Opslag van 68.000 naar 130.000 m3 minerale oliën

Neste breidt uit in Vlaardingen

Neste breidt uit in Vlaardingen

Het zal nog niet iedereen opgevallen zijn maar aan de Zevenmanshaven Oost is het een bouwtechnische drukte van belang. Op dit moment worden 15 stuks fundament gegoten voor nieuwe tanks. Hiermee wordt de opslagcapaciteit van renewable feedstocks verdubbeld. Eind oktober zijn de werkzaamheden volgens planning gereed. Dan rest er nog zo’n 3 hectare voor verdere uitbreiding.

Op 7 mei 2020 ging de opslagterminal van COUNT over in handen van Neste. Dit Finse bedrijf is wereldwijd de grootste op het gebied van duurzame energie vanuit afvalstoffen welke op de terminal logistiek behandeld wordt. Site Manager Fred van Vugt nodigde De Vlaardinger uit voor een - eveneens hernieuwde - kennismaking met de op- en overslag plant.

Fred van Vugt: ‘De overstap naar Count naar Neste is een goede geweest ten aanzien van de ontwikkeling van deze site. Ook is het voor eenieder hier werkzaam mooi te werken aan de noodzakelijk energie transitie welke noodzakelijk is voor het welzijn van onze planeet! Alle denken in de bouw is gericht op de lange termijn en de Finnen hanteren enkel hoge standaards met de hoogste prioriteit in veiligheid. Dat zie je terug in de keuze van bouwen zoals ondergrond, tanks, leidingwerk en veiligheid. Om er een paar te noemen. Net als COUNT wil Neste wil Neste graag met lokale partners de uitbreiding realiseren. Een voorbeeld hiervan is Jan de Jonge welke het leidingwerk voor zijn rekening neemt, WIKO als partner in Isolatie en Stellingen en FMJ als E/I contractor, allen al jaren een betrouwbare partner en ook nu voor dit project geselecteerd. We werken ook veel samen met het eveneens Vlaardingse Voscon.’

Na het afscheid van de KW Haven Noordzijde, het opslagterrein werd einde huurperiode weer aan Hooymeijer Stevedoring (stuwadoors) ter beschikking gesteld, is nu de Zeemanshaven Oost epicentrum van de activiteiten.

Naast alle vrachtverkeer heeft Neste de beschikking over een eigen kade.  ‘Grond grenzend aan water is veel waard in de op- en overslag. Het geeft ons de mogelijkheid niet enkel over de weg transporten te organiseren. In de toekomst zullen we ook hier uitbreiden/moderniseren. We hebben een goede band met buurman Renewi. Niet alleen voor de koffie zijn er een paar geografische afspraken gemaakt waar we beide blij mee zijn.’

‘Niet alleen is Neste de grootste vernieuwer van duurzame energie. Ook hanteren de Finnen normen die erop zijn gericht de aarde zoveel mogelijk te ontzien. Hergebruik van afval is in dit kader een goede zaak nu van de “traditionele” bronnen de bodem in zicht lijkt en we met zijn allen anders moeten denken en doen.’

KH Engineering uit Schiedam is EPCM-contractor van het huidige project wat inhoud dat ze het project van begin tot eind managen. Zij begeleiden de nieuwbouw van tekentafel tot aan uitvoering. De nieuwe tanks komen ditmaal uit België en zullen mei weer over het water worden aangevoerd. Als altijd een spectaculair gezicht. Zoals gezegd verzorgd Jan de Jonge Flowsystems alle leidingwerk dat op beurt wordt ingepakt door het Rotterdamse Wiko Isolatie & Steigerbouw. De FMJ Group (Schiedam) is verantwoordelijk voor alle elektro. Het besturingssysteem is van Honeywell.

Fred van Vugt mag dan Site manager zijn, een overal, compleet met alle persoonlijke beschermingsmiddelen, is hem niet vreemd: ‘We zitten er met ons team continu dicht op. Checken iedere fase. Het project zit in mijn hoofd en hoewel ieder fase, elk onderdeel, gedegen is overlegd en doorgerekend, zijn we van de persoonlijke overtuiging.’

Eind oktober zal de nieuwe opslagunit worden opgeleverd. Daarna wordt in zes weken tijd het gehele systeem gefaseerd uitgetest om medio december in vol bedrijf te gaan: ‘Je begint met afpersen van het systeem. Hoewel milieuvriendelijk en ongevaarlijk willen we geen vetten op de “vloer”. Dan testen we de automatisering, de pompen en de filters. Pas dan gaat ons nieuwe volcontinu geautomatiseerde systeem van start.’

De uitbreiding van de opslagcapaciteit gaat tevens gepaard met een toename van het personeelsbestand. Bij de overname werkte er 13 mensen; dat moeten er een kleine dertig worden in volcontinu operatie. Solliciteren naar aanleiding van dit artikel is dan ook toegestaan en wordt zelfs aangemoedigd. Elders in De Vlaardinger vind je dan ook een personeelsadvertentie.

Maar nog is dan de ontwikkelingskoek niet op: ‘Op het gebied van veiligheid, andere sociale opstallen voor chauffeurs en een controlekamer worden ook gerealiseerd.’ Dat alles vereist alle aandacht van ons team zegt Fred van Vugt. Maar geen moeite te veel. Hij voelt zich als de spreekwoordelijke vis, maar dan aan het water en in de olie/vetten.

Neste Terminal Rotterdam
Zevenmanshaven Oost 147
3133 CA Vlaardingen

Telefoon: 010-303 2000
Website: www.neste.nl/
Solliciteren: www.neste.nl/over-neste/werken-bij-neste

Personeel gezocht

Neste Terminal Rotterdam in Vlaardingen is op zoek naar:

1.     Field Coördinator Maintenance
Je bent verantwoordelijk voor uitvoering van preventieve werkzaamheden en reparaties. Ziet erop toe dat de het werkveld en alle voorraden optimaal zijn. Je doet alles op veilige basis.

Je hebt minimaal vijf jaar industriële ervaring, bent een goede sleutelaar, schrikt niet van elektro en instrumentatie, is bekend met onderhoud, houdt ervan de handen uit de mouwen te steken, werkt zowel graag alleen als in teamverband en spreekt goed Nederlands.

2.     Logistic Operator
Je bent verantwoordelijk voor alle ladingadministratie over de weg en over het water en controleert de voortgang. Je hebt contact met alle andere afdelingen en bent verantwoordelijk voor alle ladingdocumenten. Tot slot ben je een goed gastheer voor alle gasten op de terminal.

Ben je in de industrie werkzaam (geweest) dan is dit een pré. Je werk- en denkniveau is MBO, je bent klantgericht en assertief en bereid om in teamverband op alle niveaus mee te denken. Affiniteit met computers en programma’s is noodzakelijk. Concentratievermogen en accuraat werk zijn onontbeerlijk. Net als de Nederlandse taal en basisvaardigheden in Duits en Engels. Tot slot dien je bereid te zijn in tweeploegendienst te werken.

3.     Work Planner Maintenance
Je bent verantwoordelijk voor uitvoering van kleine projecten, bereidt onderhoudswerkzaamheden voor en houdt zowel supervisie als eindcontrole. Daarbij ben je alert op mogelijke verbeteringen in het onderhoudsplan en het reilen en zeilen van de terminal en houdt rekening met veiligheid.

Je hebt minimaal drie jaar industriële ervaring op MBO/HBO werk- en denkniveau. Je hebt een afgeronde mechanische- of E&I-opleiding of enige jaren ervaring op deze gebieden. Je weet van onderhoudssystemen, steekt de handen graag uit de mouwen en werkt graag in teamverband. Daarbij spreek je goed Nederlands en Engels.

Tekst en fotografie
Peter Joore

220412 Neste6

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

20-04-2022