Schiedamse negenvoudige beestachtige expositie

Nieuwe expositie KunstWerkt: ‘BEEST’

Nieuwe expositie KunstWerkt: ‘BEEST’

SCHIEDAM - Van zondag 13 augustus tot en met 3 september 2023 vindt bij KunstWerkt in Art Centre Schiedam de expositie BEEST plaats. Negen kunstenaars verbeelden het thema ‘het beest’ in de ruimste zin van het woord.

Aan 'BEEST' doen zowel deelnemers van KunstWerkt als gasten mee. De deelnemende kunstenaars zijn Gerjanne Beumer, Denijs van der Blom, Gerrit Bruins, Inge Hoefnagel (KunstWerkt), Yvon Koopman (KunstWerkt), Gert Paans, SAGE (KunstWerkt), Annette Splinter (KunstWerkt) en Tineke Weber (KunstWerkt).

Het centrale thema van de expositie is 'het beest'. Allereerst in de zin van het dier, maar ook het beest in de zin van iemand met een beestachtige energie. Dat kan een ruw iemand zijn, iemand die zich niet houdt aan burgerlijke normen of iemand die zich helemaal uitleeft. Een beest van een mens, kan een ondertoon hebben van zacht en kwetsbaar. Door de eeuwen heen is 'het beest' op allerlei manieren een inspiratiebron voor een breed scala aan kunstenaars en op oneindig veel manieren vormgegeven, afgebeeld, bezongen en verfilmd.

Initiatiefnemer Yvon Koopman is al lange tijd gegrepen door het thema. Zij legt uit waarom: "De mens heeft een haat/liefde verhouding met dieren. Bijna iedereen heeft wel een huisdier of heeft er ooit een gehad. We vertroetelen ze soms alsof het onze kinderen zijn. We vinden er wat van als dieren worden gebruikt in een circus of misbruikt in een stierengevecht. Een wolf die schapen aanvalt en een herder verwondt, is landelijk nieuws. De wolf wordt afgeschoten, maar wie zit er nou fout? Een vermeende leeuw die door Berlijn dwaalt, maar een wild zwijn blijkt te zijn, gaat viraal. Dieren sterven uit door onze voortdurende economische groei. De mens, eigenlijk zelf een dier, is niet te stuiten. Zelf verbeeld ik met enige regelmaat dieren in mijn werk, veelal fantasievogeltjes, in allerlei situaties. Ik vroeg me af wie van mijn KunstWerkt-collega's ook iets met dieren in hun werk doen en hoe ze dat doen? En ik keek ook buiten KunstWerkt en buiten de kring van kunstenaars. Door de verschillende manieren waarop zo de dieren afgebeeld zullen worden, gaan wellicht onze ogen open voor de manier waarop wij met de natuur omgaan, zijn wij de beesten?"

De opening van BEEST is op zondag 13 augustus 2023 om 15.30 uur en zal worden verricht door Kaathaarindewar (Magda Meier). Zij houdt een verhaal geïnspireerd door de tentoongestelde kunstwerken.

De finissage is op zondag 3 september om 15.30 uur.

Ook de andere twee organisaties in Art Centre Schiedam: Art Gallery Voûte en Stichting Tone & Image, spelen in genoemde periode in op het thema 'het beest'. Over Stichting KunstWerkt Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 53 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen en fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Stichting KunstWerkt Art Centre Schiedam Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam Openingstijden KunstWerkt: donderdag tot en met zondag, 13.00 - 17.00 uur (ook op afspraak) Website: www.stichtingkunstwerkt.nl.

Sociale media
www.facebook.com/stichtingkunstwerkt
www.instagram.com/stkunstwerkt
www.linkedin.com/company/stichtingkunstwerkt

Fotografie
Gerjanne Beumer, ‘Dag, lieve vriend’ (foto door Gerjanne Beumer)

31-07-2023