Popschool de Reus in De Kroepoekfabriek

Leerlingen bestijgen podium

VLAARDINGEN - 'De beste onbekende bassist/gitarist van Nederland,' zei acteur/muzikant Joris Lutz eens, 'dat is Iwan de Reus.' Joris heeft recht van spreken, want hij en Iwan delen al drie decennia menig podium. Van café tot aan Walhalla en het Oude Luxor kun je ze horen. Niet zelden tijdens de door hun georganiseerde Six Strings sessies geflankeerd door muzikale gitaargrootheden als Jan en Tim Akkerman, Pablo van de Poel en Spike.

Popschool de Reus in De Kroepoekfabriek

In 2016 zette Iwan de Reus voet aan Vlaardingse wal. Vanuit Amsterdam via Leiden liep zijn muzikale route tot aan de Waalstraat. Daar, waar hij vrijwel boven Gitaarcentrum Vox Humana zijn popschool drijft. Muzikaal gedreven tot op het bot maakt hij liefhebbers wegwijs in de kunst van het edele snarenspel. Van jong tot oud is iedere leerling hem lief alsof het zijn kindje is. Twee jaar later begon hij ook met bandcoaching. Lessen die startende muzikanten leren hoe het allemaal reilt en zeilt in de wereld van het betere geluid. Iwan: 'Bandcoaching doe ik eenmaal per maand. We zijn nog wel op zoek naar zangers en zangeressen, trouwens.'

Omdat binnen leren alleen een noodzaak is, maar je pas echt een doorwrocht muzikant wordt als je je kunsten in de openbaarheid etaleert, organiseert hij jaarlijks 2-3 maal een leerlingenmiddag. Dan mogen de muzikanten in spe tonen wat ze waard zijn. Dat optreden gebeurt standaard eenmaal in de Vlaardingse muzikale bakermat (als het om muziek gaat) De Kroepoekfabriek en een- of tweemaal op locatie. Meest in een café als De Waal, De Hommel of d'Oude Stoep.

Zondag 11 februari is De Kroepoekfabriek aan de beurt. Op die dag zet het Paradiso van Vlaardingen de deuren weer open voor aanstormend en al wat rijper talent of arrivé. Uiteraard wordt het niet enkel een middag van snarengeweld. Omdat Popschool de Reus zich ook bezig houdt met bandcoaching spelen er dus, naast de singer-songwriters onder ons, complete bands. Dus: met toetsen, drums en/of blazers of wat dan ook.

Het idee achter deze middagen is, aldus Iwan de Reus, dat iedere leerling minimaal een liedje kan spelen dat voor 80% (of meer) wordt beheerst. 'Ik schrijf alle nummers uit op elk niveau. Je kunt een nummer ingewikkeld spelen als het origineel of in een simpeler vorm. Zonder dat je nummer beschadigd. Iedereen kan dus uit de voeten. Naast les op de popschool en thuis studeren tot het nummer er helemaal inzit een mooi traject van 0 tot 100% weten hoe een nummer in elkaar steekt en dit ook kunnen spelen.'

En vervolgt met: 'Kijk, niet iedereen ambieert een podium. Je hebt er genoeg die thuis op zolder blijven spelen. Gewoon, omdat ze dit leuk genoeg vinden. Weer anderen hebben een vorm van podiumvrees. Denken dat ze niet goed genoeg zijn. Het spelen in een band kan zalvend werken op dit punt. Musiceren is immers teamsport waarin iedereen een rol heeft. En met meer vermorzel je makkelijker je zenuwen.
   Maar geen angst. Ik zal niemand de planken opduwen die daar niet aan toe is. En daarbij: Barbra Streisand is ook haar hele leven zenuwachtig tot aan de eerste tonen. Dan pas verdwijnt nervositeit als sneeuw voor de zon.

Uiteraard hopen we op veel bezoekers. Familie, vrienden en gewoon muziekliefhebbers die zin hebben om een middag naar diverse muziekstijlen te luisteren. Wie weet, breekt er later iemand door en wordt (inter)nationaal bekend. Kun je toch zeggen dat je bij zijn of haar eerste optreden bent geweest.'

Optredens
14:00 uur Band 1
Smartsmoke met Lesley van der Vliet, Theo en Wim Gijsbers
1.Fell on black days 2. Going down 3. Allright 4. Take me out 5.Tighten up

14:30 uur Band 2
Soundtherapy met Rudy Schouten, Peter Don, Bob Schlarman
1.No one knows 2. Enter sandman 3. Hey Joe 4.Blitzkrieg bop 5. White room

15:00 uur Jimmy Woudstra 

15:15 uur Band 3
Going south met Bert de Wild, Robert Broer, Guy Moerenhout
1.Undercover Martyn 2. Walking on the moon 3. Vultures 4. All my loving 5. Synchronicity II

15:45 uur Band 4
De Stufies met Ricardo Muijs, Jula van Wageningen, Lesley van der Vliet , Tristan Brand
1.Sober 2. Killing in the name of 3. Fluorescent adolescent 4. Sex is on fire 5. Take me out 

16:15 uur Band 5
Je moeder! met Tristan Brand, Martijn Pruisen, Wesley Zaal
1. No one knows 2. Witchdoctor 3. Boiler 4. Aerials 5. Du hast

Locatie
De Kroepoekfabriek
Koningin Wilheminahaven ZZ
3134 KG Vlaardingen

Zaal open: 13:30 uur

06-02-2024