Tijdens Open Monumentendag

Onthulling historisch inrijhek in de Rozentuin

Onthulling historisch inrijhek in de Rozentuin

VLAARDINGEN - Tijdens de opening van de Open Monumentendag wordt aanstaande zaterdag gelijktijdig in de Rozentuin het historische inrijhek, inclusief het wapenschild van de Heer van Holy en de stenen bank met de wapenschildjes, na een grondige restauratie, onthuld.

Burgemeester Bert Wijbenga zal de onthulling verrichten. Voor een aantal bewoners van de nieuwbouwwijk Park Hooglede was het in erbarmelijke staat verkerende inrijhek van de Rozentuin een doorn in het oog, maar ook gezien de historische waarde van het monument, verdiende het een forse opknapbeurt. Het inrijhek is nog het laatst tastbare bewijs van de geschiedenis van het gebied waar nu Park Hooglede gesitueerd is.

Het originele inrijhek dateert uit 1735 en vormde de toegang tot de heerlijkheid Holy. En het bijzondere van dit inrijhek is dat het getooid is met een origineel en geregistreerd schild met het wapen van de ridderhofstad, dat boven het hek is aangebracht en toebehoorde aan de Heren van Holy. Ook dit wapen verkeerde in een verweerde staat van onderhoud.

Daarnaast is het de bedoeling om met dit initiatief de Rozentuin te laten uitgroeien tot een gemeenschappelijke ontmoetingsplaats voor de bewoners van de 240 woningen die de wijk Park Hooglede omvat. De initiatiefnemers hebben in september 2021 de Stichting De Poort van Hoog Lede opgericht en dankzij een behoorlijk aantal sponsoren kon begin 2022 gestart worden met de restauratie van het inrijhek.

De onthulling zal zaterdag 10 september om 11.00 uur plaatsvinden.

Foto: de bestuursleden van Stichting Park Hooglede v.l.n.r Ype ten Hoor, Tom de Koning en Henry Buis geflankeerd door Ron Hoekstra, voorzitter van de Open Monumentendag bij het inrijhek van de Rozentuin (foto door Peter Spek)

06-09-2022