Gemeente Vlaardingen sluit overeenkomst met projectontwikkelaar Apex Investments

Nieuwbouw aan de Zomerstraat 41

Nieuwbouw aan de Zomerstraat 41

Op woensdag 30 augustus hebben de gemeente Vlaardingen en de projectontwikkelaar Apex Investments een samenwerkingsovereenkomst getekend ten behoeve van de realisatie van 22 tot 25 appartementen in een nieuwbouwcomplex aan de Zomerstraat 41.

Aan de rand van het historische centrum van Vlaardingen zal binnenkort het appartementencomplex Touwrijk verrijzen. De naam ‘Touwrijk’ is een ode aan de naastgelegen ‘Touwbaan’. De Touwbaan is sinds de 18e eeuw een belangrijke locatie geweest voor de Vlaardingse nijverheid. Hier werden de touwen vervaardigd waarvan visnetten werden geknoopt voor de haringvisserij. Vandaag de dag wordt de Touwbaan als van grote historische waarde voor Vlaardingen gezien en daarom als rijksmonument aangemerkt.     

Het appartementencomplex zal worden gebouwd op de locatie waar het huidige cultureel centrum ‘Kofa’ nog is gevestigd.

Wethouder Somers – Gardenier (Bouwen en Wonen): “Met dit woningbouwplan geven wij uitvoering aan de Woonvisie. Dat betekent voor een stad als Vlaardingen dat we goed kijken waar binnenstedelijke ontwikkelingen mogelijk zijn. De herontwikkeling van deze locatie aan de Zomerstraat is een uitstekende locatie hiervoor. Het ontwerp past goed in de omgeving. Deze ontwikkeling beschouwen wij daarom als een mooie aanvulling voor de Vettenoordse Polder en het centrum. We verwachten dat dit project enthousiast ontvangen wordt bij de Vlaardingers.”

Directeur Apex Investments, Jan Willem Dontje: ”Wij hebben het pand in 2021 aangekocht omdat het ons een geschikte locatie leek voor herontwikkeling tot appartementen. De locatie ligt aan de rand van de historische kern van de stad die wordt gekenmerkt door prachtige authentieke panden. De Markt met het statige 17e-eeuwse Stadhuis en de Grote Kerk waarvan de oorsprong zelfs teruggaat naar de 8e eeuw, is een uniek onderdeel van de Nederlandse geschiedenis.
   Om te wonen spreekt zo’n omgeving ons bijzonder aan. Nu zien wij het als onze taak om deze stad te verrijken met een nieuwbouwpand dat past binnen het historische stadsbeeld en voldoet aan de eisen van de huidige tijd. Het ontwerp van Taats Architecten refereert aan de bouwstijl van de omgeving.
   Alle woningen komen te beschikken over een berging en een parkeerplaats. De parkeerplaatsen (inclusief bezoekersparkeerplaatsen) zijn gelegen in de parkeergarage van het Stadhuis. Dit is op loopafstand van het appartementencomplex en daarmee binnen enkele minuten te voet te bereiken.
   Wij vinden het van belang dat de bewoners de vrijheid van eigen vervoer behouden, maar dat dit niet ten koste gaat van het straatbeeld en de leefbaarheid van de openbare ruimte. Verder zijn wij verheugd dat de gemeente, maar ook de omwonenden, ons enthousiasme over de ontwikkeling delen en daaraan willen bijdragen. Het voelt goed om te merken dat we dit project echt in samenwerking realiseren.”

Naar verwachting start de bouw in het 2e kwartaal 2024 en worden de woningen opgeleverd in het 3e kwartaal 2025.

Fotobijschrift
Wethouder Ivana Somers-Gardenier en directeur Apex Investments Jan Willem Dontje tijdens ondertekening van de bouwovereenkomst.

31-08-2023