Van Heusden Slaapcomfort 105 jaar

Nog lang niet moe …

Nog lang niet moe …

De laatste knallen van de Eerste Wereldoorlog echoden nog na, het interbellum was kort een feit en overgrootvader Van Heusden voorzag Vlaardingen e.o. van de broodnodige meubelen.

Op 18 december 2020 bestaat Van Heusden Slaapcomfort (v/h Meubelen) 105 jaar. Hiermee is de beddenspecialist wellicht het oudste familiebedrijf in Vlaardingen. In felle competitie met Van Toor Distilleerderij en Banketbakkerij Nic. Molendijk als het gaat om het predicaat Oudste Ondernemer.

Voor de rekenaars onder ons: overgrootvader Daan van Heusden startte in 1915 De Kuiperstraat de meubelzaak. Later opgevolgd door zijn zoon en diens opvolger stapte huidig eigenaar John van Heusden begin jaren 80 de winkel aan de Gedempte Biersloot binnen om er, in tegenstelling van wat hij ooit voor ogen had, nooit meer weg te gaan.

John van Heusden: ‘Ik heb niet direct alle geschiedkundige wapenfeiten paraat. Wat me wel helder voor de geest staat is dat mijn vader (Daan, red.) in de jaren 60 goede zaken heeft gedaan. Nederland was in opkomst en iedereen had geld; het was een periode van groei.
   In die tijd is de zaak verhuisd van Kuiperstraat naar de Korte Hoogstraat. Nog weer later zijn aan de Energieweg en op het Liesveld twee winkels geopend.’

Na de HEAO en een korte carrières als chef hamburgers bij McDonalds en in het offshore staal kwam hij dus in het familiebedrijf terecht. Op de vraag of dit hem altijd voor ogen stond antwoord hij met een brede lach: ‘Ik ben mijn hele leven al zoekende. Maar meubelen en later exclusief de bedden en alles wat daarmee samenhangt zit me onderhand in het DNA.’
   Wie goed naar John van Heusden luistert weet: Die heeft van zijn werk zijn hobby gemaakt.

Ommezwaai
In 2015 gingen de laatste meubelen de deur uit en specialiseerde Van Heusden zich exclusief op bedden. Hoewel misschien een gewaagde overstap is de gedachtegang erachter een logische: ‘De goede tijd van het zware eiken was voorbij. Veelal door senioren gekocht liep de omzet geleidelijk terug. Deels doordat ouderen langer op zichzelf bleven wonen en minder vaak kleinere meubels nodig had in het bejaarden- en/of verzorgingshuis.
   Winkels met een breed palet aan diverse meubelverwante producten is niet meer van vandaag. Specialisme is het tover- of codewoord.’

Waarom Van Heusden Slaapcomfort?
Bijna iedereen in en rond Vlaardingen kent Van Heusden inmiddels. Een groot deel daarvan heeft er in de loop van de eeuw weleens iets gekocht.
   Als je de slaapspecialist moet omschrijven kom je snel uit bij termen als persoonlijk contact, maatwerk, meedenkend vermogen, gemoedelijke sfeer en flexibiliteit. Daarvan is geen woord gelogen. Dat weet direct als je binnenstapt voor de aanschaf van een bed, (de laatste) dekens, een matras, box spring, kussen, dekbedovertrek of … gewoon bed textiel.
   John van Heusden: ‘Ik kan met de hand op het hart zeggen dat we op het gebied van dekbedovertrekken dé specialist zijn in de regio. Mensen kennen ons trouwens  niet alleen van hier of binnen de Rijnmond; met enige regelmaat mogen we dan ook klanten begroeten van buiten die denkbeeldige cirkel.’

Het enige wat nog ontbreekt is een stamboomhouder die de zaak wil voortzetten als John te zijner tijd met pensioen gaat. Zijn twee zoons hebben vooralsnog andere plannen; net als John begin jaren 80.

Bed o.i.d. nodig?
Zoals iedereen in Nederland is ook de deur van Van Heusden gesloten tot en met (in ieder geval) 19 januari. Bestellen kan wel en afleveren mag ook van de coronapolitie.

Van Heusden Slaapcomfort
Gedempte Biersloot 35
3131 HJ Vlaardingen

Telefoon: 010-434 35 23
Website: www.vanheusdenslaapcomfort.nl

16-12-2020