boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Rechercheur De Klerck en de ongewenste dood - Paul Dieudonné

Moord in Schiedams park van Zwart Nazareth

Op een gure najaarsavond meldt Richard Spijkers zich op het Rotterdamse hoofdbureau om te zeggen dat hij onschuldig is aan een moord in Schiedam. Zijn collega Karin Voshart zou daar in het Julianapark met messteken van het leven zijn beroofd. Maar is er wel een moord gepleegd? De lokale politie weet van niets en de familie van Karin beweert dat zij in blakende gezondheid verkeert.

Rechercheur De Klerck en de ongewenste dood - Paul Dieudonné

Rechercheur Lucien de Klerck staat, samen met zijn trouwe assistent Ruben Klaver, aan het begin van een bizar avontuur met herkenbare Schiedamse ingrediënten, hetgeen culmineert tot een tragische ontdekking in een Rotterdams appartement.

Deze negende thriller van schrijver Paul Dieudonné speelt zich 'thuis' af voor wie in Schiedam woont. Zeker met uitzicht op het Julianapark een aparte ervaring. Voor Rotterdammers en Vlaardingers heet het 'burengerucht' en voor de rest van Nederland en Vlaanderen is het een meeslepende thriller analoog aan de decennialange traditie van Appie Baantjer, zijn De Cock met C.O.C.K. en zijn eveneens trouwe assistent Vledder.

Er passeert een herkenbare club mensen de revue. Zo is er de zwangere (van wie?) vrouw, zijn er mensen met wroeging (waarom?), speelt een oogverblindende dame een rol en is er ook een kleerkast van een bodybuilder. Welke plaats die allemaal innemen? Lezen maar, luidt de boodschap.

Niet voor niets wordt de sinds zijn tiende in Canada woonachtige Dieudonné de Rotterdamse Baantjer genoemd. Dit maakt dat je De Cock en Vledder in de Koningin aan de Maas terugvindt als De Klerck en Klaver. De parallellen liegen er niet om en onder het mom van: Beter goed gejat, dan slecht bedacht, is dit negende avontuur de moeite meer dan waard. Het formaat van het boek is handzaam en verhaal leest lekker weg. Zowel aan de keukentafel als op de bank of languit in bed een prettig boekwerk dat je overigens langdurig uit de slaap houdt.

Rechercheur De Klerck en de ongewenste dood verschilt gelukkig wel degelijk op een aantal punten van de Amsterdamse voorganger en hoofdstedelijke tegenhanger. Zo is er geen sprake van een kroegbaas zoals Smalle Lowietje bij wie met enige regelmaat een glaasje breinverfrissend distillaat wordt genoten. Maar Schiedam zou Schiedam niet zijn als de wondere wereld der alcoholische dranken niet een, hoewel passieve, belangrijke rol zou spelen.

In deze thriller komt de lezer (we kunnen het niet laten een tipje van de sluier op te lichten, red.) de Merwehaven tegen, is er een rol voor de Kippenbrug en speelt zich genoeg af in en rond de Mariastraat en tot slot is er de bizarre moord (of zijn het er meer?) in het Julianapark.

Deze thriller is een fijn cadeau. Voor wie in december de hand niet al te diep in de knip wil steken is het een betaalbare en dankbare gift om te geven aan wie je nog een lang leven toewenst.

231109 Paul Dieudonne2Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. Dankzij de detectiveromans van A.C. Baantjer (1923-2010) bleef hij een band met Nederland houden.

Rechercheur De Klerck en de ongewenste dood is een uitgave van E-Pulp Publishers ( www.e-pulp.nl . Meer informatie over de auteur en zijn boeken kun je vinden op: http://www.rechercheurdeklerck.nl. De thriller is onder andere verkrijgbaar bij Post Scriptum in Schiedam en bij The Read Shop in Maassluis. Paperback | ISBN: 9789492715708 | 9,95 euro. E-book | ISBN: 9789492715715 | 5,95 euro.

Recensie
Peter Joore

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

23-11-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring