District U in creatieve handen

Rory Dickhoff de gedroomde placemaker

Rory Dickhoff de gedroomde placemaker

Rory Dickhoff gaat per 1 december aan de slag als aanjager van levendigheid en sfeer in het ontwikkelgebied District U in Vlaardingen. In die rol wordt hij als ‘placemaker’ verantwoordelijk voor de tijdelijke programmering van het gebied. Een mix van pop up horeca, sport en cultuur brengt vanaf volgend jaar het voormalig Unileverterrein tot leven en zorgt ervoor dat Vlaardingen er in de Rivierzone een aantrekkelijke trekpleister bijkrijgt.

De komende jaren transformeert District U naar een volwaardige stadswijk aan de Maas met ruim 750 woningen, onderwijs, zorg, bedrijvigheid, horeca en cultuur. Adrighem Leyten Vlaardingen (ALV), de ontwikkelaar van District U, wil Vlaardingers én bezoekers uit omliggende gemeenten nu al laten zien en voelen wat voor bijzondere plek District U is en gaat worden. Dickhoff is aangesteld als placemaker van District-U en krijgt de opdracht om een programmering op te zetten waarmee de komende jaren invulling wordt gegeven aan de placemaking van het gebied.

Ervaren man met sterke binding met het gebied
Met Rory Dickhoff haalt District U een ‘placemaker pur sang’ in huis, die een sterke binding heeft met dit deel van de Rivierzone. Jarenlang was Rory het gezicht van poppodium De Kroepoekfabriek, waar hij menig succesvol evenement wist te organiseren. Als mede-oprichter van het Vlaardingse stadstrand zet hij zich in om positieve energie te brengen aan de herontwikkeling die plaatsvindt in de Rivierzone. Nu zet hij zijn ervaring, connecties en netwerk in om van District U een levendige plek te maken waar lokaal ondernemerschap tot bloei kan komen.

Reuring, vernieuwing en ondernemerschap
De ervaring en creatieve geest van Dickhoff sluiten naadloos aan bij de filosofie waarmee ALV dit gebied wil ontwikkelen. District U is een unieke plek waar het al in de tijd van Unilever – weliswaar toen achter gesloten deuren –draaide om een open blik, reuring, vernieuwing en ondernemerschap. Met de komst van de tijdelijke woningen van Fairland Studio’s heeft District U haar eerste bewoners gekregen. Daarmee is ook het startsein voor placemaking gegeven: voorzieningen, evenementen en entertainment voor de huidige en de toekomstige bewoners, voor bezoekers uit Vlaardingen en daarbuiten.

ALV: “We zijn erg blij met de komst van Rory als placemaker. Met zijn ruime ervaring in de Vlaardingse cultuursector zijn wij ervan overtuigd dat hij een waardevolle bijdrage gaat leveren. De sterke binding die Rory heeft met het gebied én de mensen kan het lokale en creatieve karakter van District U alleen maar versterken”.

Rory Dickhoff: “Ik kijk er ontzettend naar uit om samen met de huidige en toekomstige bewoners hier een toffe programmering te maken. Met uiteraard kunst en cultuur, maar juist ook door die voorzieningen toe te voegen waar de buurt behoefte aan heeft. Daar beginnen we meteen mee: de voormalige brandweerkazerne op het terrein is binnenkort een community center waar zowel de bewoners van de tijdelijke woningen als alle inwoners van Vlaardingen elkaar kunnen ontmoeten.

Wethouder Bart Bikkers (o.a. Stadsprogramma Nieuwe Rivierzone): District U is een belangrijk deelgebied in de totale herontwikkeling van de Rivierzone. Het is heel goed dat de Vlaardingers de nieuwe dynamiek hier gaan ervaren. Rory kent Vlaardingen goed en met zijn kennis en kunde gaat hij een belangrijke bijdrage leveren aan het betrekken van de Vlaardingers bij de ontwikkeling van dit gebied.”

District U Adrighem Leyten Vlaardigen (ALV) ontwikkelt het voormalig Unileverterrein tot een nieuwe stadswijk aan de Maas. In District U komen naast ruim 750 woningen ook diverse voorzieningen voor sport, cultuur, onderwijs, horeca en bedrijven. Hiermee krijgt Vlaardingen er in dit deel van de Rivierzone straks een volwaardige stadswijk bij: een wijk die de stad weer met de rivier verbindt en voorziet woning- en voorzieningenbehoefte.

13-10-2022