boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Pip, waar is de maan? - Guusje Nederhorst

Lief verhaaltje met mooie illustraties uit de serie ‘kleuterlezen’

Uitgeverij Zwijsen is een grote autoriteit op het gebied van leren lezen. Ruim driekwart van de basisscholen in ons land gebruikt leesmateriaal van deze uitgever. Om kinderen op school maar ook thuis te stimuleren zelf te oefenen met lezen, verschijnen er regelmatig nieuwe leesboekjes. ‘pip, waar is de maan?’ is een deeltje dat net is verschenen. De figuurtjes Woezel & Pip figureren al jaren in zes voorleesboekjes, in 2003 gecreëerd door Guusje Nederhorst. Als gevolg van haar vroegtijdig overlijden heeft ze niet kunnen delen in het succes van de serie.

Pip, waar is de maan? - Guusje Nederhorst

Kleuters die opgroeien in de belevingswereld van Woezel en Pip zullen genieten van dit verhaaltje. In tegenstelling tot de zes voorleesboekjes is pip, waar is de maan? een boekje om zelf te lezen. Als een kleuter al een beetje kan lezen, zal die met of zonder hulp van een (groot)ouder of juf / meester het boekje zelfstandig kunnen lezen. Maar samen lezen is zeker zo leuk.

Pip ligt heerlijk te slapen, want het is nacht. Woezel echter is wakker en begrijpt niet waarom hij de maan niet ziet. Hij besluit Pip wakker te maken. Samen gaan ze op zoek. Poes, die natuurlijk elke nacht wakker is, heeft een goed idee. Als ze in een boom klimmen zitten ze hoog en kunnen ze vast de maan zien. Toch blijkt dit plan niet succesvol. Hoewel Woezel met zijn pootje klem komt te zitten in de boom, loopt het verhaal toch goed af. Omdat voor beginnende lezers tweelettergrepige woorden nog lastig zijn bestaat dit verhaaltje uitsluitend uit eenlettergrepige woorden. Een lief verhaaltje, dat mooi is geïllustreerd.

De boekjes van Woezel en Pip zijn een groot succes binnen het kinderboekensegment, maar de auteur, Guusje Nederhorst, heeft zelf het succes niet meer meegemaakt. Zij overleed in 2004 aan borstkanker. In 2007 richtte haar echtgenoot Dinand Woesthoff een stichting op, de Guusje Nederhorst Foundation, die een blijvende herinnering moet zijn aan de geestelijke moeder van Woezel en Pip.
   Een gedeelte van de opbrengst van alle 'Woezel en Pip'-boekjes en -artikelen gaat naar deze stichting om te worden gebruikt voor kinderen die op wat voor manier dan ook hulpbehoevend zijn.

Pip, waar is de maan? is april 2022 verschenen bij uitgeverij Zwijsen en kost € 8,00.

illustraties:
1. omslag van het boekje
2. pagina uit het boekje

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

29-07-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring