boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Plaat voor je kop - Wouter Bessels

Enthousiast geschreven muzikale gids voor beginners èn gevorderden

De auteur van het boek Plaat voor je kop’ Wouter Bessels heeft een eigenschap die ik maar al te goed ken: de behoefte je enthousiasme voor mooie muziek te delen met anderen. Bessels doet dat door aandacht te besteden aan in totaal honderd artiesten en groepen. Steeds als ik een hoofdstukje had gelezen kwam vaak dezelfde reactie bij me op: even de muziek opzoeken en luisteren.

Plaat voor je kop - Wouter Bessels

Wat bij het samenstellen van je eigen lijst voor de Top 2000 altijd lastig blijft is: welke artiesten neem je er in op. In 2009 begon de Meppeler Courant, de toenmalige werkgever van Bessels, met een nieuwssite. Vanwege zijn fascinatie voor muziek (met name de elpee) mocht hij een muziekblog starten. Natuurlijk koos hij in eerste instantie voor artiesten ‘voor wie hij zelf figuurlijk leegliep’, zoals Bessels in het voorwoord schrijft. Zo’n 150 columns zou hij schrijven.

Na afloop van een boekproject kwam hij in contact het Sonja Geurts, uitgever bij Koninklijke Van Gorcum. De columns werden geactualiseerd - sommige haalden het boek niet - en tussen de overgebleven besprekingen van de artiesten vind je iets leuks: de rubriek guilty pleasures of de rubriek onbekend onbemind. Als je een missie hebt om mooie muziek onder de aandacht te brengen en je vindt dat sommige muziek ondergewaardeerd is, dan is het fijn als je in een gids als deze daar aandacht aan kan schenken.

Alle albumhoezen (drie per artiest) zijn in kleur afgebeeld. Ook dit boek heeft - net als veel andere muziekboeken bij uitgeverij Van Gorcum - een prachtige lay-out. Welk hoofdstuk je ook leest, je merkt steeds dat Bessels weet waarover hij het heeft. Persoonlijke ervaringen worden en passant met de lezer gedeeld. Ongeveer een kwart van de besproken artiesten komt uit ons land. Heb je net het verhaal over The Serens (‘Nooit van gehoord. Wat is dat voor een band?’) uit Friesland gelezen, zie je op de volgende bladzijde een ode aan het album ‘Blue Lights’ van de Limburgse formatie Pussycat.

Drie keer achter elkaar was Bessels zo enthousiast over een groep of album dat ik de muziek op streamingsdienst Deezer wel moést opzoeken. Missie volbracht voor de auteur. Misschien een goed idee om een deel twee samen te stellen. Er zijn nog veel meer mooie albums gemaakt en nog genoeg artiesten niet aan bod gekomen. Wie weet is er dan ruimte voor Fay Lovsky of Fungus, Jan Rot of The Amazing Stroopwafels…. Dat wordt weer een enthousiast geschreven muzikale gids dus voor beginners èn gevorderden. Ik zie er naar uit.

240308 Wouter Bessels André WeimaWouter Bessels (1977) studeerde achtereenvolgens technische bedrijfskunde en journalistiek. Hij koos eind jaren ’90 fulltime voor de journalistiek en werkt nu als journalist bij het Dagblad van het Noorden. Van zijn hand verschenen eerder boeken over Pink Floyd en Porcupine Tree/Steven Wilson.

Plaat voor je kop is verschenen bij uitgeverij Van Gorcum en kost € 27,50.

Recensie
Gerard van Os

illustraties
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur (foto: André Weima)

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

07-03-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring