Kunsttentoonstelling gemaakt door leerlingen Vlaardingse basisschool

Museum Vlaardingen en IKC De Wereldwijzer presenteren: Verzameldrang

Museum Vlaardingen en IKC De Wereldwijzer presenteren: Verzameldrang

Kunst is een dagelijkse activiteit en verzamelen is een kunstvorm. Met deze twee basisprincipes heeft leraar Robbert Roskam de leerlingen van groep 5 t/m 8 van IKC De Wereldwijzer uit de Westwijk in Vlaardingen kennis laten maken met kunst en verzamelen. 

Bekende kunstenaars, die verzamelen gebruiken om tot kunst te komen, dienden als inspiratie. Vervolgens zijn de leerlingen zelf aan de slag gegaan. Ze werden uitgedaagd om de wereld om hun heen te interpreteren. Verzamelen is een manier om wat je ziet vorm te geven. Lezen, kritisch denken, combineren en presenteren van informatie spelen hierbij een centrale rol. 

Het resultaat is vier verschillende kunstwerken, waarin de leerlingen de laagdrempeligheid van kunst laten zien. En kunst hoort thuis in een museum.  Als museum van/voor/door alle Vlaardingers presenteert Museum Vlaardingen met trots deze unieke kunstwerken:  

Beeldrijm in de wijk 
Wat is er allemaal in de wijk te vinden? Over straat lopen doen we allemaal. Maar echt kijken naar wat er om ons heen te vinden is, dat vergeten we meestal. Groep 5 heeft straatschatten in de Westwijk gezocht en hiermee een beeldrijmverzameling gemaakt.

Teken je buurt 
De leerlingen van groep 6/7a hebben de weg die zij afleggen van huis naar school vastgelegd in de tekenstijl van Jan Rothuizen. Ze gebruikten de tekeningen als kapstok om herinneringen en gebeurtenissen aan op te hangen. Zo ontstond er een mapping-tekening van de Westwijk.

Het Boekproject 
Een verhaal is een verzameling van letters, woorden en zinnen. En die kunnen overal vandaan komen. Ook uit al bestaande verhalen. Groep 6/7b heeft uit honderden bestaande kinderboeken een nieuw verhaal samengesteld: Het verhaal over alles en niets.

FAKE NEWS! 
Groep 8 heeft de afgelopen weken onderzoek gedaan naar de geloofwaardigheid van nieuws. Door kranten en tijdschriften door te spitten hebben ze zelf FAKE NEWS krantenberichten samengesteld, waarin zij laten zien dat nieuws altijd gecontroleerd moet worden voordat het wordt verspreid.

Verzameldrang wordt op donderdag 2 juni feestelijk geopend. Gedurende de dag zullen alle leerlingen, met hun ouders, naar het museum komen om hun kunstwerken te laten zien. Om 11.00 uur zal de nieuwe wethouder van Cultuur, Lianne van Kalken, aanwezig zijn om de tentoonstelling officieel te openen. De tentoonstelling is t/m 26 juni te bezoeken in Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, Vlaardingen. Verzameldrang wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Schiedam Vlaardingen.

Verzameldrang2

06-06-2022