Tegel voor tegel naar een groenere stad

NK Tegelwippen 2024 gaat van start

NK Tegelwippen 2024 gaat van start

VLAARDINGEN - Op zaterdag 23 maart doet wethouder Lianne van Kalken de aftrap van het NK Tegelwippen 2024. De aftrap vindt plaats op het voetbalpleintje aan de Eksterlaan waar de tegels binnenkort plaats maken voor gras en waar de naastgelegen beplanting een mooie oppepper krijgt. Dat levert niet alleen een eerste stapel stenen op voor het klassement van het NK, maar is ook verbetering van de speelgelegenheid aan de Eksterlaan.

Het is de vijfde keer dat het NK gemeenten en hun bewoners uitdaagt om verharding te vervangen door groen. Het NK loopt tot en met 31 oktober 2024. Wethouder Lianne van Kalken vertelt: “Er doen dit jaar meer dan 175 Nederlandse gemeenten mee. Dat is een record! Als iedereen een steentje bijdraagt, dan levert dat heel veel gras, bloemperken, bomen en geveltuinen op.”

Winst
Voor Vlaardingen is het een spannend jaar, want vorig jaar won Vlaardingen – met een totaal van 58.172 tegels -  in de categorie middengrote gemeenten de Gouden Schep. Kan de stad die titel dit jaar prolongeren? “Daar gaan we natuurlijk wel voor,” aldus wethouder Van Kalken. “Maar uiteindelijk is het nóg belangrijker dat steeds meer mensen oog hebben voor het belang van groen. Zeker in een zo druk bebouwde omgeving als de onze. Elke tegel die gewipt wordt, levert winst op. Meer groen in straten en tuinen zorgt voor een gezonde leefomgeving en voor meer biodiversiteit. Ook draagt meer groen bij aan verkoeling tijdens de steeds hetere zomers en helpt het bij het opvangen van overtollig regenwater bij piekbuien in natte periodes.”

Eigen tuin
Daar waar de gemeente het komend tegelwipseizoen weer volop aan de slag gaat met de openbare ruimte, wil zij bewoners graag inspireren om eens met andere ogen naar de eigen tuin te kijken. “Een fors deel van de buitenruimte bestaat uit eigen terrein. Als meer bewoners kiezen voor een groenere tuin, dan levert dat heel veel groen op”, aldus wethouder Van Kalken. Wie tegels uit de eigen tuin wipt, kan deze aanmelden op de site www.nk-tegelwippen.nl. Op die site staan ook nog eens allerlei leuke tips.

De deelname aan het NK Tegelwippen past in het Stadsprogramma Groen Vlaardingen, een aanpak waarmee de gemeente met allerlei projecten en activiteiten werkt aan meer groen en biodiversiteit in Vlaardingen.

21-03-2024