City Boats geven kleur en vrijheid

Peddelen door Vlaardings water

Peddelen door Vlaardings water

Vlaardingen timmert langzaam aan de weg als het om plaatselijke en landelijke toerisme en uitstraling van hun stad gaat. Of beter: aan het water. Tenminste, als je alle partijprogramma’s naast elkaar legt staat de politiek open voor exploratie en exploitatie van de stad. “Vlaardingen heeft potentie,” luidt de algemene opinie.

Nu is het zo dat bestuurlijke molens langzaam malen. Veel ambtenaren willen graag vernieuwing; weten het mooie historische van de stad niet altijd te waarderen. Oude gebouwen zijn de ziel van een stad, kostbaar en uniek met een eigen verhaal. In Vlaardingen en Schiedam is veel oud en nieuw te vinden. Vernieuwing is goed, maar beter als zijnde een vernieuwende impuls; kleine aanpassingen die het geheel compleet laten. Zo is ook de filosofie en kerndoelstelling (mission statement) van City Boats. Een boten verhuur bedrijfje dat hier verandering in wil brengen, door bootjes te laten varen in oude binnensteden, waardoor de oude glorie het sterke karakter van de stad wordt. City Boats is van plan in vier binnensteden deze zomer van start te gaan met rondvaarten. De boten worden in Vlaardingen gebouwd, in - hoe toepasselijk - historische ROMI-pand.

Binnen de regio Rijnmond zie je steeds meer activiteiten en kleuring op het water. Ga deze zomer naar Rotterdam-Crooswijk of het Oude Noorden, naar Schiedam of naar kaarsenstad Gouda, werp een blik op (en niet in!) het water en je ziet ze varen; duurzame innovatieve bootjes. Aan boord de stad beminnende liefhebbers die peddelend met de waterfiets of electrische boot een rondje varen door de stad.

We spraken met Eric-Jan van Dalen. Eigenaar/directeur van Van Dalen Products, welke voor City Boats de bootjes produceert. Nu nog oogt dit industrieel architectonisch stukje Vlaardingen als Verdun van net na de slag. Maar het biedt perspectief en voldoende ruimte om deze nog kleinschalige industrie te faciliteren.

Eric-Jan van Dalen: ‘We zitten hier nu alweer bijna twee jaar. Het oogt misschien nog wat rommelig ouderwets en historisch, maar dat is precies waar we ons thuis voelen. En deze oude fabriek, is voor botenproductie perfect!'

Andere bootjes, de kleinere Speedy bootjes, zullen in augustus weer in Maassluis varen, tijdens de Furiade. Eric-Jan: 'We willen ons focussen op bootjes, al zijn onze andere producten ook interessant. Basisgedachte is duurzamheid. Producten die het leven leuker maken. De Ahoy boot, volledig elektrisch met schoepaandrijving en geschikt voor 2 tot 4 personen, zal naast de zespersoons Belvedere boot ons vlaggeschip worden van dit jaar.'

Voorzichtig polst hij mensen uit de omgeving, die net als hij betrokken zijn bij hun omgeving. Zo is er contact geweest met Olaf Hanno van de Polderpoort en als primeur hebben de Zeekadetten hun principeakkoord gegeven daadwerkelijk actief te willen zijn als kapiteins voor de straks nieuwe Ahoy bootjes.
   Niet iedereen zal zich dat gelijk realiseren, maar dit concept is uniek binnen Europa. Je rond laten varen door een jonge zeekadet. Leuk voor toerist en stad- en regiogenotenen. Leuk ook voor de vaak nog jonge Zeekadetten. Eric-Jan: 'De zeekadetten weten alles van varen en kunnen hiermee hun trotse vaardigheden inzetten voor hun stad!'

220401 Eric Jan van Dalen Boten1Vorig jaar en tegen alle medische commotie vond in Schiedam een geslaagde testperiode plaats met vier waterfietsen van het type Darlenys. Deze test was een succes en deze zomer komt dus het vervolg. Eric-Jan van Dalen: ‘Vanaf het water gezien is de geschiedenis van een stad of natuurgebied vaak nog mooier. Nederlanders kunnen zo eindelijk recreëren in eigen land en de stad beleven zoals hun voorvaderen dat vaak deden.’

Wie wil varen of informatie over de bootjes wil hebben kan contact opnemen met Eric-Jan van Dalen of de Zeekadetten Rotterdam, wanneer er gevaren kan gaan worden.

Van Dalen Products
(In samenwerking met www.CityBoats.org)
Koningin Wilhelminahaven NZ 19
3134 KE Vlaardingen

Telefoon: 06-5311 3808 / 010-280 04 02
E-mail: ej@vdalen.nlWebsite: www.vandalenleisure.nl

31-03-2022