Oesterparel verder zonder Proeflokaal

Oestertje, oestertje in de zee

Oestertje, oestertje in de zee

VLAARDINGEN - Een oester, eenmaal geopend met het gekende robuuste en gedrongen mes, krijg je nooit meer dicht. Datzelfde geldt voor de Oesterparel. In 2013 de deur geopend in de Kuipershof 12 doen eigenaars Holger en Corrie van der Heul sinds kort een stapje terug en daarbij speelt het kleine pittoreske proeflokaal in het hart van de stad niet langer een rol. Maar helemaal dicht? Nee. Dat zijn ze vooralsnog niet van plan.

Holger en Corrie zijn doordrenkt van oesters. Ze ademen ze zelfs. Creuses en platte oesters, je kunt het zo gek niet verzinnen of deze zilte lekkernijen van de zee komen naar de liefhebber toe. Wil je ze puur? Zoals de zee ze heeft prijsgegeven of wil je er een nevel overheen van gedistilleerd? Dat kan allemaal. Het enige verschil vanaf 1 februari 2024? De Oesterparel komt nu bij je thuis of op de zaak. Een festival? Daar komen onze meisjes langs met oesters, gamba’s, sushi, kaviaar of desserts.

240230 Holger van der HeulHolger heeft zijn culinaire rondje Vlaardingen in de loop der jaren wel gemaakt. Na eerst als chef-kok acht jaar de Zeven Zeeën en zijn natte uitlopers te hebben bevaren vond hij het tijd voor gemetselde bakstenen; een vast honk dus en een iets gevarieerder gastenlijst dan de crew. Via Niels Holger en d’Artagnan daalden ze rond 2013 in de Kuipershof neer.

Dat de Oesterparel geen proeflokaal meer heeft wil nog niet zeggen dat de oester opgelucht kan ademhalen. Holger en Corrie blijven culinaire kapers op en aan de (Zeeuwse, Ierse en Franse) kust. ‘Daar zijn de tweekleppige weekdieren veel te lekker voor,’ weten ze beiden.

Naast de eetfestijnen op locatie, zowel in als buiten Vlaardingen, verleent Holger al jaar-en-dag hand-en-spandiensten in Yerseke; bakermat van de van Hollandse oester. ‘Hier, bij Adri & Zoon Schaal- en Schelpdieren, kan ik mijn vakmanschap op een leuke manier etaleren,’ zegt Holger als we net van een nipje betere rode wijn genieten. Ze vertellen over het kweken van oesters, sommen een imposant lijstje op van soorten en maten die je in met name Frankrijk, Ierland en Nederland allemaal kunt krijgen.

Ook doen zij het verschil uit de doeken tussen werken in Nederland en België en is volgens de twee de gehele kust van Normandië en Bretagne tot aan de Noord-Spaanse kust een waar Alice in Wonderland voor de oesterliefhebber. ‘De gehele Atlantische kust, eigenlijk,’ zeggen Holger en Corrie vanuit hun gekoesterde Wij Samen in Oesterland.

We besluiten het verhaal over een jarenlange vriendschap met een Franse Oesterkweker uit Blainville sur Mer een plaats in Normandië ‘We maakten zomaar een praatje met een Franse oestervisser. Ieder jaar gaan we erlangs. Worden we gelijk aan het werk gezet, want zomaar kijken hoe de oesters groeien is er niet bij.’

Oesterparel II Wie een feestje viert en oesters wil kan Holger en Corrie rustig bellen of mailen. Ze hebben een opslag waar de koeling op volle kracht blijft draaien. De versheid is gegarandeerd. Fruits de Mer … het blijft een traktatie. Zeker als je de oester zelf niet hoeft te openen. Dan is het smullen geblazen, want zoals gezegd: een oester die open is krijg je nooit meer dicht!

Tot slot bij het weggaan, als een kistje oesters van eigenaar is gewisseld, zegt Holger: ‘We hebben het nu niet minder druk, maar wel met rust in het hoofd.’ En dat is veel waard in een leven dat maar doordendert.

240304 Holger Corrie van der HeulInformatie De Oesterparel
Telefoon: 010-435 25 79
Webside: www.oesterparel.nl
E-mail: info@oesterparel.nl

11-03-2024