boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Music Trails USA - Marc Stakenburg 750e recensie De Vlaardinger

Hernieuwde uitgave standaardwerk aangevuld met nieuw hoofdstuk

Altijd spijtig als een boek niet meer leverbaar is omdat de uitgeverij ermee is opgehouden. Dat overkwam ook muziekliefhebber Marc Stakenburg met zijn standaardwerk ‘Music Trails USA’. Gelukkig heeft uitgeverij Zoetzuur het initiatief genomen om een vierde, uitgebreidere druk te laten verschijnen. Je kunt weer een muzikale tijdreis maken door de bakermat van de popmuziek: de Verenigde Staten.

Music Trails USA - Marc Stakenburg 750e recensie De Vlaardinger

Op de achterflap van het boek wordt de auteur ‘muziekarcheoloog’ genoemd. Dat is inderdaad best goed gekozen voor een man, die onvermoeibaar graaft in het verleden van de popmuziek van de Verenigde Staten. Stakenburg reist daarvoor ook geregeld naar de VS. Leuk in het boek is om te zien dat hij er werkelijk is geweest. In de openingspagina’s van het boek poseert hij voor The Grande Ballroom in Detroit. In het vijfde hoofdstuk zien we hem verkleed naast zijn gastheer, samen op weg naar de Mardi Gras-parade. En als in het boek The Boss aan de beurt is, zien we onze reisleider leunen tegen de boom naast het ouderlijk huis van Bruce Springsteen. Stakenburg houdt de iconische zwart-witfoto van Springsteen vast, die leunt tegen diezelfde boom, maar dan jáááren eerder.

Je maakt met het lezen van dit prachtige boek niet alleen een tijdreis, je bezoekt ook zo’n beestje alle delen van de VS. Het grootste deel van de tijd breng je door in het zuiden, The ‘Deep South’, omdat daar volgens de auteur de bakermat is van alle soorten popmuziek, zoals wij die in de westerse wereld kennen. Je gaat ook uitgebreid ‘Going North’ en ten slotte zijn er nog veel bladzijden gewijd aan ‘South and the Westcoast’. Marc Stakenburg doet regelmatig verslag van zijn eigen bezoekjes waarbij interessante weetjes worden rondgestrooid. Veel historische plekken, zoals Congo Square in New Orleans, worden beschreven en direct gekoppeld aan de muziek die de tot slaaf gemaakten voortbrachten: dit was de enige plek waar ze mochten zingen en dansen.

231201 Marc Stakenburg tegen boom bij huis Bruce SpringsteenDit boek mag gerust een standaardwerk voor de Nederlandse taal worden genoemd. Hoewel je er niet vanuit moet gaan nu een compleet overzicht van de oorsprong van de Amerikaanse populaire muziek in boekvorm te hebben, Marc Stakenburg heeft wel heel veel facetten van de popmuziek aan bod laten komen. Zelf vond hij nog een ontbrekende schakel, die nu aan de vierde druk is toegevoegd. Sister Rosetta Tharpe heeft een eigen hoofdstuk in dit boek gekregen. De zwarte zangeres/gitariste zou in de jaren veertig en vijftig in haar vaderland veel roem vergaren. In de jaren zestig toerde ze ook door Europa. Bij zijn inauguratie in de Rock and Roll Hall of Fame in 1992 noemt Johnny Cash haar als één van zijn grote voorbeelden. Waarom ze niet in één adem met Aretha Franklin en Mahalia Jackson wordt genoemd, daarover laat Stakenburg haar biograaf, Gayle Wald, aan het woord.

Het is verheugend dat de vierde druk van Music Trails USA is verschenen. Met deze schatkist aan informatie en achterin het boek nog een verwijzing naar tientallen bronnen kan elke muziekliefhebber zich laven aan de verhalen die de auteur vertelt. Een volgende stap kan zijn dat je zelf en muzikale reis wilt maken in de Nieuwe Wereld. Dat kan, een paar keer per jaar, ook onder leiding van deze rasverteller, via www.musictrails.nl.

Vorige week bezocht ik de gerenommeerde Dordtse boekhandel Vos & Van der Leer. Natuurlijk ligt dit boek ook daar in de schappen. Wel opvallend dat het een plaatsje heeft bij de reisgidsen. Eigenlijk wel een goede keuze. Op het omslag van het boek staat niet voor niets: ‘Een muzikale reisgids’.

231201 Marc Stakenburg portret op LinkedinMarc Stakenburg (Oisterwijk, 1957) is radiomaker, docent muziekgeschiedenis en eigenaar van het bedrijf www.musictrails.nl. Hij geeft lezingen over muziek en begeleidt muziekreizen naar de VS. Als presentator van het Radio 2-programma ‘Theater van het Sentiment’ ontving Stakenburg een Zilveren Reismicrofoon en een Gouden Radioring.

Music Trails USA is september 2023 verschenen bij uitgeverij Zoetzuur en kost € 35,00. Geen e-boek verkrijgbaar.

Recensie
Gerard van Os

Illustraties

1. Omslag van het boek
2. De auteur bij het ouderlijk huis van Springsteen
3. Portret van de auteur (bron: Linkedin)

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Dit is de zevenhonderdvijftigste bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie of je vragen naar het-hoe-en-waarom naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

01-12-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring