boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Opa, ga je mee? - Anke Kranendonk en Liset Celie Zomers

Prentenboek over verlies en hereniging

Een kleine jongen - hij heeft in het boek ‘Opa, ga je mee?’ geen naam gekregen - vraagt aan zijn grootvader, die in de tuin aan het werk is, of hij meegaat naar zee. Ze zullen gaan zwemmen, vliegeren, een kasteel bouwen en niet te vergeten schelpjes zoeken. Terwijl ze schelpen zoeken, is het kind ineens zijn opa kwijt. Waar is opa nu gebleven?

Opa, ga je mee? - Anke Kranendonk en Liset Celie Zomers

Dit kleurrijke prentenboek bevat weinig tekst, maar genoeg om de verhaallijn te kunnen volgen. Anke Kranendonk laat zo aan de voorlezer ruimte om zelf aanvullingen te verzinnen. De heldere illustraties van Liset Celie helpen daar prima bij. Je merkt aan tekst en illustraties dat opa en kleinkind het op het strand erg naar hun zin hebben. Dan is het behoorlijk sneu en een beetje schrikken als opa ineens is verdwenen. Gelukkig helpen andere strandgasten de onfortuinlijke jongen. Een moeder neemt hem zelfs mee aan de hand om opa te gaan zoeken. Als opa wordt gevonden, zegt de jongen tegen hem: ‘Opa, nooit meer weglopen, hoor!’

Dit prentenboek werd gepresenteerd in Bloemendaal aan Zee. Geen betere locatie dan daar om dit boek te introduceren. Als je je inleeft in de verhaallijn, voel je het zand tussen je tenen kriebelen. Een lief zomers verhaal over verlies en hereniging voor kleuters die van zandkastelen houden.

220909 Anke KranendonkAnke Kranendonk (Baarn, 1959) is actrice en schrijfster. In 1993 verscheen haar eerste boek, Van huilen krijg je dorst. Later werd het boek opnieuw uitgegeven onder de titel Voetballen in de hemel. Inmiddels heeft ze al ruim honderd boeken geschreven.

220909 Liset CelieLiset Celie is illustrator en werkt met traditionele materialen en technieken zoals kleurpotlood en gouache. In 2016 illustreerde ze haar eerste kinderboek.

Opa, ga je mee! is verschenen bij uitgeverij Rubinstein en kost € 15,00. 

illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van auteur en illustrator

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

08-09-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring