Podium op Podium met Schiedamse helden

Muziek aan de Schie

Muziek aan de Schie

SCHIEDAM - Schiedam en popmuziek - in de breedste zin van het woord - zijn sinds de jaren ‘60 onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zwart Nazareth mag zich op dat punt koesteren in de harmonieuze schaduw van de muzikale grootmachten Volendam en vooral Den Haag. Is een serieuze subtopper.

Schiedam weet zich op de kaart gezet door veel liveconcerten binnen en buiten. Wie herinnert zich niet de Quibus? Wie heeft nog nooit de Brandersfeesten bezocht? Wie wordt er niet weer warm van de herinnering van een liveoptreden in de kroeg?

Nog altijd is er in de jeneverstad een grote hoeveelheid levende muziek. Niet meer in de Quibus heet het nu Podiumcafé de Graauwe Hengst, de Brandersfeesten hebben nog altijd dezelfde naam en voor een optreden in de kroeg ben je ook nu nog in de juiste stad.

Mede in het kader van het 25-jarig bestaan opperde Theater aan de Schie-directeur Rob Roos ruim anderhalf jaar geleden het idee van Muziek aan de Schie. Hij belde gitarist Marco Diamantatos en vroeg of hij dit project wilde mennen als een muzikale Anky van Grunsven. Marco knikte bevestigend, pakte zijn muzikantenlijst en begon te bellen en te mailen.

Het resultaat mag er zijn. Dat zal zaterdag 22 juni bewijzen. In het Theater aan de Schie dat voor de gelegenheid zorgt voor een lege […] zaal. Want: zowel band als publiek mag op het podium. Sterker: moet op de planken. De band met de rug naar de lege zaal, waar 800 stoeltjes voor een keer niet-begrijpend een avondje vrij hebben en zelf eens naar de muziek kunnen luisteren.

Oefeninterview
Als De Schiedammer Online | De Vlaardinger donderdag 6 juni om 19.00 uur aanschuift in de oefenruimte zijn organisator/gitarist Marco Diamantatos en gitarist Fred van Willigen juist bezig met het opstellen van de apparatuur. Bassist Rob op ’t Ende volgt ietsje later. Hekel aan opstellen van apparatuur wordt vermoed, laat klaar met werken is de ware reden.

Maar een trio weten te strikken?
Marco Diamantatos: ‘Nee. We hebben acht man. Maar die kunnen niet altijd allemaal. Daarbij: het zijn stuk-voor-stuk (semi)professionele muzikanten die vaak vroeger-en-of-later al delen van het repertoire hebben gespeeld. Niets nieuws onder die zon, dus. Er volgen nog twee complete sessies. Dat is genoeg.’

De band
Marco: ‘Kees de Blois (o.a. Eddy and the Edisons) is ons historisch pareltje. Kees wordt deze maand 79, maar speelt nog volop. Met zang en akoestische gitaar trakteert hij het publiek op 4 nummers uit de tijd van de Everly Brothers. Toen Kees zelf nog een opgroeiende knaap was.

Fred van Willigen (o.a. Brinta Brotsers), die met het fileritme nog in zijn hart net uit Heiloo komt gekropen, is er niet alleen om de familie-eer uit te dragen. Hij heeft ook een anekdote die te leuk is om niet waar te kunnen zijn: ‘Jaren terug zong ik buiten iets van (vertaald) Ik wil bij je zijn. Vliegt er precies zo’n zwart-gele honingproducent mijn mond binnen. Niet zo erg, maar hij prikte ook nog. Direct naar de dokter voor een prikkie en daarna weer zingen. Niet zo verstaanbaar als eerst, natuurlijk. Muziek als bijbaan?!’

Marcel Gootjes. Zelfbenoemd John Lennon en drummer bij o.a. Fab5 en wat al niet meer. Is erg blij dat zijn broer Menno (o.a. Focus) nu eens voor hem staat. Menno is al zo’n 15 jaar “opvolger” van Jan Akkerman en kan het goed vinden met de oer-leden Thijs van Leer en Pierre van der Linden. Of er ook Focus wordt gespeeld? Hierop krijgen we geen antwoord. Enkel drie volle glimlachjes.

Robin van Roon. Speelt mondharmonica. Zat even bij Livin’ Blues van Nicko Christiansen. Eet blues, drinkt blues, ademt blues en ook zijn bloedgroep en DNA = blues.

Rob op ’t Ende. De beste bassist van Schiedam en die mag niet ontbreken. Speelde o.a. bij Biggs en nog altijd met Spaans/Engels/Vlaardinger Danny Torres.

Hans van Ingen (o.a. ook Biggs) neem de zang voor zijn rekening en doet dit soms op de hartverscheurende wijze die blues en rock soms eisen. Als laatste dus Marco Diamantatos. Ook van Fab5 en zo verder staat hier zaterdag 22 juni een puike band op het podium.

Marco Diamantatos: ‘Het idee van Rob Roos was om de beste band van Schiedam(mers) op het podium te krijgen. Daarin zijn we dik geslaagd, denken we. De insteek was dat alle muzikanten Schiedamse roots moesten hebben en er liefst geboren ook nog. Aan die voorwaarde is voldaan en dan kan een tiptopoptreden van tweemaal een uur (met een beetje uitloop, red.) natuurlijk niet ontbreken. Er zitten ook wat kleine verrassingen bij. Eentje zal ik er verklappen: Fred en Menno hebben nog nooit samengespeeld.’

Dit optreden, van deze muzikanten in deze samenstelling, is uniek en eenmalig. Voor het eerst dus en voor het laatst zal deze band met het publiek op het podium klimmen.

Er zal een gepast muzikaal eerbetoon zijn voor de overleden muzikanten Peter de Vries en Rini van Willigen. En verder? The Beatles, Golden Earring, Stevie Ray Vaughn en Jimi Hendrix. Dat zal de muzikale saus zijn waarvan deze unieke muzikale belevenis is gebakken.

Muziek aan de Schie
Podium op Podium
Datum: zaterdag 22 juni
Zaal open: 19.30 uur
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: €15,00 (excl. drankje)

Theater aan de Schie
Telefoon: 010-2 467 467
E-mail: kassa@theateraandeschie.nl
Website: www.theateraandeschie.nl

ENTREE
Aan de achterzijde bij de laad- en losingang of ook wel het loading dock aan de Overschiesestraat.

Noot
Voor Muziek aan de Schie zijn maar 350 tickets beschikbaar. De eerste bulk is reeds verkocht. Dus: wacht niet te lang met bestellen.

Tekst en fotografie
Peter Joore

Fotobijschrift
(V.l.n.r.): Fred van Willigen, Marco Diamantatos, Rob op 't Ende

240610 MuziekadSchie Fred van Willigen Marco Diamantatos Rob op t Ende

10-06-2024