Overzichtstentoonstelling 19e-eeuwse Vlaardingse kunstenaar

Museum Vlaardingen heropent met tentoonstelling Arij Pleijsier

Museum Vlaardingen heropent met tentoonstelling Arij Pleijsier

Vanaf zaterdag 5 juni is Museum Vlaardingen, na een sluiting van 6 maanden, eindelijk weer open voor het publiek. Vanaf die dag is ook de tentoonstelling Arij Pleijsier. De terugkeer van een Vlaardings schildertalent te bezichtigen. Deze allereerste overzichtstentoonstelling volgt de artistieke carrière van Pleijsier (1819-1879), van zijn jeugd in Vlaardingen tot zijn successen in Amsterdam. 

Geliefd kunstschilder met klanten uit de hoogste kringen
Pleijsier wordt geboren als de zoon van een Vlaardingse aannemer. Het ligt voor de hand dat hij carrière maakt in de bouw of de visserij, maar de liefde voor de kunst is sterker. Na een leerperiode bij enkele huis-, rijtuig- en decoratieschilders zet hij vanaf 1842 zijn eerste echte stappen in de kunstwereld. Opgegroeid in een Hollandse stad aan het water staan vooral maritieme onderwerpen in zijn werk centraal.Hij laat zich inspireren door beroemde 17de-eeuwse marineschilders en succesvolle tijdgenoten.

De sterke concurrentie en de verminderde steun van de overheid dwingen kunstenaars in deze tijd om commercieel te denken. Pleijsier, een jongen uit Vlaardingen zonder kunstenaarsopleiding, slaagt erin om op te klimmen tot een geliefd kunstschilder die personen uit de hoogste kringen tot zijn clientèle kan rekenen. Hoogtepunten in zijn carrière vormen ongetwijfeld de grote opdrachten die hij van de koninklijke familie ontvangt. 

Uit de vergetelheid
Na zijn overlijden is het grote publiek Pleijsier snel vergeten. De meer traditionele schilderkunst uit de Romantiek, waaraan hij zijn hele leven trouw blijft, krijgt tegen het eind van de 19de eeuw een negatieve bijklank. Pas vanaf de jaren zeventig en tachtig van de 20ste eeuw komt een herwaardering van de Romantiek op gang. Ten onrechte blijft het werk van Pleijsier onopgemerkt. Met deze tentoonstelling wil Museum Vlaardingen Pleijsier weer het podium bieden dat dit schildertalent verdient.

Schenking 
De aanleiding voor deze tentoonstelling is de schenking van een aantal werken van Pleijsier door Trevie B.V. en Stichting Fonds Museum Vlaardingen in de afgelopen twee jaar. Nu zullen voor het eerst alle schenkingen op zaal worden gepresenteerd. Voor de expositie, die zowel een kunsthistorische als een historische insteek heeft, wordt deze eigen collectie aangevuld met schilderijen en objecten uit diverse andere museale en particuliere collecties.

S0691

De tentoonstelling is opgedragen aan André Fontijne en mede mogelijk gemaakt door: Stichting Fonds Museum Vlaardingen, Deltaport Donatiefonds, Fonds 21, G.Ph. Verhagen-Stichting, M.A.O.C. Graving van Bylandt Stichting, Stichting de Groot Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en Stichting Gifted Art. 

Praktische informatie
Arij Pleijsier. De terugkeer van een Vlaardings schildertalent. 5 juni t/m 19 september 2021, Museum Vlaardingen. Westhavenkade 54, 3131 AG Vlaardingen. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur, zondag 12.00-17.00 uur. Let op: online reserveren is verplicht via www.museumvlaardingen.nl/tickets.

Het coronaprotocol voor musea is van kracht.

05-06-2021