Zomer in De Kroepoekfabriek

Roosbeef op zaterdag 13 januari

Roosbeef op zaterdag 13 januari

VLAARDINGEN - Zomer in Nederland, het vijfde studioalbum van Roosbeef, werd een jaar geleden uitgebracht. Na een tour door Nederland en Vlaanderen komt ook aan deze Zomer nu een eind. Maar niet zonder nog een keer de mooie liedjes te spelen. Op zaterdag 13 januari staat Roos Rebergen met haar band in De Kroepoekfabriek.

Roosbeef: Zomer in Nederland
De songs op Zomer In Nederland, de vijfde langspeler van Roosbeef, doen donker en broeierig aan. Onderkoeld, maar toch heel sensueel. Ze zoeken het avontuur op, en de  melodieën maken vaak zijsprongetjes op momenten dat je het niet verwacht. Onlangs werd  het ergens psychedelische gitaarpop genoemd, en daar valt iets voor te zeggen. Alleszins  heeft Roosbeef sinds Ze willen je hond wel aaien maar niet met je praten - haar debuutplaat  uit 2008 - een enorme weg afgelegd. Ze is van singer-songwriter met begeleiding  uitgegroeid tot de frontvrouw van een hechte, strak spelende band. En ook inhoudelijk heeft  ze niet één, niet twee, maar drie stappen vooruit gezet. Want waar ze in het dagelijkse leven  soms moeilijk uit haar woorden komt, slaagt ze er als tekstschrijfster wél in om met een  paar compacte, beknopte zinnen een hele wereld op te roepen. “Het lukt me niet altijd om  mijn gedachten goed te ordenen. Daarom schrijf ik nummers. Daar heb ik de tijd om een  tekst te ordenen. ’t Is altijd een puzzel die gelegd moet worden. Ik zing ‘m net zo vaak tot elk  woord op de juiste plaats valt. Het lijkt misschien alsof ik zomaar wat woorden op een  hoopje gooi. Maar instinctief voel ik dat er altijd een lijn in zit. Klank en inhoud moeten  samen gaan.”

Vaak gaat het over escapisme. Ze kon tijdens de lockdowns niet fysiek naar buiten, maar ze  kon wel reizen in haar hoofd. Dus gaan de songs over elders willen zijn. Over iemand anders willen zijn. Het was haar manier om aan de realiteit te ontsnappen. 

Roosbeef + Toverberg
Zaterdag 13 januari in De Kroepoekfabriek
Open: 20.30 | Aanvang: 21:00 uur
Kaarten zijn verkrijgbaar op www.kroepoekfabriek.nl

Fotografie
Johannes vande Voorde

02-01-2024