Verwarring over voorstel woekert

Reactie Deltasport op artikel Cor Huis in 't Veld

Reactie Deltasport op artikel Cor Huis in 't Veld

VLAARDINGEN - Steunraadslid Cor Huis in ’t Veld geeft in Groot Vlaardingen (en De Vlaardinger, red.) zijn visie op het creëren van woonruimte in Vlaardingen. Een oplossing is het opofferen van ruimte die nu wordt gebruikt voor sportbeoefening. Daartoe zouden sportverenigingen moeten fuseren, filosofeert Cor. Aan het einde van het stuk lijkt Cor het filosoferen achterwege te laten. Het moet gewoon gebeuren, want er is een club in de Broekpolder die geen bestaansrecht heeft.

Deltasport: 'Praten over een vereniging is makkelijker dan praten mét. Dit is politiek die we als sportvereniging niet willen. Gemeenten dienen juist sportverenigingen in te zetten om andere beleidsdoelstellingen te realiseren als: integratie, eenzaamheidsbestrijding en participatiebevordering. Als sportverenigingen hiertoe verplicht worden zou je de  samenwerking moeten zoeken met die verenigingen? Clubs kunnen zelf aangeven in welke mate ze kunnen bijdragen aan het beleid. Cor stelt voor ruimte vrij te maken voor woningbouw. De deur staat open en de wil om mee te denken is er. Maar hoe kan je een vertrouwensband tussen politiek en verenigingen opbouwen als je uit de krant  ontwikkelingen met betrekking tot je club moet vernemen? Vraag dat maar aan de Radio Modelvlieg Vereniging Vlaardingen en Die Flardingha Ruiters.

Er moet een stop op negatieve beeldvorming over verenigingen, partnerschap opstarten en op korte termijn duidelijkheid geven over vitaliteit. De wethouder van sport heeft toegezegd aan de raad om in Q1 2024 met een startnotitie te komen. Bij ons weten is dat nog niet gepresenteerd. We dringen aan op snelheid en transparantie.'

Deltasport
Deltasport: 'Cor gaat dieper in op de situatie van Deltasport. De club waarvan hij oud bestuurder is. Hier is nuance noodzakelijk. Deltasport heeft zich de laatste vijf jaar (na de brand) moeten behelpen met minder dan 40m2 kantineoppervlakte en moest in met twee kleedkamers zes seniorenelftallen huisvesten. Dat verdient waardering. Deltasport heeft natuurlijk gekeken naar de toekomst, en zich sterk gemaakt voor fusie met buurman Cion. Dat is, helaas, na maandenlange gesprekken misgelopen. Dit heeft enorme impact gehad op zowel Deltasport als het bestuur, vrijwilligers en leden. Het heeft ons elftallen gekost.

Ons eerste team is samengesteld na de mislukte fusiepoging. We zouden als één vereniging met één selectie verdergaan. Onze hoofdtrainer van vele jaren had afscheid genomen. Er restten ons nog slechts zes weken om een nieuwe selectie samen te stellen. Arslan en Franklin hebben lef getoond en die handschoen opgepakt om in twee weken de boel klaar te stomen. Hiervoor kan alleen maar respect worden getoond. Vanaf de zijlijn roepen dat het team geen afspiegeling van Vlaardingen is en de resultaten tegenvallen, is makkelijk en doet geen recht aan de prestatie die is geleverd door beide heren.

Financieel hebben we geen ondersteuning nodig. De rol van de gemeente naar Deltasport blijft beperkt tot het ter beschikking stellen van een clubhuis en sportvelden. Dit doet de gemeente ook bij de meeste andere sportverenigingen. Deltasport heeft hierin geen uitzonderingspositie. De bouw van een nieuw clubhuis na de brand was niet meer dan vervanging van verloren clubruimte van twee sportverenigingen Zij waren verbannen naar tijdelijke huisvestingen. Hoe zit het dan met bouwkosten van het nieuwe clubgebouw? Wat heeft dit gemeente en burgers gekost? Bijna niets. Het realiseren van het gebouw is namelijk grotendeels bekostigd uit verzekeringsgelden. De aangevraagde kredietversterkingen voor uitgaven bovenop de verzekeringsgelden is volgens Beter Voor Vlaardingen - de politieke partij van Cor - het gevolg van mismanagement van de gemeente.'

Tot slot
Deltasport: 'De gemeente gaat de komende tijd verenigingen toetsen op financiële gezondheid. De norm die hier wordt gehanteerd wordt niet gedeeld. Is dat als je de huur kan betalen? Of als je een zeker bedrag op de bank hebt? Of is dat als de gemeente garant staat voor een lening van je vereniging?

Nogmaals de oproep tot een partnerschap met de gemeente en transparantie over beoordeling van een vitale vereniging.'

Verhaal Cor Huis in 't Veld
Link

Tekst en fotografie
Deltasport

Fotobijschrift
Opening nieuwe kantine maart 2024

Tekstbewerking
Peter Joore

11-04-2024