Poepen beren in het bos? - Huw Lewis Jones & Sam Caldwell

Zeer informatief en goed geïllustreerd prentenboek voor alle leeftijden

Huw Lewis Jones neemt je als wildernisgids in het mooi verzorgde prentenboek ‘Poepen beren in het bos?’ mee over de hele wereld op zoek naar de acht berensoorten die er zijn. En ja, een van de manieren om meer te weten te komen over beren is hun poep grondig onderzoeken. En illustrator Sam Caldwell heeft een uitstekende poging gedaan om de uitgestorven en de nog levende beren in volle omvang in het boek tentoon te spreiden.

Poepen beren in het bos? - Huw Lewis Jones & Sam Caldwell

Natuurlijk trekt de titel van het boek de aandacht van alle luisteraars. Die toehoorders worden meteen ook kijkers, want in het begin van het boek zie je al hoe beren zitten te poepen. Begeleidende tekst: ‘Beren eten veel, dus ze poepen ook veel’. Je wordt welkom geheten in het berenkamp, Huw en Sam stellen zichzelf voor en vragen meteen naar je uitrusting. Is die compleet? Zo ja, dan kunnen we op tocht door berenland.

Op een wereldkaart is aangegeven welke beren waar wonen en leven. Dat zal jonge kinderen qua duiding nog niet zo veel zeggen. Maar in ieder geval is duidelijk dat elke berensoort zijn eigen leefgebied heeft. En dat er ook werelddelen zijn waar helemaal geen beren voorkomen, zoals Afrika en Australië.

Bij de bladzijden ‘Herken de beer’ kijken zeven van de acht beren je recht aan. De bladzijden erna laten zien dat zes berensoorten min of meer ernstig bedreigd worden in hun bestaan. Het is natuurlijk aan de verteller of hij jonge kinderen daar al mee lastig valt. Kinderen van de midden- en bovenbouw van de basisschool kunnen natuurlijk zelfstandig deze feiten lezen en tot zich nemen.

Diverse onderwerpen worden duidelijk uitgelegd, mede aan de hand van de prachtige illustraties. Zo kom je bijvoorbeeld veel te weten over welk voedsel de verschillende beren eten, welke beren in bomen leven, welke superzintuigen beren hebben en wat ‘berenkriebel’ inhoudt.

De panda hoort wél tot de beren, de koala niet. Niet alle beren houden een winterslaap. Hoe herken je een lippenbeer of een brilbeer? Het boek is volgestopt met leuke en soms wat minder leuke feitjes. Door de aantrekkelijke tekeningen blijft je aandacht wel lang hangen. Het boek, zeer informatief en prachtig geïllustreerd, is een aanwinst voor de boekenkast!

Poepen beren in het bos? is augustus 2023 verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 15,00. Geen e-book verkrijgbaar.

illustraties
1. omslag van het boek

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

26-01-2024