‘Premier Rutte dictator Lage Landen’

Nederland officieel Bananenrepubliek

Nederland officieel Bananenrepubliek

Vroeger had je het radioprogramma Kleutertje Luister. De klassieke voorganger van het opvoedkundige en later indoctrinerende programma Sesamstraat. Uitzendingen waarin vooral de enigszins kakkineuze Lily Petersen verhaaltjes voorlas aan kleuters; soms met opvoedkundige inhoud.

Door: Frank Maarleveld

Ik moet hier vaak aan denken als ik Rutte en de Jonge weer eens hun met NLP doorspekte persconferenties zie geven. Ook als ik Covid-gerelateerde reclames voorbij zie komen en ratelende hersenspoeltapes in de supermarkt hoor. Het volk wordt aangesproken: gedirigeerd alsof we kleuters zijn. Grote Broer spreekt tot U?

Maar het wordt steeds erger. Eerder haalden Willem Engel c.s. eindelijk een flagrante en terechte overwinning in een rechtszaak tegen De Staat. Inzet: de getikte avondklok.

   De voorzieningenrechter stelde Stichting Viruswaarheid in het gelijk. De avondklok was in strijd met de huidige wetgeving, was onvoldoende onderbouwd en moest per direct worden afgeschaft.

   Toen kwam de aap uit de mouw. De Staat regelde snel een andere rechter en Jaap van Dissel, die dertien jaar met deze rechter in hetzelfde medisch tuchtcollege heeft gezeten, kwam ook een kwalijk riekende duit in het zakje doen. Terecht wilde Viruswaarheid overgaan tot wraking, maar de wrakingskamer zag hier geen brood in. Dus ging het door De Staat aangespannen hoger beroep onverdroten door.

Opvallend is hier de snelheid van handelen van Rutte c.s. Vlug werd een nieuwe Wet geschreven. Dat zal vast geen ambtenaar zijn geweest. Het woord turbo werd zelfs van stal gehaald en na goedkeuring door de 2e Kamer moest ook de 1e Kamer een voorgekookt ei over de kwestie leggen. Resultante: alle Kamerleden direct terug van reces.

Deze doortastendheid ontbrak ten enenmale bij afhandeling van de toeslagenaffaire. Dat sukkelde in slakkentempo en heeft jaren in beslag genomen. Los nog van alle mensen die ambtelijk en als een kudde koeien naar het randje zijn gedreven en zonder pardon in het ravijn zijn geduwd.

Viruswaarheid presenteerde een doortimmerd betoog. Had zelfs emeritus-hoogleraar, met als specialisatie immunologie, Pierre Capel als getuige-deskundige opgeroepen. Hij maakte de zaak nog sterker met een wetenschappelijk onderbouwd verhaal. Hij schoot, als een gecombineerde Messi/Ronaldo in hun topjaren, moeiteloos forse gaten in het kabinetsbeleid aangaande Covid-19.

   Twee advocaten van De Staat bleven hangen in clichés en NLP-gedrag door vooral het woordje feiten als een plaat die blijft hangen tot op het hypnotische af te blijven herhalen. Aangevuld met een vloedgolf van uhtjes en ahtjes. Zelfs een ongenood eminent gast op doorreis als Corona onwaardig.

Tunahan Kuzu van DENK noemde Mark Rutte afgelopen week Dictator van de Lage Landen: Close but not touching zit hij er niet ver naast. Voor- en tegenstanders die deze poppenkast hebben ondergaan afgelopen vrijdag zijn grotendeels tot dezelfde conclusie gekomen: Dit is doorgestoken kaart, Nederland is nu officieel een bananenrepubliek.

 

Fotograaf: Helen van der Lans

 

23-02-2021