VLAARDINGEN - Openbare besluiten uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.
Beantwoording artikel 34 vragen over Wat doen we voor onze Veteranen?
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34 vragen van de heer Van Haren (ONS Vlaardingen) over 'Wat doen we voor onze Veteranen?' vastgesteld.
Toelichting:
Nederlandse veteranen, oorlogs- en dienstslachtoffers, en hun relaties hebben na de diensttijd recht op zorg en dienstverlening. Dit is georganiseerd via het zogeheten Veteranenloket dat verankerd is in de Veteranenwet. Via dit loket kunnen veteranen 24 uur per dag en 7 dagen per week hulp en ondersteuning ontvangen.
Hierbij valt te denken aan advies en ondersteuning door bijvoorbeeld een zorgcoördinator, een buddy voor de veteraan of een coördinator voor het thuisfront. Via dit zorgloket wordt met de veteraan bekeken welke zorg ook lokaal ingezet kan worden. Veteranen kunnen voor alle sociaal maatschappelijke vragen en hulp terecht bij de wijkteams. Vlaardingen en de Sociaal Raadslieden bij Minters. Veteranen die niet meer zelfredzaam zijn en niet meer mee kunnen doen in de samenleving door een aandoening of een beperking kunnen in aanmerking komen voor een Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)-indicatie.
Beantwoording artikel 34-vragen over het schrijven van het gemeentelijk verkiezings-programma voor de VVD Den Haag door burgemeester Wijbenga
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Boers (HEEL DE STAD) over het schrijven van het gemeentelijk verkiezingsprogramma voor de VVD Den Haag door burgemeester Wijbenga vastgesteld.
Toelichting:
Het college vindt het verenigbaar omdat het een andere gemeente en Veiligheidsregio betreft. Voorts ook omdat het een klus binnenskamers is in opdracht van het lokale partijbestuur. De voorzitter van die commissie voor een verkiezingsprogramma treedt zelf niet naar buiten.
Beantwoording artikel 34-vragen over regie over zorg en veiligheid in Vlaardingen
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Boers (HEEL DE STAD) over regie over zorg en veiligheid in Vlaardingen vastgesteld.
Toelichting:
De heer Ron Boers van Heel de stad heeft vragen gesteld over een incident in de stad en de rol van hulpverlenende instanties. Onder meer wil hij weten hoe vaak zulke incidenten voorkomen. In het antwoord hierop wordt onder meer een cijfer van de politie genoemd: in 2024 waren er 133 meldingen met code E33 over personen met verward gedrag (meerdere meldingen kunnen over dezelfde persoon gaan).
De gemeente heeft procesregisseurs zorg en veiligheidscasuïstiek voor ernstige situaties op dit gebied. Deze regisseurs brengen partners samen om escalatie te voorkomen of te beperken. De wijkteams, hulpverleners, ambulante zorg en politie trachten gezamenlijk om passende hulp en ondersteuning te bieden aan personen met verward gedrag.
Beantwoording artikel 34 vragen over de Broekpolder
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording van artikel 34 vragen van de heer Boers (Heel de Stad) over de Broekpolder vastgesteld.
Toelichting:
In de brief van de fractie worden vragen gesteld over de kosten van de sanering, de omvang van het gebied, subsidies en de nieuwe inrichting. In de antwoordbrief worden alle vragen beantwoord. Op de website over de broekpolder is nog veel meer informatie te vinden over de sanering en herinrichting van het gebied.
Beantwoording artikel 34-vragen over gymzaal Willem Pijperstraat
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Boers (Heel de Stad) over gymzaal Willem Pijperstraat vastgesteld.
Toelichting:
De ontwerp- en definitiefase voor de nieuwe gymzaal aan de Willem Pijperstraat is afgerond. De verwachting is dat in kwartaal 3 van 2025 de bouw gestart kan worden waardoor in het schooljaar 2026/2027 de gymzaal in gebruik genomen kan worden.
Beantwoording artikel 34-vragen over de toename van vapegebruik onder jongeren (vervolg)
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Boers (HEEL DE STAD) over de toename van vapegebruik onder jongeren (vervolg) vastgesteld.
Toelichting:
De gemeente baseert zich voor zijn beleid, net als de regiogemeentes, op de gezondheidsmonitors van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst - Rotterdam Rijnmond (GGD-RR). Uit de monitor van 2024 blijkt dat 6% van de Vlaardingse jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar iedere dag vapet. De gemeente Vlaardingen zet het huidige beleid voort en sluit zich aan bij de onlangs door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gelanceerde campagne 'Nee tegen vapen'.
Voorstel aan de gemeenteraad opheffen geheimhouding op documenten
Het college van burgemeester en wethouders heeft het voorstel aan de gemeenteraad over opheffen geheimhouding op documenten vastgesteld.
Toelichting:
Het college stelt de gemeenteraad voor om de op bepaalde documenten opgelegde geheimhouding op te heffen in het kader van transparantie van bestuur.
Raadsmemo voortgangsrapportage MVS Jeugdmodel 2e halfjaar 2024
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo voortgangsrapportage MVS Jeugdmodel 2e halfjaar 2024 vastgesteld.
Toelichting:
In dit model werken de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS) samen. Hun gemeenschappelijke doel is om de kwaliteit en de kosten van de hulpverlening aan de jeugd te bewaken en verbeteren. Het college informeert de gemeenteraad over de voortgang en ontwikkelingen van de (gespecialiseerde) jeugdhulp en over de transformatie van de jeugdhulp over het tweede half jaar van 2024.
Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken (CTK) 2026-2029
Het college van burgemeester en wethouders heeft:
Het Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken (CTK) 2026-2029 onder voorbehoud van toekenning van de benodigde financiële middelen door de gemeenteraad vastgesteld.
Raadsmemo Beheerplan CTK 2026-2029 vastgesteld.
Toelichting:
De gemeente Vlaardingen is verantwoordelijk voor de inrichting en het beheer van de openbare ruimte. Onderdeel van deze openbare ruimte zijn 'civieltechnische kunstwerken' zoals (beweegbare) bruggen, tunnels, trappen, stuwen en steigers. Anno 2025 zijn er 270 'civieltechnische kunstwerken' in beheer. Het laatste beheerplan voor deze objecten stamt uit 2021. Conform de financiële verordening wordt het beheerplan elke 4 jaar geactualiseerd.
Het college heeft het Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken (CTK) 2026-2029 vastgesteld en is ter informatie aan de raad toegezonden. In het beheerplan staan de beheer- en onderhoudsmaatregelen die komende jaren nodig. De benodigde kosten worden betrokken bij het opstellen van de Voorjaarsnota en vervolgens de Begroting 2026.
Voortgang Vlaardingen Regenboogstad 2024
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsmemo 'Terugblik 2024' en voortgang Vlaardingen Regenboogstad 2024' vastgesteld.
Toelichting:
Het jaar 2024 was het tweede jaar van de tweede periode van Vlaardingen Regenboogstad. Met de terugblik en voortgang van 2024 informeert het college de gemeenteraad over de activiteiten die in 2024 zijn gerealiseerd om van Vlaardingen Regenboogstad een succes te maken. Bij de realisatie waren Vlaardingse organisaties betrokken waarmee de gemeente samen met kernteam vormt, deze organisaties zijn: COC werkgroep Vlaardingen, KADE40 en Vlaardingen in Beweging (ViB). Ook andere Vlaardingse organisaties leverden hun bijdrage aan de thema's: kennis, ontmoeten en ondersteunen.
Raadsmemo effectenanalyse Zorgzaam Vlaardingen
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo effectenanalyse Zorgzaam Vlaardingen vastgesteld.
Toelichting:
Met deze raadsmemo informeert het college de gemeenteraad over het onderzoek naar de algemene effecten van de interventies uit het Stadsprogramma Zorgzaam Vlaardingen. De rapportage van het uitgevoerde onderzoek laat zien dat deze interventies positieve effecten hebben en bijdragen aan de doelen van het Stadsprogramma Zorgzaam Vlaardingen.
Startnotitie Warmteprogramma
Het college van burgemeester en wethouders heeft de startnotitie Warmteprogramma vastgesteld en de raadsmemo startnotitie Warmteprogramma vastgesteld.
Toelichting:
De Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie verplicht alle gemeenten – zo ook Vlaardingen – om een warmteprogramma op te stellen. Hierin leggen we vast welke wijken wanneer van het aardgas afgaan en welke nieuwe warmtebron daarvoor in de plaats komt. Met deze startnotitie geeft het college groen licht om dat programma te ontwikkelen en de raad te consulteren. Zo kunnen we weloverwogen keuzes maken die passen bij de behoeften en mogelijkheden van onze stad.
Raadsmemo capaciteitsonderzoek bewegingsonderwijs
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo capaciteitsonderzoek bewegingsonderwijs vastgesteld.
Toelichting:
Het college heeft het uitgevoerde onderzoek naar de huidige en toekomstige behoefte voor het faciliteren van bewegingsonderwijs tot 2040 vastgesteld. De aanleiding voor het onderzoek is de wettelijke zorgplicht van de gemeente om voldoende voorzieningen voor bewegingsonderwijs aan te bieden voor basisscholen en scholen voor speciaal (voortgezet) onderwijs.
Onderzoeksbureau Synarchis heeft het onderzoek uitgevoerd en heeft hiervoor afgestemd met de schoolbesturen en Vlaardingen in Beweging. In het onderzoek zijn de ontwikkeling m.b.t. onderwijshuisvesting en groei van de stad meegenomen. In het rapport wordt Vlaardingen verdeeld over drie gebieden. De conclusie van het onderzoek is dat de lopende (bouw)projecten in meerdere gebieden voldoende inspeelt op de capaciteitsbehoefte voor nu en in de toekomst. Er zijn ook nog uitdagingen waar verder onderzoek naar gedaan moet worden om tot een concrete oplossing te komen.
Raadsmemo Bundeling Zienswijzen Ontwerpbegrotingen 2026 Gemeenschappelijke Regelingen
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo Bundeling Zienswijzen Ontwerpbegrotingen 2026 Gemeenschappelijke Regelingen vastgesteld.
Toelichting:
Het college biedt de raad in een memo een totaal overzicht van de plannen van de acht gemeenschappelijke regelingen zoals die zijn verwerkt in hun ontwerpbegrotingen 2026, die voor zienswijze aan alle deelnemende gemeenteraden, en overige participanten, zijn aangeboden. De bestuurlijke afwikkeling van de afzonderlijke zienswijzen vindt separaat plaats. Met dit memo wordt de kern van alle zienswijzen, alsmede de financiële effecten voor de begroting 2026 van de gemeente Vlaardingen, samengevat.
Raadsvoorstel over de zienswijze op de 2e begrotingswijziging 2025 en de concept begroting 2026 van de VRR
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsvoorstel over de zienswijze op de 2e begrotingswijziging 2025 en de concept begroting 2026 van de VRR vastgesteld.
Toelichting:
Het college heeft ingestemd met het raadsvoorstel tot het vaststellen van de zienswijze op de concept begroting 2026 en de 2e begrotingswijziging 2025 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Het college stelt de gemeenteraad voor om het vaststellen van de concept begroting 2026 en de 2e begrotingswijziging 2025 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond te steunen. In de zienswijze is aandacht gevraagd voor de impact van bezuinigingen op de dienstverlening, het belang van heldere communicatie hierover en inzicht in de kosten van het programma Versterken Weerbaarheid van de samenleving.
Raadsvoorstel zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 MRDH
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel tot het vaststellen van de antwoordbrief met zienswijzen op de ontwerpbegroting 2026 en de Beleidsnota reserves, voorzieningen en fondsen van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag vastgesteld.
Toelichting:
Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld de antwoordbrief met zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 van de MRDH vast te stellen. In die zienswijze wordt ingegaan op:
Verlaging inwonersbijdrage
Nieuwe Mobiliteitsvisie en Visie op het Economisch Vestigingsklimaat
De Vervoersautoriteit
Het Economisch vestigingsklimaat
Van Actieplan naar nieuwe Strategische Agenda 2027-2030
Er is geen aanleiding aanpassing van de ontwerpbegroting te bepleiten.
Raadsvoorstel over de zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 van de RBG
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel over de zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 van de RBG vastgesteld.
Toelichting:
Het college stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met de voorgestelde begroting 2026 van de Regionale Belasting Groep (RBG). De gemeente Vlaardingen maakt onderdeel uit van deze gemeenschappelijke regeling en daarom kan de gemeenteraad een zienswijze uitbrengen op de begroting van de RBG. Het college adviseert de raad om dat niet te doen. De gemeentelijke bijdrage aan de RBG wordt in 2026 en verder lager dan in het vorige meerjarenperspectief. De verlaging komt voort uit de verwachte toetreding van de Gemeente Zuidplas tot de RBG. Daarnaast krijgt de gemeente € 81.000 teruggestort, omdat de jaarrekening 2024 van de RBG met een positief resultaat is afgesloten.
Raadsvoorstel over de zienswijze op de ontwerp eerste begrotingswijziging 2025 en ontwerpbegroting 2026 GRJR
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel over de zienswijze op de ontwerp eerste begrotingswijziging 2025 en ontwerpbegroting 2026 GRJR vastgesteld.
Toelichting:
Het college heeft het raadsvoorstel zienswijze op de ontwerp eerste begrotingswijziging 2025 en ontwerpbegroting 2026 GRJR vastgesteld. Met dit raadsvoorstel, wordt de gemeenteraad in positie gebracht om haar zienswijze op de ontwerp eerste begrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 GRJR binnen de gestelde termijn van 12 weken kenbaar te maken.
Het college stelt onder andere voor om in de zienswijze het belang van goede dienstverlening door GI's en Veilig Thuis te benadrukken en om extra aandacht te vragen voor de kwaliteit in de gesprekken met GI's. Daarnaast wordt verzocht om op de hoogte te blijven van de voortgang van het verbeterplan bij Veilig Thuis. De zienswijze vraagt verder dat de GRJR zich blijft inzetten voor een sterke belangenbehartiging rond LTA-zorg en voor goed contractmanagement. Tot slot spreekt de raad waardering uit voor het zoeken naar besparingsmogelijkheden binnen de GRJR.
Raadsvoorstel over de zienswijze op de eerste ontwerpbegrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 Rogplus
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel over de zienswijze op de eerste ontwerpbegrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 Rogplus vastgesteld.
Toelichting:
Het college van burgemeester en wethouders heeft kennisgenomen van de voorlopige jaarrekening 2024, de eerste ontwerpbegrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 van de gemeenschappelijke regeling Rogplus. De gemeente Vlaardingen neemt met Maassluis en Schiedam deel aan deze gemeenschappelijke regeling. Het college stelt de gemeenteraad een conceptzienswijze voor ter voorbereiding op de besluitvorming van het Algemeen Bestuur van Rogplus op 10 juli 2025.
In de voorgestelde zienswijze gaat de gemeenteraad in op de stijgende kosten voor de zorg en het beschikbaar houden van zorg voor veelal kwetsbare inwoners. Vlaardingen wil de zorg voor de inwoners transformeren naar ondersteuning die eerder en dichterbij inwoners geboden kan worden. De samenwerkingsverbanden ZorgSamen voor de Wmo en Mevis voor jeugdhulp hebben deze opdracht van de MVS-gemeenten gekregen. De gemeenteraad verwacht de komende jaren die beweging terug te lezen in bestuursrapportages onderbouwd met kwalitatieve en kwantitatieve informatie.
Raadsvoorstel over de zienswijze op de 1e begrotingswijziging 2025 en begroting 2026 SOW
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel over de zienswijze op de 1e begrotingswijziging 2025 en begroting 2026 SOW vastgesteld.
Toelichting:
In overeenstemming met de Wet gemeenschappelijke regelingen legt het college vanuit de Gemeenschappelijke Regeling Stroomopwaarts de 1e begrotingswijziging 2025 en ontwerpbegroting 2026 ter zienswijze voor aan de gemeenteraden van de MVS-gemeenten. De gemeenteraad heeft de mogelijkheid om via een zienswijze een reactie te geven op de op 16 april 2025 door Stroomopwaarts aangeboden 1e begrotingswijziging 2025 en conceptbegroting 2026.
In de eerste begrotingswijziging 2025 stijgt de totale bijdrage van gemeente Vlaardingen middels deze 1e begrotingswijziging 2025 met € 6.467.000,- ten opzichte van de oorspronkelijke begroting 2025.
De toename van de begroting wordt voor het grootste deel veroorzaakt door verwachte volume- en prijsstijgingen ten aanzien van het aantal uitkeringen. De gemeente ontvangt hiervoor middelen van het Rijk.
De ontwerpbegroting 2026 wijkt € 3.786.000,- nadelig af van de herijkte begroting 2025. De stijging van onze gemeentelijke bijdrage heeft gevolgen voor de gemeentelijke begroting en meerjarenbegroting. De verwachting is dat het grootste deel van de stijging van onze gemeentelijke bijdrage kan worden opgevangen binnen de beschikbare dekkingsmiddelen. De stijging van € 105.000,- nadeel als gevolg van stijging armoedevoorzieningen was nog niet voorzien in onze gemeentelijke meerjarenbegroting en wordt opgenomen in de 1e VGR 2025 voor 2026 en volgende jaren.
De raad vraagt in haar zienswijze aandacht voor een aantal onderwerpen, te weten: nog niet ontvangen Rijksmiddelen werkleerbedrijf, frictiekosten beheersmaatregelen, middelen alleenverdienersproblematiek, ontwikkeling aantal bijstandsgerechtigden, uitstroom en fase klantreis uitkeringsgerechtigden, beheersmaatregelen, KPI' s in P&C documenten Stroomopwaarts, evaluatie bedrijfsvoering, inzet vroegsignalering als middel om ook werkende armen te bereiken en de Kaderbrief gemeente Vlaardingen aan Stroomopwaarts ten behoeve van de Kadernota 2027.
Raadsvoorstel over de zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 GR GGD-RR
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel over de zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 GR GGD-RR vastgesteld.
Toelichting:
Het college van burgemeester en wethouders heeft kennisgenomen van het jaarverslag 2024, de begroting GR GGD-RR 2026 en de kaderbrief begroting 2026 en jaarrapportage 2024 GR GGD-RR.
Raadsvoorstel over de zienswijze op de concept-begroting 2026 DCMR
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel over de zienswijze op de concept-begroting 2026 DCMR vastgesteld.
Toelichting:
Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld de antwoordbrief met zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 van de DCMR vast te stellen. De zienswijzebrief bevat sturing op eventuele toekomstige bezuiningen waarbij de kwaliteit gewaarborgd dient te worden. De conceptbegroting is gebaseerd op de financiële uitgangspunten die het Dagelijks Bestuur van de DCMR op 10 april 2025 heeft vastgesteld, waaronder de indexering van de bijdragen.