Nieuwe expositie KunstWerkt: ‘Maria’

SCHIEDAM - Van 16 juli tot en met 6 augustus 2023 vindt bij KunstWerkt in Art Centre Schiedam de expositie ‘Maria’ plaats. De ondertitel is: ‘Heilige kracht & oneindige goedheid. Een vrouwelijke kijk op religie'. Voor deze expositie onderzoeken veertien kunstenaars het fenomeen Maria, de meest afgebeelde vrouw in de geschiedenis van de beeldende kunst. Wat Maria in de eenentwintigste eeuw voor deze kunstenaars betekent, wordt door hen verbeeld in deze expositie.

Nieuwe expositie KunstWerkt: ‘Maria’

Onder de veertien kunstenaars zijn deelnemers van KunstWerkt en gasten, onder wie leden van het Rotterdamse kunstenaarscollectief Karmijn en het Delftse kunstenaarscollectief Kadmium.

De exposerende kunstenaars zijn
Judith Aardse (Kadmium), Marita Beukers (KunstWerkt, Karmijn), Ron Blom, Ilona Bruins (KunstWerkt), Kaije Feenstra (KunstWerkt), willem van hest (KunstWerkt, Karmijn), Annejole Jacobs (Karmijn), Manuel Kneepkens, Lara Muradjan (Karmijn), Magriet Mostert (KunstWerkt), Margot Rijven (Karmijn), Jolanda Setz, Diet van Velzel (Karmijn) en Vera Whistler (KunstWerkt, Karmijn).

De opening wordt zondag 16 juli om 15.30 uur verricht door deelnemer en initiatiefnemer Willem van Hest.

Twee jaar geleden presenteerden elf kunstenaars in Schiedam en Rotterdam ‘One step beyond’, een expositie die de uitkomst was van een zoektocht naar meditatieve en spirituele bewustzijnservaringen wereldwijd. willem van hest licht toe: “De expositie Maria kun je zien als een volgende stap in de serie levensbeschouwelijke tentoonstellingen, waarmee we eigenlijk al begonnen zijn toen KunstWerkt nog in Pand Paulus op de Korte Haven in Schiedam huisde.
   De naamgever van het pand zette mij aan het denken: apostel Paulus had een egalitaire mensbeschouwing. Voor hem was ieder mens gelijk. Over dit en andere levensbeschouwelijke thema’s zijn exposities gehouden. De kern van deze tentoonstellingen is dat er méér is dan het materiële waar we als mensen met z’n allen achteraan hollen. Ron Blom en ik zijn in zingevingsactiviteiten en het belichten van levensbeschouwelijke thema’s vaak samen opgetrokken en ook aan ‘Maria’ doet Ron weer mee.”

Meer informatie over de door Ron Blom en willem van hest ontwikkelde sociaal artistieke projecten is te vinden op de website https://deontmoeting.eu/.

“Maria is in de geschiedenis de meest afgebeelde vrouw in de kunst, maar hoe zit dat tegenwoordig, vroeg ik me af”, zo vervolgt van hest. “Toen ik dit als onderzoeksvraag heb uitgezet onder collega-kunstenaars ben ik verrast door de response. Tot mijn verbazing werd ik overspoeld door reacties van collega’s die aangaven met Maria bezig te zijn. Voor mij werd Maria een onverwachte hit. Mei is de Maria-maand. We hebben toen al een preview ingericht in ‘Citykerk Het Steiger’ in Rotterdam. Nu komt de volledige expositie bij KunstWerkt. Bijzonder is dat ‘Maria’ daarna verder reist naar in ieder geval Delft en Eindhoven.”

De finissage is op zondag 6 augustus 2023 en begint om 15.30 uur met een door exposerende kunstenaars Vera Whistler en Jolanda Setz te concipiëren Mariaritueel. Vervolgens leest voormalig KunstWerkt-voorzitter Arjan Baas zijn column ‘Holy Mother’ voor. Daarna houdt Marianne Vorthoren, bedrijfskundige en columnist bij Islam Omroep, haar voordracht ‘Maria/Maryam in de Koran’.

Afsluitend is er een gesprek tussen Arjen Baas, Marianne Vorthoren en de aanwezige exposerende kunstenaars. Ook het publiek is van harte welkom aan het gesprek deel te nemen.

Over Stichting KunstWerkt Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 53 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen en fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Stichting KunstWerkt Art Centre Schiedam Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam Openingstijden KunstWerkt: donderdag tot en met zondag, 13.00 - 17.00 uur Website: www.stichtingkunstwerkt.nl.

Sociale media
www.facebook.com/stichtingkunstwerkt
instagram.com/stkunstwerkt linkedin.com/company/stichtingkunstwerkt

Foto
‘Maria verschijning’, Kaije Feenstra (foto door Pieter Vandermeer) Meer informatie over dit persbericht bij deelnemer/initiatiefnemer/curator willem van hest e-mail: hestwillemvan@gmail.com.

 

04-07-2023