Pieter van Vollenhoven opent ‘nieuwe’ golfbaan

Renovatie Golfclub Broekpolder een feit

Vlaardingen, 26 augustus 2023 – Na een verbouwing die ongeveer twee jaar heeft geduurd, heeft prof. mr. Pieter van Vollenhoven, in aanwezigheid van honderden leden en betrokkenen, vandaag de totaal herziene golfbaan van Golfclub Broekpolder in gebruik genomen. De heer Van Vollenhoven voltrok de officiële openingshandeling samen met het jongste en oudste lid van de golfvereniging die sinds 1981 in natuur- en recreatiegebied ‘de Broekpolder’ ligt.

Pieter van Vollenhoven opent ‘nieuwe’ golfbaan

Op zich is het niet verwonderlijk dat de heer Van Vollenhoven voor de heropening van de achttien holes golfbaan werd benaderd: exact veertig jaar geleden was het zijn schoonvader, wijlen Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, die in 1983 de baan officieel opende. Frank Roos, voorzitter van Golfclub Broekpolder, over de koninklijke dimensie tijdens deze dag: “De heer Van Vollenhoven geeft Golfclub Broekpolder wederom een oranje tintje. Dit is een moment waar wij, mede door corona als spelbreker, reikhalzend naar uit hebben gekeken.”
Regen, zon en greenkeepers

De renovatie van de golfbaan was noodzakelijk. De achttien greens (de strak gemaaide delen van de achttien holes waar uiteindelijk de golfbal in de hole geslagen dient te worden) waren na ruim veertig jaar aan vervanging toe, vertelt Roos. “Voordat de graafmachine de laadschop medio augustus 2021 in de grond zette, dienden we vele voorbereidingen en maatregelen te nemen en onze leden zoveel mogelijk in het proces te betrekken. Zo hebben we onze eigen leden geregeld door bijeenkomsten en nieuwsbrieven van de voortgang op de hoogte gehouden. Daarnaast is er intensief contact onderhouden met onder meer de gemeente, de provincie Zuid-Holland, DCMR en vele andere instanties. In de komende periode zullen er nog punten op de i moeten worden gezet om de baan voor iedereen een totaal nieuwe uitdaging te laten zijn. Daarbij spelen zowel regen, zon als onze eigen greenkeepers een belangrijke rol. Onze baan anno 2023 kenmerkt zich door de nieuwe lay-out onder meer door vele nieuw aangelegde tees, schitterende fairways en uitdagende greens.”

Metamorfose
Uiteraard zijn er vele partijen betrokken geweest bij de realisatie van de ‘nieuwe’ baan, in een periode die ook nog eens werd geteisterd door corona. Maar het eindresultaat mag er zijn, stelt Roos die uiteraard veel dank is verschuldigd aan Lex Holst, Paul Roszbach en Henk Spoon die zich, samen met andere betrokken Broekpolderleden, bij de renovatie ruim hebben ingezet.
   “Uiteraard gaat ook ongekende dank uit naar Frank Pont, de architect van de nieuwe lay-out. Al meer dan vijftien jaar is hij actief als baanarchitect in Noord-Amerika en meerdere Europese landen. Banen worden dankzij zijn adviezen aanzienlijk beter. Omdat hij meer dan 600 golfbanen ter wereld heeft bezocht, heeft hij in zijn carrière heel veel ervaring opgedaan en heeft hij deze toegepast om onze baan van een metamorfose te voorzien.”

Foto bijschrift
Heropening op Golfclub Broekpolder: Mr. Van Vollenhoven wordt geflankeerd door Rembrandt Krielen (links, jongste lid) en Fred Kraal (rechts, oudste lid). In de hand van Mr. Van Vollenhoven de golfclub waarmee zijn schoonvader Prins Bernhard in 1983 de golfbaan officieel opende.

28-08-2023