De Stokerij te boeken in je huiskamer (en meer)

OORLOG: wat zou jij doen als het hier was?

OORLOG: wat zou jij doen als het hier was?

Precies 76 jaar na WO II is Europa weer het toneel van een bloederige oorlog. Ditmaal zijn het de Fransen die ons land en haar bewoners hun wil opleggen. Voor Anne, haar zusje Eline en haar ouders reden om veiliger oorden te zoeken.

210415 OORLOG Affiche vierkantEen Exodus volgt. Dwars door Europa. En na drie moeizame en afmattende maanden eindigt de trip in het vredelievende Egypte. Hier wordt het gezin als asielzoeker opgevangen. Ontbrekend is broer Huub. Die kiest op Hollandse bodem voor verzet. Of is hij terrorist!?

Solospeler Anne Rats grijpt met OORLOG de onbereisde bezoeker van meet af bij de keel. Met soms keihard confronterende teksten en een drietal gevoelige liedjes schetst zij meedogenloos en toch warm een duidelijk beeld van een gedacht verloren of voorbije tijd.

Deze toneelvoorstelling is geen gefantaseerde greep in de theatrale Doos van Pandora uit verhalenland. OORLOG is de inverse van wat politieke en oorlogsvluchtelingen in het Europa van nu aan den lijve ondervinden. De voorstelling houdt de kijker een boeiende spiegel voor.

OORLOG schetst een afwisselend rauw en gevoelig beeld dat we kennen, maar niet begrijpen. Anne Rats speelt gloedvol, raakt snaren, zet het aan het denken en weet aan de bezoeker tranen van ontroering te ontlokken. De monoloog grijpt bij de keel.

De onlangs gestarte huiskamertoer is er eentje die, vanwege de Big-C en de daaruit voortvloeiende sluiting van theaters, uit nood is geboren. Maar dat biedt voordelen, want wil er niet eens een theater in en aan huis. Door het intieme karakter lijkt het alsof Anne exclusief haar wederwaardigheden opbiecht. Dat lijkt ongemakkelijk: echte oorlog is ongemakkelijkheid in het kwadraat.

Je kunt OORLOG (Naar een verhaal van de Deen Janne Teller) boeken in je huiskamer via info@destokerijschiedam.nl. De prijs is €150,-. Dit bedrag is exclusief reiskosten buiten Schiedam.

Voor scholen (per klas) geldt een iets ander tarief. Deze voorstellingen kun je boeken via Buro Bannink: www.burobannink.nl/de-stokerij/. Ook is het mogelijk om, de voorstelling appelleert immers aan een nog niet zo gek oud verleden, als bejaardentehuis of bedrijf een voorstelling te boeken. Informatie: www.destokerijschiedam.nl.

Concept en tekst: Anne Rats, Janne Teller
Regie: Koen Wouterse
Spel: Anne Rats

Verslag + fotografie:
Peter Joore

afbeelding
afbeelding

15-04-2021