Rouw en hoop in een muzikale ode op debuutalbum 'Huub' van Luca Warmer

Rouw en hoop in een muzikale ode op debuutalbum 'Huub' van Luca Warmer

Dood hoort bij het leven, werd Luca Warmer (27) in 2019 pijnlijk duidelijk toen haar vader aan kanker overleed. Het inspireerde haar tot het schrijven van haar conceptuele debuutalbum Huub, een soulvolle reis in woord en muziek. Onlangs presenteerde ze haar EP en bijbehorende gedichtenbundel Appelstroop met Tranen in haar thuisstad Rotterdam. 

Take a moment for loss, noemt Luca haar album- en video release. "We nemen te weinig tijd om te voelen," vertelt ze. "En práten over verlies of pijn doen we al helemaal niet. Dat houdt ons in een kramp". Maar het is geen plaat geworden over kommer en kwel, benadrukt Luca: "In de westerse wereld vinden we de dood eng. We gaan nóg harder leven om maar niet dood te hoeven gaan. Maar als je die angst loslaat, komt er ruimte voor levenslust. Ik pleit ervoor om niet harder of sneller te leven, maar juist bewuster. Met alle rafelrandjes die daarbij horen."

Klank als emotie

Op Huub wordt de luisteraar meegevoerd in een verhaal van soulvolle jazz en wereldse invloeden. Luca: "Mijn klankenwereld is gebaseerd op emotie. De rouw voelde voor mij als boosheid, verdriet of juist als totale leegte. De muziek die daarbij hoort kwam vanzelf, het moest eruit." Luca heeft veel geluisterd naar West-Afrikaanse muziek en Miriam Makeba. Op de plaat wordt ze begeleid door de warme klanken van Braziliaans gitarist Paulinho Paes en de percussie van Paul van Nispen. Paul dook in de Cubaanse muziekcultuur en wierp zich op het bespelen van conga’s en bongo’s, aangevuld met de Ierse bodhrán en de Afrikaanse kalebas.

Luca's debuut is een artistiek totaalpakket geworden. In haar gedichtenbundel geeft ze met woorden een inleiding aan het muzikale verhaal. Nu het album is gepresenteerd voelt het voor Luca als loslaten. "Het mag nu de wereld in. Mijn muziek is nu van het publiek, die mag ermee aan de haal. Ik hoop wel dat het gevoel van hoop aanstekelijk is." Want door de rouw te hebben ervaren is Luca nog meer met hart en ziel gaan leven en zingen: "Toen ik 'rock bottom' in mijn rouwproces zat, stroomde er niks meer. Maar door het verdriet te ervaren en het niet te willen veranderen, werd ik langzaam wakker. Sindsdien pak ik het leven juist met beide handen aan."

Over Luca

Luca Warmer is een klassiek geschoolde jazz-zangeres en zingt, speelt en componeert van jongs af aan. Luca zong onder meer bij The Kyteman Orchestra en speelde in meerdere theaterproducties en jazz-, afrobeat formaties zoals Mama Franko en Liquid Sun Orchestra. Afgelopen september studeerde ze met lof af aan het conservatorium Den Haag, en won ze de compositieprijs van de Conservatorium Talent Award. Luca zingt, dicht en creëert vanuit haar hart - waar en wanneer ze maar kan.

Album Huub is te bestellen via: lucawarmer.nl/shop

Tekst: Paulien Derwort

 

09-12-2021