Kunstenares Loes Henger vereeuwigt Dirk III

Nieuw kunstwerk in de stad

Nieuw kunstwerk in de stad

Weg met alle grauwe en blinde muren. Daarvoor is Vlaardingen te mooi. Er komt een nieuw kunstwerk in de stad. Het oog gaat genieten en wie oplet leert stiekem wat van de lokale historie. Stichting Vlaardingen Partners, onder leiding van Gerrit van Toor en Jan Wildeboer, heeft zich tot doel gesteld de stad nog mooier te maken en Loes Henger verzorgt de praktische kant.

Op het terrein van de fietsenstalling aan de Van Riebeeckstraat, die van de besnorde en praatgrage, goedlachse Adam a.k.a. (Super) Mario, staat momenteel een metershoge stelling. Hierop is Loes Henger de maand mei bezig om een kunstwerk te schilderen met als hoofdrolspeler Dirk III (ca. 982-1039).

De graaf was een van de leidende figuren tijdens de veldslag in het moeras bij Vlaardingen op dinsdag 29 juli 1018 alwaar hij het leger van de kinderloze Franse Hertog Godfried I van Neder-Lotharingen in de pan hakte.

Dirk III was niet alleen veldheer, hij bouwde ook een burcht in Vlaardingen. Waarschijnlijk op de plek waar zich nu de Grote Kerk bevindt en waar het riviertje de Flarding, nu: de Vlaardingse haven, uitmondde in de Merwede. Tegenwoordig bekend als de Nieuwe Maas.

Die historische feitenbrij staat aan de basis van de muurschildering die Loes Henger nu aan maken is. Het werk meet circa 5 x 10 meter en aan de onderzijde komt een, eveneens geschilderde, lambrisering. Hierdoor krijgt het kunstwerk een huiselijke uitstraling.

Met door Simonis beschikbare gestelde muurverf van Trimetal - Globacryl verrijst dit moderne stukje kleurrijke geschiedenis. Wellicht in juni wordt de muurschildering officieel geopend. Wie nu al boodschappen gaat doen in het winkelhart kan per dag de vorderingen volgen. Foto’s maken mag. Loes Henger gaat echter niet poseren. Daarvoor ontbreken tijd en aandacht. Laatstgenoemde is exclusief gereserveerd voor het kunstwerk dat, naar zij vertelt, leuk, fris en lichter wordt dan de donkere tijden waarin Dirk III leefde.

Loes Henger: ‘Dit is echt erg leuk om te doen. Het is enkel nog wat fris op de stelling. Gelukkig is Adam er om me ieder gewenst moment van een warme bak koffie te voorzien.
   Ik heb me verdiept in alle facetten die een rol speelden in het Vlaardingse leven van Dirk III. Die krijgen allemaal een plekje op de muurschildering. Aan de kijker de kunst eruit te halen wat met ieder detail wordt bedoeld.’

Vlaardingen is via Stichting Vlaardingen Partners bezig meerdere muren van schilderingen te voorzien. Na de vissersvrouw op de hoek Eendrachtstraat/Bleekstraat is dit het tweede buitenproject van Loes Henger. Zij geeft graag vervolg aan dit soort projecten, verliefd als zij is, niet alleen op lokale historie, maar ook op de mythen en sagen die ondubbelzinnig deel uitmaken van de stad. Ook is zij verliefd op … Portugal en Sicilië, maar bovenal … op Vlaardingen zelf.

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

10-05-2021