Openbaar besluit B&W 21 maart 2023

Openbare besluiten uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.

Openbaar besluit B&W 21 maart 2023

Raadsmemo Stand van zaken Inburgering
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo stand van zaken Inburgering vastgesteld.

Toelichting:
De raad wordt periodiek geïnformeerd over de stand van zaken rondom inburgering. In 2022 is de nieuwe Wet Inburgering in werking getreden. Dit betekent onder meer dat statushouders en gezinsmigranten sinds 1 januari 2023 zelf verantwoordelijk zijn voor hun inburgering. Het doel van de nieuwe wet is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk meedoen in Nederland en dat ze daarnaast zo snel mogelijk werk vinden. De Raad krijgt in de memo een terugblik, informatie over huidige situatie en over de verwachting voor 2023. 

Raadsmemo besluitvormingsproces nieuwe bomenverordening en grens bebouwde kom Wet natuurbescherming
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo besluitvormingsproces nieuwe bomenverordening en grens bebouwde kom Wet natuurbescherming (Wnb) vastgesteld. 

Toelichting:
De Vlaardingse bomenverordening is aan vervanging toe. In de bomenverordening staan de gemeentelijke regels om bomen te beschermen, de voorwaarden voor het kappen van een boom, de handhaving van die regels en compensatie van bomen die gekapt worden. Het college legde de nieuwe bomenverordening inclusief de geactualiseerde bebouwde komgrens (een aanduiding van het gebied waar de bomenverordening geldt) al in 2021 voor aan de raad.
   Er ontstond echter onduidelijkheid over de bescherming van houtopstanden in het buitengebied door een verschil in interpretatie van de wet Natuurbescherming tussen de Stichting Boombehoud Vlaardingen en de gemeente. Deze onduidelijkheid stond besluitvorming door de raad in de weg. Overleg met Stichting Boombehoud heeft de onzekerheid kunnen wegnemen. 

Na vaststelling van de nieuwe bomenverordening en de grens bebouwde kom Wnb (Wet natuurbescherming) stelt het college beleidsregels vast, waarin onder andere wordt vastgelegd wanneer en op welke wijze waardevolle houtopstand in het buitengebied kan worden aangewezen binnen het wettelijke kader van de Wnb. Het college laat de raad in deze raadsmemo dan ook weten dat de bomenverordening en de grens bebouwde kom nu geagendeerd kunnen worden voor besluitvorming.

Raadsbijeenkomsten
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo motie toegankelijke buitenruimte vastgesteld. 

Toelichting:
Het college heeft de gemeenteraad geïnformeerd over de wijze waarop de motie over de toegankelijkheid van de buitenruimte is afgehandeld.

21-03-2023