, Boonerlucht en Aalkeet-Binnenpolder.

Na het groot onderhoud van dit najaar, waarbij onder andere zieke essen zijn verwijderd, is het bos nu klaar voor de herplant. Het planten van de nieuwe bomen en struiken is naar verwachting medio februari 2022 afgerond. 

Herplant

De Zuidbuurt, Boonerlucht en Aalkeet-Binnenpolder kunnen rekenen op 35 verschillende boom- en struiksoorten met voornamelijk inheemse soorten, zoals zoete kers, linde, eik, wilde appel en vlier. Deze bomen en struiken worden geplant op de open plekken die zijn ontstaan na het bosbeheer. Door de grote variatie aan boom- en struiksoorten wordt het gebied nog interessanter voor flora en fauna en is het bos straks weerbaarder voor toekomstige ziekten en plagen. Daarnaast is er extra aandacht besteed aan soorten die in de herfst verkleuren of vruchten geven. 

Onderhoud

De herplant is het slotstuk van het planmatige bosonderhoud. Boswachter Lisa: “Door om de zes jaar groot onderhoud uit te voeren werken we aan het behoud van een duurzaam en veilig bos voor de komende decennia. Doordat de meeste bospercelen zijn aangeplant met bomen van veelal dezelfde soort en leeftijd, bereiken we dit doel alleen door bij te sturen en gefaseerd ruimte te maken in het bos. Zo kunnen er nieuwe boom- en struiksoorten worden bij geplant en ontstaat een grotere variatie in leeftijd en soorten. Het resultaat is meerdere lagen (hoogteverschillen) en een hogere biodiversiteit aan flora in het bos dat weer een thuis biedt aan verschillende diersoorten.” 

Tijdens de herplant blijven de paden toegankelijk. Na afronding van de herplant worden de paden weer opgeknapt en hersteld. 

Zieke essen

De es gaat in Nederland massaal dood als gevolg van de Aziatische schimmelziekte essentaksterfte. De es herstelt niet van deze boomziekte. De zieke essen kunnen gemakkelijk omvallen of takken verliezen wat gevaarlijke situaties oplevert langs wegen en paden. Daarom gaat Staatsbosbeheer in samenwerking met het CBG de zieke essen weghalen en daar nieuw, gevarieerd en toekomstbestendig bos terug planten. Indien er gezonde essen worden aangetroffen worden deze gespaard.

Financiering herplant

Shell en Staatsbosbeheer planten de komende 12 jaar samen 5 miljoen bomen in Nederlandse bossen. De bomen worden aangeplant op lege plekken die zijn ontstaan door essentaksterfte. Shell investeert daarvoor in totaal € 17,4 miljoen in het Buitenfonds. Zo compenseert Staatsbosbeheer de bomen die geveld zijn door essentaksterfte en wordt er bijgedragen aan CO₂-compensatie. Daarnaast gaan Staatsbosbeheer en Shell samenwerken op het gebied van kennisuitwisseling, educatie en innovatie.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op boswachtersblog.nl/zuid-holland of facebook.com/StaatsbosbeheerHofvanDelfland

 

18-11-2021