Openbare besluiten B&W van 26 maart 2024

VLAARDINGEN - Openbare besluiten uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.

Openbare besluiten B&W van 26 maart 2024

Wijziging Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
Het college van burgemeester en wethouders heeft:

Besluit tot wijziging van de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (hierna: GR-VRR), onder voorbehoud van verkregen toestemming van de raad, vastgesteld.
Raadsvoorstel tot het geven van toestemming aan het college van burgemeester en wethouders voor het wijzigen van de GR-VRR vastgesteld.

Toelichting:
Het college stelt de gemeenteraad voor om toestemming te geven voor het wijzigen van de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Door de wijziging wordt de GR-VRR in lijn gebracht met de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen. Hierdoor krijgt de gemeenteraad meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op een gemeentelijk samenwerkingsverband zoals de veiligheidsregio.

Ondertekening besluit inzake statutenwijziging Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV)
Het college van burgemeester en wethouders heeft met de statutenwijziging van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV) ingestemd.

Toelichting:
Het SHPV is een overheidscoöperatie die aangesloten gemeenten ondersteunt bij het digitaal registreren en handhaven van betaald parkeren. Tijdens een algemene ledenvergadering is een voorstel gedaan om de statuten te wijzigen. Belangrijke wijzigingen zijn onder andere:

Wijziging in bestuursvorm; bestaande uit een Raad van Commissarissen (verantwoordelijk voor toezicht) en een bestuur (verantwoordelijk voor uitvoering).
Wijziging in stemprocedure; een meerderheid van de leden kunnen besluiten nemen (voorheen unanieme goedkeuring).
Wijziging in toedeling van stemmen; gemeenten (op de algemene ledenvergadering) kregen voorheen stemmen op basis van aantal geregistreerde parkeerplaatsen. Nu worden stemmen toegedeeld op basis van hoe vaak die parkeerplaatsen gebruikt worden en hoeveel ze daarmee bijdragen aan het SHPV.
Wijziging doel SHPV; in de nieuwe situatie ondersteunt SHPV ook bij ontwikkeling in innovatie.

Raadsmemo 'Uitspraak Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over de bestemmingsplannen in de Rivierzone'
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsmemo 'Uitspraak Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over de bestemmingsplannen in de Rivierzone' vastgesteld.

Toelichting:
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsmemo over de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over de bestemmingsplannen in de Rivierzone vastgesteld. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 13 maart 2024 de twee bestemmingsplannen 'Maaswijk-West (District U)' en 'Eiland van Speyk', die gezamenlijk leiden tot ongeveer 1.400 woningen in de Rivierzone definitief bevonden. Bij het derde bestemmingsplan 'Maasboulevard-Westhavenkade (New Haven)', dat circa 76 woningen mogelijk maakt wordt nader onderzoek en een nadere onderbouwing gevraagd. De gemeenteraad zal op een later moment het aangepaste bestemmingsplan vaststellen.

Beantwoording artikel 34-vragen over stroomcapaciteit vs gasvrij beleid
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Boers over stroomcapaciteit vs gasvrij beleid vastgesteld.

Toelichting:
Het college geeft in de beantwoording van de vragen aan dat de energietransitie prioriteit heeft bij de gemeente, zoals ook staat aangegeven in het stadsprogramma Nieuwe Energie. In dat kader worden ook verschillende activiteiten ondernomen om de energietransitie te ondersteunen en versnellen.
   Tegelijkertijd erkent het college de uitdaging die de groeiende behoefte aan (groene) stroom met zich meebrengt. Daarom wordt het vraagstuk hoe de gemeente de gemeentelijke elektriciteitsvraag beheersbaar en toekomstbestendig houdt meegenomen in de nog op te stellen Omgevingsvisie, Visie Duurzame Mobiliteit en de Energietransitievisie.
   Ook probeert de gemeente bij lopende activiteiten rekening te houden met mogelijke overbelasting van het elektriciteitsnet (netcongestie) en wordt al het mogelijke ondernomen om netcongestie tegen te gaan. Zo wordt op regionaal niveau gezocht naar plekken om groene stroom op te wekken, voornamelijk met wind en zon.
   Een belangrijke bijdrage leveren de windturbines die de energiecoöperaties VEC en Windvogel in Vlaardingen gerealiseerd hebben. Verder gaat de gemeente van start met een 'zon op dak'-aanpak, waarbij wordt gezocht naar daken van maatschappelijk- en bedrijfsvastgoed om zonnepanelen te plaatsen. Tot slot probeert de gemeente collectieve warmtevoorzieningen aantrekkelijk te maken voor inwoners.

27-03-2024