Ogen en oren tekort

Waarman's ogenblik

Het zal een deel van de niet-binnen-de-regio-vakantievierende Vlaardinger zijn opgevallen dat de vliegoverlast van Zestienhoven a.k.a. Rotterdam The Hague Airport een stuk minder is (Lees: stiller) is. Normaal einde middag een kwartetje gevleugelde luchtvervuilers dat met veel kabaal vanuit het zuiden iets voorbij de A13 wielen aan land zet: verder te zwijgen over dat horen en zien je vergaat. Is het een andere windrichting die de blikken vogels noopt een andere aan- en afvliegroute te nemen of zijn er zoveel vluchten uit de lucht gehaald dat luchtig Rotterdam werkloos is? Hoe het ook uitgelegd wordt: Vlaardingen is er een stuk rustiger op geworden.

Ogen en oren tekort

Nu zou je denken dat de Schelvispekelenclave baadt in een oase van rust. Niets is minder waar. Onze burgervader en ex-politieagent Bert Wijbenga heeft als “baas” van de Hermandad kennelijk een verordening opgesteld dat alles wat een één-, twee- of drietonige hoorn heeft en een blauw zwaailicht zo ongeveer ieder uur één of meerdere keren los mag barsten. Horen zien vergaan je nu vanaf oog- en oorhoogte.

Je vraagt je af of de haringstad van ooit zo gevaarlijk is dat brandweer, ambulance en politie er een dubbele etmaaltaak aan heeft. Wie je ook spreekt: niemand heeft iets gezien dat op misdaad, brand of een ongeluk lijkt op wat huis- en tuinongevalletjes na. Wat is hier aan de hand? Laat Wijbenga op deze rumoerige manier zien zelfs tijdens zomerreces actief op te treden tegen misstanden onder het mom dat wie veel schreeuwt vast veel pijn heeft? Wie echter oplet in de buurt van de Delftseveerweg, zo’n sireneur treft en op de kerkklok kijkt, die weet dat dit loeien meest gebeurt tegen koffie- of lunchtijd.

Nu we toch over het Broederschap spreken iets van twee weken terug. Via sociale media een bericht dat het korps graag in één klap ruim 71.000 agenten rijker is. Gratis en voor niks. In de stad Vlaardingen waar vrijwilligers zo’n beetje de grootste werkende bevolkingsgroep is, is een vraag om extra ogen en oren een logische vraag. De politie kan niet overal tegelijk zijn. Dit bericht in de oren geknoopt hebbende stuurde een bewoner langs het Liesveld een foto van een notoire racer op datzelfde stukje niemandsland. Compleet met veel en specifieke herrie liggen omwonenden er letterlijk en figuurlijk wakker van. Reactie van de politie: “Zoiets moeten we zelf constateren. Hier kunnen we niks mee.” Nu krabt Waarman zich achter het oor. Wel vragen om onbezoldigde assistentie maar er vervolgens niets mee doen. Dat is krankjorum. Ze zouden daar op het bureau ook eens de hersens kunnen kraken en samen met omwonenden de dader op heterdaad betrappen door op een balkon een uit het chauffeurszicht-plaats te nemen met snelheids- en dB-meter. Komt de zelfbenoemde Verstappen-kloon in alle snelheid voorbij dan is deze verkeersrecidivist er met een agentenploeg (verstopt opgesteld aan beide kanten van het Liesveld) ogenblikkelijk gloeiend bij. Is dat nu zo moeilijk?!

Het wordt tijd dat Wijbenga zijn manschappen eens voorziet van een boekje met IQ-gerichte vragen en een paar simpele opdrachten. Eén zo’n auto in het centrum waar veel volk oversteekt kan een ramp zijn. Een overvliegende Transavia is slechts auditieve overlast. Buiten ergernis is daarvan nog nooit iemand doodgegaan. Van een frontaaltje bij v/h C&A schrikt de gehele stad en is het leed niet te overzien. En zolang het vliegend ongerief het Liesveld niet als landsingsbaan ziet is er ogenschijnlijk niets aan dhet handje.

25-07-2023