boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Raveleijn - Het bloed van de laatste draak - Paul van Loon

Spannend derde deel van sprookjesavontuur met vijf ruiters

Een aantal attracties in De Efteling is gekoppeld aan een verhaal dat ook in boekvorm is verschenen. Zo is Villa Volta een huis, geopend in 1996, dat de verhalen van de Bende van de Bokkenrijders als basis heeft. Ton van Reen bracht in 2003 het vierdelige klassieke verhaal in boekvorm uit. In 2015 opende Baron 1898, een duikachtbaan, gebaseerd op het gelijknamige boek, geschreven door Jacques Vriens. Sinds 2011 spelen de avonturen van Raveleijn zich af in een openluchttheater. Deze verwikkelingen zijn opgeschreven door Paul van Loon in opdracht van De Efteling.

Raveleijn - Het bloed van de laatste draak - Paul van Loon

Het eerste deel, Raveleijn, verscheen in 2011. In mei 2017 kwam De bende van de witte veer op de markt. Vorig jaar verscheen deel drie, Het bloed van de laatste draak. Hierin hoopt Thomas, die zonder dat zijn ouders het weten in de wereld van Raveleijn is gaan wonen, te gaan trouwen met de beeldschone Samira. In het begin van dit verhaal wordt Samira aangevallen door een slechtvalk. Daarna wordt ze ernstig ziek. Ze blijkt een besmettelijk virus te hebben opgelopen, dat zich snel verspreid door Raveleijn. Het virus maakt al snel meer slachtoffers. De oude genezer Gijsbertus komt er uiteindelijk achter dat genezing alleen kan plaatsvinden door gebruik te maken van het bloed van een duizend jaar oude draak.

Thomas ziet zich genoodzaakt zijn broers en zussen bij elkaar te roepen. Samen vormen zij - net als in eerdere delen - De Vijf, die in dit verhaal een poging gaan ondernemen om een druppel drakenbloed te bemachtigen. Op hun tocht moeten zij de gevaarlijke Raveleijnse Zee oversteken. Om ze bij te staan vaart ook Gijsbertus mee. Ze gaan op zoek naar het eiland waar de laatste draak van Raveleijn nog leeft.

Na verschillende heftige en spannende gebeurtenissen bereiken ze het eiland en vinden inderdaad de duizend jaar oude draak. Op een verrassende wijze krijgen ze een druppel bloed te pakken. Maar de tocht naar huis is lang en hun boot is inmiddels vergaan. Het laatste gedeelte van het boek is zo spannend dat je moeilijk kunt stoppen met lezen.

Net als de vorige twee delen van Raveleijn is het boek schitterend geïllustreerd door Chris Evenhuis. Als je het boek opendoet en de sierlijke letters op de titelpagina ziet, kom je al meteen in de sfeer van het verhaal. Je kunt deze avonturen het best lezen als je de twee vorige boeken kent. Sommige passages grijpen terug op wat De Vijf in eerdere avonturen hebben meegemaakt.

Paul van Loon heeft een zeer spannend en prachtig verhaal toegevoegd aan de belevenissen van De Vijf: Thomas, Maurits, Emma, Lisa, Joost en niet te vergeten hun hond Spike. Tot en met vijf april is de parkshow van Raveleijn in De Efteling gesloten. Tot die tijd kun je je heerlijk vermaken met het nieuwe, derde deel uit deze sprookjesachtige fantasywereld.

240112 Raveleijn deel 3Ravelijn - Het bloed van de laatste draak is september 2023 verschenen bij uitgeverij Leopold en kost € 20,00. Ook verkrijgbaar als luisterboek.

Paul van Loon (Geleen, 1955) schreef inmiddels meer dan honderdvijftig boeken voor, zoals hij zelf zegt, kinderen van 7 tot 99 jaar. Miljoenen kinderen in binnen- en buitenland hebben kennis gemaakt met de boeken over Dolfje Weerwolfje, Foeksia de Miniheks en de verhalen van de Griezelbus.

Recensie
Gerard van Os

illustraties:
1. omslag van het boek
2. afbeelding uit het boek: de titelpagina

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

12-01-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring halve haring